Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Ο εργοδότης μου με έθεσε σε διαθεσιμότητα λόγω "capital controls". Είναι νόμιμο;

16 Ιουλ 2015

Ο εργοδότης μου με έθεσε σε διαθεσιμότητα λόγω "capital controls". Είναι νόμιμο;

Ο εργοδότης μου με έθεσε σε διαθεσιμότητα λόγω capital controls. Είναι νόμιμο;
Για να τεθούν οι εργαζόμενοι μιας επιχείρησης σε διαθεσιμότητα, πρέπει να υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις και να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες. 

Ουσιαστική προϋπόθεση είναι ο περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας της επιχείρησης και όχι η προσωρινή ταμειακή αδυναμία εκπλήρωσης των τρεχουσών υποχρεώσεών της. Διαθεσιμότητα χωρίς περιορισμό οικονομικής δραστηριότητας δεν δικαιολογείται.
Ως περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας μπορεί να θεωρηθεί, ο μειωμένος τζίρος, η αδυναμία διάθεσης των προϊόντων, η πρόσκαιρη διακοπή των εργασιών της επιχείρησης και γενικότερα ο περιορισμός των εργασιών της επιχείρησης.
Εργοδότης που αποφασίζει να θέσει προσωπικό σε διαθεσιμότητα, πρέπει υποχρεωτικά να προβεί προηγουμένως σε διαβούλευση με τους νόμιμους εκπροσώπους των εργαζομένων σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 240/2006. Αν στην επιχείρηση δεν υπάρχουν εκπρόσωποι εργαζομένων η ενημέρωση - διαβούλευση γίνεται με το σύνολο των εργαζομένων.

Η διαθεσιμότητα για να είναι έγκυρη, πρέπει να δηλώνεται προς τον εργαζόμενο εγγράφως και δεν μπορεί να ξεπεράσει τους τρείς μήνες μέσα στο ημερολογιακό έτος.
Οι μήνες αυτοί μπορεί να είναι συνεχόμενοι, ή διακεκομμένοι. Μετά το πέρας  του τριμήνου, προκειμένου να τεθεί ξανά ο ίδιος εργαζόμενος σε διαθεσιμότητα πρέπει να παρέλθουν τουλάχιστον  τρεις (3) μήνες. Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος  να γνωστοποιεί στις  Υπηρεσίες του ΣΕΠΕ, του ΙΚΑ και του ΟΑΕΔ με οποιονδήποτε τρόπο τη δήλωση περί διαθεσιμότητας, μέρους ή του συνόλου του προσωπικού του.

Κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας, ο εργαζόμενος λαμβάνει τις μισές, του μέσου όρου των αποδοχών του, των δύο τελευταίων μηνών.
Οι εργαζόμενοι δεν οφείλουν να παρουσιάζονται στην επιχείρηση, κατά το διάστημα της διαθεσιμότητας, αν όμως ο εργοδότης θελήσει να την ανακαλέσει, αυτοί οφείλουν να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Σε περίπτωση που η διαθεσιμότητα κριθεί για οποιοδήποτε λόγο άκυρη, ο εργοδότης οφείλει να καταβάλει στον μισθωτό ολόκληρο το ποσό των τακτικών αποδοχών του και να αποδεχτεί την άμεση επιστροφή στην εργασία του.

Μανώλης Αμαργιωτάκης


πηγή: http://www.ergasiaka-gr.net/2015/07/capital-controls.html#ixzz3g4EwGVM3

Δεν υπάρχουν σχόλια: