Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

«Έπεσαν» κεφάλια σε τράπεζες – Έφυγαν χρήματα με τα capital controls σε ισχύ

Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2015 19:16

«Έπεσαν» κεφάλια σε τράπεζες – Έφυγαν χρήματα με τα capital controls σε ισχύ

«Έπεσαν» κεφάλια σε τράπεζες – Έφυγαν χρήματα με τα capital controls σε ισχύ
«Πληθαίνουν» τα κρούσματα των… έξυπνων (ή όχι) που ενώ τα capital controls είχαν τεθεί σε ισχύ κατάφεραν να βγάλουν χρήματα από τις τράπεζες, επιβεβαιώνοντας πλήρως το σημερινό πρωτοσέλιδο της «F&M Voice» με τίτλο «Ποιοι έσπασαν τα capita controls».
Γράφει:Ρόη Χάικου
Η Τράπεζα της Ελλάδος και η κυβέρνηση οφείλουν να πάρουν θέση και να ενημερώσουν τους πολίτες για όσα έχουν εκτυλιχθεί τις κρίσιμες ώρες για τη χώρα και ενόσω οι πολλοί συνωστίζονται στις ουρές και να αποδώσουν ευθύνες εάν και όπου έχει υπάρξει παραβίαση των νόμων. Και μάλιστα να πραγματοποιήσουν ελέγχους εις βάθος μέσα και από τα «παραθυράκια» του νόμου, όπως οι λογαριασμοί nostro-vostro, όπως αποκαλύπτει η«F&M Voice», τους οποίους μπορεί να χρησιμοποίησαν οι υψηλότεροι στην ιεραρχία...
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της FMVoice.gr, 20 έως και 25 στελέχη δύο τραπεζών είδαν αυτόματα την πόρτα της εξόδου, καθώς από εσωτερικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν προέκυψε πως οι εν λόγω υπάλληλοι αν και οι έλεγχοι στην διακίνηση κεφαλαίων είχαν μπει σε ισχύ, με το ημερήσιο όριο ανάληψης από τα ΑΤΜς στα 60 ευρώ και τις τράπεζες κλειστές, εκείνοι έκαναν αναλήψεις από τους λογαριασμούς τους της τάξης των 1.000-2.000 ευρώ. Σε αυτούς τους υπαλλήλους έγινε αυτόματα καταγγελία σύμβασης.
Πώς όμως «σήκωσαν» τα χρήματα; Τα capital controls και η «τραπεζική αργία βραχείας διάρκειας» τέθηκαν σε ισχύ από τις 29 Ιουνίου και δύο ημέρες μετά, την 1η Ιουλίου άνοιξαν επιλεγμένα υποκαταστήματα για να εξυπηρετήσουν τους συνταξιούχους χωρίς κάρτα. Οι τραπεζοϋπάλληλοι αυτοί – αλλά και διευθυντικά στελέχη – είτε εργάζονταν σε αυτά τα καταστήματα είτε μετέβησαν και στο πλαίσιο της… συναδελφικής αλληλεγγύης έκαναν τις αναλήψεις τις πρώτες ημέρες. Κοινώς ενώ ήξεραν ότι απαγορεύεται να πάρουν χρήματα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους δια νόμου, εκείνοι παρανόμησαν. Οι τράπεζες μέσα από τους εσωτερικούς ελέγχους που διενήργησαν διαπίστωσαν τις κινήσεις, κάλεσαν τα στελέχη τους σε απολογία και με συνοπτικές διαδικασίες τα απέλυσαν.
Μάλιστα, οι κινήσεις αυτές αν και αθόρυβα, σήμαναν συναγερμό στις άλλες τράπεζες, κάποιες από τις οποίες με εσωτερική ενημέρωση προειδοποίησαν το προσωπικό τους ότι θα χάσει αυτόματα την δουλειά του αν παραβιάσει τις αρχές των capital controls.

Δεν υπάρχουν σχόλια: