Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Στίγκλιτς: Ασυνάρτητο και άθλιο το πρόγραμμα που επιβλήθηκε στην Αθήνα

Στίγκλιτς: Ασυνάρτητο και άθλιο το πρόγραμμα που επιβλήθηκε στην Αθήνα

Πρώτη καταχώρηση: 21/07/2015 - 23:30
Τελευταία δημοσίευση: 08:27Οικονομία
Στίγκλιτς: Ασυνάρτητο και άθλιο το πρόγραμμα που επιβλήθηκε στην Αθήνα
Τηλεοπτική συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ παραχώρησε ο διάσημος Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Τζότζεφ Στίγκλιτς, στο περιθώριο του «Συμποσίου της Σύμης» που πραγματοποιείται στην Κέρκυρα.
Στη συνέντευξη που θα δημοσιευτεί το πρωί της Τετάρτης, ο κ.Στίγκλιτς χαρακτηρίζει μεταξύ άλλων το τριετές πρόγραμμα που επιβλήθηκε από τους εταίρους στην Αθήνα «ασυνάρτητο». Όπως λέει χαρακτηριστικά «δεν είναι ένας δρόμος προς τα εμπρός που οδηγεί σε ευμάρεια, αλλά ένα τελεσίγραφο: ή το δέχεσαι ή φεύγεις».
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος σημειώνει ότι «η έξωθεν υποβολή όρων σχεδόν πάντα αποτυγχάνει. Πρέπει να υπάρχει πρόγραμμα που σχεδιάζεται από την ίδια τη χώρα και να μην σχεδιάζεται με το πιστόλι στο κρόταφο άλλα με γνώμονα τα πραγματικά προβλήματα».
«Η δική μου ερμηνεία» λέει ο Τζ. Στίγκλιτς «είναι ότι οι δανειστές κατέστησαν εξαιρετικά σαφές ότι δεν υπήρχε εναλλακτικός δρόμος, ότι αρνούνται να διαπραγματευτούν καλή τη πίστη. Αν κοιτάξει κανείς τον σχεδιασμό του προγράμματος, αντιπροσωπεύει απολύτως άθλια οικονομικά».
Ο Τζ. Στίγκλιτς τάσσεται υπέρ μιας βαθιάς αναδιάρθρωσης του χρέους, όπως έχει προτείνει το ΔΝΤ, χαρακτηρίζει λανθασμένη την γερμανική θέση γιατί την πολιτική της λιτότητας και καταφέρεται εναντίον της τρόικα υπογραμμίζοντας πως έχει δημιουργήσει τις χειρότερες δυνατόν συνθήκες για επιτυχημένες μεταρρυθμίσεις. 

Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια: