Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Ποιες συναλλαγές πραγματοποιούνται

Ποιες συναλλαγές πραγματοποιούνται

trapezes_dikaiouxoi_logariasmoi.jpg

Συνταξιούχοι ενώ περιμένουν τη σειρά τους στην είσοδο τράπεζας Οι συνταξιούχοι μπορούν μεν να εισπράξουν τη δεύτερη δόση των 120 ευρώ όμως αν τις προηγούμενες ημέρες δεν πήραν τα 120 ευρώ που δικαιούνταν δεν μπορούν τώρα να εισπράξουν 240
Αλλα 120 ευρώ μπορούν να πάρουν σήμερα και αύριο οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι δικαιούχοι επιδομάτων ΟΑΕΔ καθώς και όσοι λαμβάνουν σύνταξη από το εξωτερικό σε συνάλλαγμα, οι οποίοι δεν διαθέτουν χρεωστική ή κάρτα αναλήψεων.
Αυτό προβλέπεται στην υπουργική απόφαση με την οποία παρατείνεται μέχρι και την επόμενη Δευτέρα τα μεσάνυχτα η ισχύς της πράξης νομοθετικού περιεχομένου για τον έλεγχο της διακίνησης κεφαλαίων από τις τράπεζες. Οι συνταξιούχοι μπορούν να εισπράξουν τη δεύτερη δόση των 120 ευρώ (όχι όμως 240 ευρώ, αν δεν πήραν τις προηγούμενες ημέρες τα πρώτα 120), από τα 1.250 υποκαταστήματα των τραπεζών που λειτουργούν σ’ ολόκληρη τη χώρα κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας.
Η νέα παράταση για την τραπεζική αργία δόθηκε στον απόηχο της χθεσινής απόφασης των γερακιών της ΕΚΤ να διατηρήσουν στη βαθιά κατάψυξη τα επίπεδα ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος, επιλέγοντας να τραβήξουν όσο πάει το σκοινί και να μη ρίξουν ούτε σταγόνα πρόσθετου ρευστού μέσω του μηχανισμού ELA στο απισχνασμένο τραπεζικό σύστημα.
Το πάγωμα της χρηματοδότησης προς τις ελληνικές τράπεζες στα 88,6 δισ. ευρώ μετρά ήδη δύο εβδομάδες και είναι πλέον προφανές πως αν πρόκειται να βελτιωθεί η κατάσταση, αυτό δεν θα γίνει πριν οι κεντρικοί τραπεζίτες λάβουν «σήμα» από τους πολιτικούς ότι Ελλάδα και δανειστές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία.
Από την άλλη, η κατάσταση δεν επιδεινώθηκε περαιτέρω, υπό την έννοια ότι η ΕΚΤ δεν τράβηξε την πρίζα από τις ελληνικές τράπεζες. Δεν είναι γνωστό αν μέχρι την Παρασκευή και ανάλογα με τις εξελίξεις, θα συνεδριάσει εκ νέου η ΕΚΤ ή θα περιμένει πλέον τη Δευτέρα 13 Ιουλίου για να επανακαθορίσει τη στάση της για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ενδεικτική της στάσης που τηρεί η πλειονότητα των μελών της ΕΚΤ είναι η χθεσινή δήλωση του Κρίστιαν Νουαγέ (κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας) ο οποίος σχολίασε πως «η EKT δεν μπορεί να συνεχίσει να αναλαμβάνει κινδύνους επ’ αόριστον για να στηρίξει τις ελληνικές τράπεζες», σημειώνοντας μάλιστα πως η ΕΚΤ έχει «ξεχειλώσει» τους κανόνες για χάρη της Ελλάδας.
Υπουργείο Οικονομικών και τραπεζίτες έκριναν χθες ότι η υπάρχουσα ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος δεν επιτρέπει τη χορήγηση μεγαλύτερων ποσών μέσω του τραπεζικού συστήματος, καθώς οι συνταξιούχοι χωρίς κάρτα προσεγγίζουν το 1,5 εκατομμύριο και τα προβλήματα γρήγορης έκδοσης καρτών παραμένουν σε πολλά υποκαταστήματα λόγω του όγκου των αιτήσεων.
Το ημερήσιο όριο ανάληψης για όσους διαθέτουν κάρτες, τυπικά παραμένει στα 60 ευρώ ανά κάρτα, ωστόσο στην πράξη έχει μειωθεί στα 50 ευρώ, καθώς δεν υπάρχει επάρκεια σε χαρτονομίσματα των 20 ευρώ.
Οι συναλλαγές που εξυπηρετούνται από τα ανοιχτά υποκαταστήματα των τραπεζών είναι οι εξής:
■ Πληρωμή 120 ευρώ (μόνο μία φορά) σε συνταξιούχους χωρίς κάρτα αναλήψεων
■ Καταβολή 120 ευρώ (μόνο μία φορά) σε δικαιούχους επιδομάτων-παροχών από τον ΟΑΕΔ (τακτικά επιδόματα λόγω ανεργίας, επιδόματα μακροχρονίως ανέργων, βοηθήματα ανεργίας αυτοτελών και ανεξαρτήτων απασχολουμένων)
■ Καταθέσεις μετρητών από εταιρικούς πελάτες και ιδιώτες
■ Εκτέλεση πληρωμών και μεταφορών, κατόπιν ειδικής εντολής τους, σε λογαριασμούς στο εσωτερικό της χώρας (π.χ. πίστωση μισθοδοσίας, πληρωμή προμηθευτών, πληρωμή δανειακών υποχρεώσεων)
■ Εκδοση κωδικών web banking
■ Εκδοση και επανέκδοση χρεωστικών καρτών. Κάθε δικαιούχος θα μπορεί να εκδώσει μία κάρτα.
■ Ιδιώτες και επιχειρήσεις που επιθυμούν να υποβάλουν αιτήματα για εμβάσματα πληρωμών προς το εξωτερικό που αφορούν:
■ Επείγουσες περιπτώσεις καταβολής εξόδων νοσηλείας και διδάκτρων για πανεπιστήμια
■ Εμπορικές συναλλαγές δημόσιου και κοινωνικού σκοπού (π.χ. πληρωμή εισαγωγών φαρμάκων, τροφίμων).

Η ρευστότητα

Στον τραπεζικό κλάδο, ζητούμενο είναι η αποκατάσταση της ρευστότητας και η ταχύτερη δυνατή επαναλειτουργία βασικών δραστηριοτήτων των τραπεζών, πριν τα ίδια κεφάλαιά τους αρχίσουν να επηρεάζονται αρνητικά από το παρατεταμένο καθεστώς αργίας και τους ασφυκτικούς περιορισμούς στη διακίνησή τους. Μέχρι και σήμερα εκτιμάται ότι οι ανάγκες πρόσθετων κεφαλαίων είναι περιορισμένες. Ολα, όμως, θα εξαρτηθούν από τον χρόνο που το τραπεζικό σύστημα θα παραμείνει κλειστό ή υπό περιορισμό. Οσο περισσότερος χρόνος περνά με τις τράπεζες κλειστές τόσο μεγαλύτερα προβλήματα και επιπτώσεις δημιουργούνται στην πραγματική οικονομία και τις πληρωμές και όπως εξηγούν τραπεζικοί αναλυτές, σύντομα το πρόβλημα ρευστότητας θα αρχίσει να μετατρέπεται σε πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας από την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την ανυπαρξία εσόδων και το κόστος λειτουργίας.
Χθες εξάλλου πραγματοποιήθηκε από το ελληνικό Δημόσιο έκδοση εξάμηνων έντοκων γραμματίων μέσω του οποίου το ελληνικό Δημόσιο «άντλησε» 1,625 δισ. ευρώ. Ουσιαστικά οι ελληνικές τράπεζες ανανέωσαν τα έντοκα που ήδη κατείχαν. Η απόδοση παρέμεινε αμετάβλητη στο επίπεδο του 2,97% και το ζητούμενο ποσό (1,25 δισ. ευρώ) υπερκαλύφθηκε κατά 1,3 φορές.
Παράλληλα τα ΕΛΤΑ ανακοίνωσαν ότι η υπηρεσία των ταχυδρομικών επιταγών λειτουργεί κανονικά για την αποστολή μετρητών στο εσωτερικό της χώρας, δίνοντας τη δυνατότητα σε ιδιώτες και επιχειρήσεις να στέλνουν επιταγές έως και 6.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: