Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Η βουτιά-ρεκόρ στο παγκόσμιο εμπόριο και οι ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα

Η βουτιά-ρεκόρ στο παγκόσμιο εμπόριο και οι ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα

Πρώτη καταχώρηση: 26/08/2015 - 08:57
Τελευταία δημοσίευση: 10:43Οικονομία
Η βουτιά-ρεκόρ στο παγκόσμιο εμπόριο και οι ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα
Η Κίνα είναι το «καναρίνι»… στη στοά του ορυχείου. Το παγκόσμιο εμπόριο στο α’ 6μηνο σημείωσε τη μεγαλύτερη βουτιά από την κρίση του 2008 εντείνοντας τις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία μετά και τη χθεσινή πτώση της Wall Street στη σκιά του κινέζικου κραχ, αναφέρουν οι Financial Times.
Οι επιπτώσεις αγγίζουν και την Ελλάδα στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, αφού ως γνωστόν τη διοίκηση στους Οργανισμούς λιμένα του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης διεκδικούν κινεζικές εταιρίες. Ακόμη και εταιρείες κολοσσοί αναμένεται να ανακαθορίσουν την στάση τους ανάλογα με την έκταση και το βάθος της κρίσης στην Κίνα.
Ο όγκος του διεθνούς εμπορίου μειώθηκε 0,5% στο τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που που ανακοίνωσε το Ολλανδικό Γραφείο Ανάλυσης Οικονομικής Πολιτικής (Netherlands Bureau for Economic Policy Analysis) που παρακολουθεί τις ροές παγκοσμίου εμπορίου (World Trade Monitor).
«Είχαμε ένα μίζερο πρώτο εξάμηνο το 2015», δήλωσε ο Robert Koopman, επικεφαλής οικονομολόγος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, που έχει προβλέψει αύξηση κατά 3,3% του όγκου του παγκόσμιου εμπορίου φέτος, αλλά είναι πιθανόν να αναθεωρήσει προς τα κάτω την εκτίμηση αυτή τις επόμενες εβδομάδες, σημειώνουν οι Financial Times.
Σε ετήσια βάση, το παγκόσμιο εμπόριο αυξήθηκε στο δεύτερο τρίμηνο του έτους μόλις κατά 1,1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο αναθεωρήθηκαν, επίσης, και δείχνουν πτώση του εμπορίου κατά 1,5%, καθιστώντας το πρώτο εξάμηνο του 2015 το χειρότερο που έχει σημειωθεί από την κατάρρευση του παγκόσμιου εμπορίου το 2009.
Πηγή: Financial Times

Δείτε επίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: