Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Μέτρα-φωτιά φέρνει η φθινοπωρινή φοροκαταιγίδα

Μέτρα-φωτιά φέρνει η φθινοπωρινή φοροκαταιγίδα

eforia-oura.jpg

Ουρά στα ταμεία της ΕφορίαςΕνα από τα πιο σκληρά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί να νομοθετηθούν τον Οκτώβριο και να εφαρμοστούν από το 2016 προβλέπει τη ριζική αναμόρφωση των τεκμηρίων διαβίωσης | ICON PRESS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Μέσα στο φθινόπωρο θα ξεδιπλωθούν σταδιακά τα υπόλοιπα μνημονιακά μέτρα, από τα οποία θα εξαρτηθεί και η πορεία εκταμίευσης των δόσεων του τρίτου δανειακού προγράμματος.
Τα προαπαιτούμενα για την πρώτη μεγάλη δόση των 26 δισ. ευρώ έχουν ήδη ψηφιστεί και ορισμένα από αυτά έχουν ήδη εφαρμοστεί. Η φοροκαταιγίδα όμως μόλις άρχισε αφού, σύμφωνα με το τρίτο Μνημόνιο, κάποια μέτρα θα πρέπει να ψηφιστούν μέχρι τον Οκτώβριο και κάποια άλλα μέχρι τον Μάρτιο.
Τα μέτρα της δεύτερης δόσης θα ψηφιστούν μαζί με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2016 και θα εφαρμοστούν από τις αρχές του επόμενου έτους.
Ενα από τα πιο σκληρά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί να νομοθετηθούν τον Οκτώβριο και να εφαρμοστούν από το 2016 προβλέπει τη ριζική αναμόρφωση των τεκμηρίων διαβίωσης ώστε να γίνουν πιο αποδοτικά για τα δημόσια ταμεία.
Στο μέτρο αυτό περιλαμβάνεται και η επαναφορά της φορολόγησης με 26% από το πρώτο ευρώ στα τεκμαρτά εισοδήματα που προκύπτουν βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης ακόμη και σε περιπτώσεις φορολογουμένων με πενιχρά πραγματικά εισοδήματα, προερχόμενα μόνο από τόκους ή κι από πολύ χαμηλά ποσά ενοικίων ή κι από αμοιβές για περιστασιακή απασχόληση.
Επιπλέον, στα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που θα νομοθετηθούν τον Οκτώβριο περιλαμβάνονται:
● Η αναμόρφωση και η ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στις κλίμακες φορολογίας των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων. Η ένταξη της εισφοράς στις φορολογικές κλίμακες θα έχει συνέπεια τη μείωση του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ που ισχύει σήμερα στην αυτοτελή κλίμακα υπολογισμού της συγκεκριμένης εισφοράς και εν τέλει την επιβάρυνση με την εισφορά αυτή εκατομμυρίων φορολογουμένων με ετήσια εισοδήματα κάτω από το όριο των 12.000 ευρώ.
● Η κατάργηση εξαιρέσεων και απαλλαγών από τη φορολογία εισοδήματος που ισχύουν για διάφορες κατηγορίες επιχειρήσεων.
● Η σταδιακή αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τους αγρότες από το 13% στο 20% για το 2016 και στο 26% για το 2017.
● Η αύξηση των συντελεστών φορολόγησης για τα εισοδήματα από ενοίκια. Ο χαμηλός συντελεστής για ετήσιο εισόδημα από ακίνητα έως 12.000 ευρώ θα αυξηθεί από το 11% στο 15% και ο υψηλός για ποσά εισοδημάτων από ακίνητα πάνω από τις 12.000 ευρώ θα αυξηθεί από το 33% στο 35%.
● Η περικοπή του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης που δίδεται με τη μορφή επιδότησης της αγοράς του καυσίμου βάσει εισοδηματικών, περιουσιακών και γεωγραφικών κριτηρίων.
Στόχος είναι να μειωθούν κατά το ήμισυ οι δαπάνες για τις επιδοτήσεις πετρελαίου θέρμανσης στον προϋπολογισμό του 2016.
● Η επανεξέταση των διατάξεων της φορολογίας κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών.
● Η αύξηση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ για να αντισταθμιστούν τυχόν απώλειες εσόδων που θα προκύψουν από τις μειώσεις των αντικειμενικών αξιών, οι οποίες μετατίθενται πλέον στο 2016.
● Η επανεξέταση των διατάξεων του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, με κύριο στόχο την αυστηροποίηση των μέτρων για την αναγκαστική εκποίηση περιουσιακών στοιχείων οφειλετών του Δημοσίου.
● Η άρση των νομικών εμποδίων για την πρόσβαση των φορολογικών αρχών στις εγκαταστάσεις των φορολογουμένων, ακόμη και στις κατοικίες τους εφόσον έχουν δηλωθεί ως επαγγελματική στέγη, προκειμένου να διεξάγονται εγκαίρως οι φορολογικοί έλεγχοι.
Επιπλέον, από τον Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο του 2015 προβλέπεται η υλοποίηση των ακόλουθων δράσεων:
● Μεταβίβαση όλων των αρμοδιοτήτων και των καθηκόντων, καθώς και του συνόλου του προσωπικού του ΣΔΟΕ και των λοιπών υπηρεσιών που σχετίζεται με τα φορολογία και τα τελωνεία στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
● Επιβολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης σε όσους οφειλέτες του Δημοσίου δεν καταβάλλουν εγκαίρως τις μηνιαίες δόσεις των ρυθμισμένων χρεών τους ή τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους στην Εφορία.
● Προώθηση και διευκόλυνση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών και μείωση της χρήσης μετρητών.
● Δημοσιοποίηση καταλόγου οφειλετών που χρωστούν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές για περισσότερους από τρεις μήνες.
● Επέκταση του έμμεσου μητρώου τραπεζικών συναλλαγών, ώστε να παρέχεται στις φορολογικές αρχές η δυνατότητα να έχουν στη διάθεσή τους το ιστορικό των τραπεζικών συναλλαγών κάθε φορολογουμένου σε βάθος 10 ετών!
● Μετατροπή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σε αυτόνομο φορέα διοικούμενο από διευθύνοντα σύμβουλο και διοικητικό συμβούλιο! Εως τον Δεκέμβριο του 2015 οι ελληνικές αρχές θα διορίσουν το διοικητικό συμβούλιο.
Στην τρίτη δόση φορολογικών μέτρων που έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτιο περιλαμβάνεται η περαιτέρω «απλοποίηση» των διατάξεων για ΦΠΑ και φορολογία εισοδήματος με καταργήσεις κι άλλων απαλλαγών και εξαιρέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: