Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Τρόικα σε Κατρούγκαλο :Κλείστε αμέσως τα παράθυρα πρόωρης συνταξιοδότησης

Τρόικα σε Κατρούγκαλο :Κλείστε αμέσως τα παράθυρα πρόωρης συνταξιοδότησης

Εργασιακά-ασφαλιστικό στην ατζέντα Κατρούγκαλου-θεσμών.Καυτή πατάτα ο βηματισμός στην κατάργηση των ενδιάμεσων ορίων ηλικίας. Ζητείται βίαιη αυξήση ορίων ηλικίας
troika-se-katrougkalo-kleiste-amesws-ta-parathura-prowris-suntaksiodotisis
 
Χωρίς να υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις ως προς το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων, ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας η συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους επικεφαλής των τεσσάρων θεσμών.
Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, έλεγε μετά το τέλος της συνάντησης ότι συζητήθηκαν θέματα «γενικής πολιτικής» και ότι από ελληνικής πλευράς, προτάθηκε «οδικός χάρτης» για την πορεία των διαπραγματεύσεων τόσο στο εργασιακό όσο και στο ασφαλιστικό.
Η ελληνική πλευρά, συνέχιζε το ίδιο στέλεχος, θέλει να καταθέσει τις προτάσεις για το ασφαλιστικό μέχρι τον Οκτώβριο –αποτελεί κομμάτι της συμφωνίας των Βρυξελλών να κατατεθεί ασφαλιστικό νομοσχέδιο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου με προοπτική εφαρμογής του από το νέο έτος- ενώ για το εργασιακό, στόχος είναι να μετατεθούν οι διαπραγματεύσεις για… αργότερα έτσι ώστε να υπάρξει εμπλοκή και άλλων διεθνών οργανισμών όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων και το Διεθνές Γραφείο Εργασίας.
Το «καλάθι» των εργασιακών περιλαμβάνει τον κατώτατο μισθό με όλα τα χαρακτηριστικά του (π.χ τριετίες), τον συνδικαλιστικό νόμο(π.χ άδειες, απεργίες) αλλά και το καθεστώς των απολύσεων(απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων κλπ).

Το μεγάλο αγκάθι η αύξηση των ενδιάμεσων ορίων ηλικίας 

   

 Ανοικτό παραμένει βέβαια το θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
Έχει ήδη καταγραφεί μεγάλη διαφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς όσον αφορά στον ...βηματισμό αύξησης των ορίων ηλικίας.
Το υπουργείο Εργασίας θέλει να αυξάνονται τα ενδιάμεσα όρια ηλικίας κατά έξι μήνες ανά έτος ενώ οι δανειστές πιέζουν για ταχύτερη αύξηση των ορίων ηλικίας κάτι που μεταφράζεται σε άμεση αύξηση των ορίων ακόμη και κατά οκτώ έτη για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους που βρίσκονται ένα βήμα πριν τη σύνταξη. 

Κατρούγκαλος: Η συζήτηση έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα   

Σύμφωνα με όσα δήλωσε αμέσως μετά ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος η συζήτηση διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα.
«Για την ελληνική πλευρά, ως προς τα εργασιακά θέματα στόχος είναι ο προσδιορισμός και η νομοθέτηση των βέλτιστων πρακτικών που προσδιορίζουν το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο, και η αναστροφή της απορρύθμισης της μνημονιακής πενταετίας. Ως προς το συνταξιοδοτικό, μια μεταρρύθμιση που θα εξασφαλίζει την βιωσιμότητα ενός κοινωνικά δίκαιου και ορθολογικού ασφαλιστικού συστήματος» είπε.  
Ο ίδιος δήλωσε πως «η νέα διαπραγμάτευση για τα εργασιακά θα εμπλέκει διεθνείς οργανισμούς όπως η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας και η Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Κοινωνικού Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης και θα επιδιωχθεί να έχει την ευρύτερη δυνατή δημοσιότητα. Και αυτό όχι μόνον για να εξασφαλισθεί η διαφάνεια, που έλειπε όλη την προηγούμενη περίοδο, αλλά και να καταστεί δυνατή η ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας στον σχετικό διάλογο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: