Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

«Πάγωμα» του ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία για ένα δίμηνο

«Πάγωμα» του ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία για ένα δίμηνο

Στην υπηρεσιακή κυβέρνηση πέφτει το βάρος της απόφασης για πιθανή αναβολή στην επιβολή του ΦΠΑ στον χώρο της εκπαίδευσης.
pagwma-tou-fpa-sta-idiwtika-sxoleia-gia-ena-dimino
 
Στην υπηρεσιακή κυβέρνηση πέφτει το βάρος της απόφασης για πιθανή αναβολή στην επιβολή του ΦΠΑ στον χώρο της εκπαίδευσης. Ύστερα από έντονες πιέσεις των εμπλεκόμενων φορέων –και με το επιχείρημα ότι καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν επιβάλλει ΦΠΑ στις υπηρεσίες εκπαίδευσης- η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επεξεργαζόταν πρόταση «παγώματος» της επιβολής του ΦΠΑ για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο όπως αναφέρει στο theTOC αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας. Το δίμηνο «πάγωμα», σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, θα μπορούσε να εξασφαλίσει χρόνο στον χώρο της εκπαίδευσης ώστε να μην αιφνιδιαστούν οι γονείς –πόσο μάλλον που το συγκεκριμένο μέτρο είναι ένα από τα βαρύτερα το οποίο μάλιστα θα έπεφτε στις πλάτες των οικογενειών στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου- αλλά και τη δυνατότητα στη νέα κυβέρνηση που θα αναδειχθεί στις 20 Σεπτεμβρίου να διαπραγματευτεί με τους δανειστές το «ισοδύναμο» κατά τη διαπραγμάτευση του Οκτωβρίου.
Για να ισχύσει το «πάγωμα» η υπηρεσιακή πρωθυπουργός θα πρέπει να περάσει πράξη νομοθετικού περιεχομένου καθώς οι νόμοι του Ιουλίου (για τα φροντιστήρια) και του Αυγούστου (για τα ιδιωτικά σχολεία) ορίζουν με σαφήνεια ότι ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση ισχύει από τις 20 Ιουλίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η γ.γ Δημοσίων Εσόδων δεν έχει εκδώσει ακόμη τη σχετική εγκύκλιο με τις λεπτομέρειες εφαρμογής του μέτρου (σ.σ ο νόμος προβλέπει εξαιρέσεις για μη κερδοσκοπικά ιδιωτικά σχολεία ενώ υπάρχουν και τεχνικά ζητήματα λόγω της αναδρομικής εφαρμογής του μέτρου).
Προς το παρόν πάντως –και ενώ μένει να φανεί στην πράξη αν θα περάσει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το «πάγωμα»- η μόνη επίσημη τοποθέτηση από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών για το θέμα είναι αυτή της 20ης Αυγούστου της ΓΓΔΕ η οποία σε ανακοίνωσή της κάλεσε τους ιδιωτικούς φορείς των οποίων η εκπαιδευτική δραστηριότητα δεν απαλλάσσεται πλέον από τον ΦΠΑ, να υποβάλλουν δήλωση μεταβολών στην εφορία για να υπαχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Να σημειωθεί επίσης ότι ο νόμος ορίζει «στην περίπτωση που έχουν εκδοθεί φορολογικά στοιχεία από 20 Ιουλίου (ημερομηνία επιβολής του ΦΠΑ) χωρίς ΦΠΑ, τα συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία θα πρέπει να εκδοθούν μέχρι 30 Σεπτεμβρίου και ο οφειλόμενος φόρος, να καταβληθεί με τη δήλωση ΦΠΑ της φορολογικής περιόδου κατά την οποία εκδόθηκε το συμπληρωματικό στοιχείο. 
Λαϊκή ενότητα: Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν προεκλογική αναδίπλωση
Κάτω από την πίεση της λαϊκής κατακραυγής, Νέα Δημοκρατία και ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να αναδιπλωθούν προεκλογικάαπό τον εξοντωτικό φόρο που μαζί επέβαλαν σε φροντιστήρια, ΚΕΚ, ΙΕΚ και άλλα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια στο πλαίσιο του τρίτου Μνημονίου, επιβαρύνοντας τα λαϊκά νοικοκυριά.
Η Νέα Δημοκρατία χύνει κροκοδείλια δάκρυα για τα φροντιστήρια που κινδυνεύουν άμεσα να βάλουν λουκέτο και τις οικογένειες που καλούνται να πληρώσουν τον εξοντωτικό ΦΠΑ του 23%. Αυτό που προτείνει όμως, συνεπής στη μνημονιακή πολιτική της, είναι να καλυφθεί η άρση του ΦΠΑ με νέα “ισοδύναμα” μέτρα, που θα περιορίσουν περαιτέρω τις δημόσιες δαπάνες. Κάτι που θα σημάνει, αναπόφευκτα, νέα μέτρα καταβαράθρωσης του δημόσιου σχολείου, σε βάρος των παιδιών των λαϊκών οικογενειών.
Στην ίδια κατεύθυνση είναι υποχρεωμένη να κινηθεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, μια και έχει δεσμευθεί να εφαρμόσει πλήρως το μνημόνιο που υπέγραψε. Απομένει να δούμε μόνο τι είδους “ισοδύναμα” θα επινοήσουν αν, τελικά, προχωρήσουν στο προεκλογικό (ίσως μόνο προεκλογικό) πάγωμα του ΦΠΑ.
Απαίτηση των μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών είναι η πλήρης κατάργηση του εξοντωτικού αυτού μέτρου, χωρίς “ισοδύναμα” που θα τους πάρουν από τη μία τσέπη αυτά που τους δίνουν προσωρινά από την άλλη. Επιπλέον, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, επείγει ηκάλυψη των άνω των είκοσι χιλιάδων κενών θέσεων εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία. Αυτό θα επιτρέψει, μεταξύ άλλων, και την ομαλή λειτουργία του ολοήμερου σχολείου, της ενισχυτικής διδασκαλίας στα γυμνάσια και της πρόσθετης διδακτικής στήριξης στα λύκεια, προς όφελος των μαθητών και προς ελάφρυνση των βαρών που επωμίζονται οι γονείς τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: