Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

ΥΠΟΙΚ: Σκληρή διάψευση της «Καθημερινής»

ΥΠΟΙΚ: Σκληρή διάψευση της «Καθημερινής»

ypourgeio-oikonomikon.jpg

Άποψη του υπουργείου Οικονομικών
«Παντελώς ανυπόστατο» χαρακτηρίζεται από το υπουργείο Οικονομικών και διαψεύδεται κατηγορηματικά, δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» για δήθεν προετοιμασίες έκδοσης IOU (υποσχετικών) για την πληρωμή μισθών και συντάξεων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που τιτλοφορείται «Σχέδια για παράλληλο νόμισμα επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών» και επικαλείται πληροφορίες, «στο υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει η διαδικασία σχεδιασμού του παράλληλου νομίσματος και επαφίεται στις συζητήσεις που γίνονται αυτές τις ημέρες με τους δανειστές για το εάν τελικά θα χρειαστεί η εφαρμογή του εν λόγω μέτρου».
Στη συνέχεια αναφέρει: «Αν και το παράλληλο νόμισμα είναι μια λύση που θα έλεγε κανείς ότι διατηρεί τη χώρα στο ευρώ, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τους δανειστές προειδοποιούν ότι ότι η χρήση του θα ανοίξει τον δρόμο για την έξοδο από την Ευρωζώνη. Αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι η χρήη δύο νομισμάτων είναι “επικίνδυνη”, καθώς θα αποτελούσε “κατάφωρη παραβίαση” της Ευρωπαϊκής Συνθήκης και θα έδινε το νομικό έρεισμα για να κινηθούν οι διαδικασίες εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και την Ευρώπη. Επίσης, η ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να εγκρίνει τη χρήση δύο νομισμάτων, ως θεματοφύλακας του ευρώ σε όλες τις χώρες που το χρησιμοποιούν».
Σε έντονο ύφος η απάντηση του υπουργείου Οικονομικών
«Διαψεύδεται κατηγορηματικά το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή" για δήθεν προετοιμασίες έκδοσης IOU για την πληρωμή μισθών και συντάξεων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Το συγκεκριμένο δημοσίευμα είναι παντελώς ανυπόστατο. Δημοσιεύματα αυτού του είδους στρέφονται κατά της χώρας και θεωρούνται επικίνδυνα σε μια περίοδο όπου οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή.
Το τελευταίο διάστημα υπήρξαν πολλά παρόμοια δημοσιεύματα που διαψεύστηκαν από τα γεγονότα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: