Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Οι φόροι, οι συντάξεις και οι αυξήσεις στο ΦΠΑ

Οι φόροι, οι συντάξεις και οι αυξήσεις στο ΦΠΑ

«Κούρεμα» στον κατάλογο των νησιών με χαμηλό ΦΠΑ. ΦΠΑ 23% στην εστίαση. Κόβονται οι πρόωρες συντάξεις. Σταδιακά η κατάργηση του ΕΚΑΣ και φόρων υπέρ τρίτων.
oi-foroi-oi-suntakseis-kai-oi-auksiseis-sto-fpa
 
Με ένα συνολικό πακέτο μέτρων της τάξεως των 12-13 δισεκατομμυρίων ευρώ –για το ύψος του λογαριασμού προς το παρόν τηρείται σιγή ιχθύος- θα προσέλθει η ελληνική πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς. Ο λογαριασμός «φουσκώνει» τόσο γιατί προστίθεται στη συμφωνία και το 2017 όσο και γιατί ο υπολογισμός γίνεται πλέον επί της βάσης χαμηλότερου ΑΕΠ και για το 2015 αλλά και για το 2016.
Βάση φαίνεται να παραμένει η τελευταία πρόταση Γιούνκερ με ορισμένες όμως «προσαρμογές». Έτσι, η ελληνική πλευρά φέρεται να επιμένει στη διατήρηση του ειδικού καθεστώτος φορολόγησης στα νησιά αλλά με «εκπτώσεις». Ο κατάλογος των νησιών που θα δικαιούνται να διατηρήσουν τους χαμηλούς συντελεστές (5%, 9% και 19%) θα περιοριστεί καθώς θα εξαιρεθούν είτε μεγάλα νησιά είτε εύπορα νησιά (ένα ενδεχόμενο είναι να υιοθετηθεί πληθυσμιακό κριτήριο). Επίσης, η ελληνική πλευρά θέλει να κρατήσει ταξενοδοχεία στο 13%. «Θυσιάζεται» όμως η εστίαση η οποία φέρεται να μεταφέρεται στο 23%.
Οι πρώτες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών παραπέμπουν σε μέτρα που θα πλήξουν τους έχοντες τα υψηλότερα εισοδήματα. Έτσι, στον κατάλογο θα ενσωματωθεί τελικώς η αύξηση της φορολόγησης για τους εφοπλιστές ενώ δεν αποκλείεται οι έχοντες τα υψηλότερα εισοδήματα, να κληθούν να πληρώσουν και για άλλα μέτρα πέραν της αύξησης της εισφοράς αλληλεγγύης που θα επιβαρύνει τους έχοντες εισοδήματα.
Ο κατάλογος με τα ελληνικά μέτρα, θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές κατά τις διαπραγματεύσεις πριν το δημοψήφισμα. Έτσι θα αντιμετωπίσουμε (μεταξύ άλλων):
1.      Την αύξηση των εισφορών υγείας στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις (6% και στις κύριες και στις επικουρικές)
2.      Την κατάργηση όλων των παραθύρων που οδηγούν σε πρόωρη συνταξιοδότηση πλην ειδικών περιπτώσεων (μητέρες με ανάπηρα παιδιά, βαρέα ανθυγιεινά κλπ). Το πακέτο θα περιλαμβάνει και την επιβολή penalty 16% σε όσους φύγουν πρόωρα στη σύνταξη
3.      Την αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα
4.      Την αύξηση της προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες
5.      Την αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης
6.      Την εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου «Λοβέρδου-Κουτρουμάνη» 

Δεν υπάρχουν σχόλια: