Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Στο φετινό εκκαθαριστικό οι αλλαγές στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης;

Στο φετινό εκκαθαριστικό οι αλλαγές στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης; 


Ακόμα ένα προβληματισμός (μετά τις διατάξεις του ΦΠΑ)  προκύπτει από τις αλλαγές του νόμου 4334/2015 σε σχέση με την επιβολή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης. Συγκεκριμένα, οι μεταβολές στο  φόρο πολυτελούς διαβίωσης (αύξηση σε 13% από 10% σε ορισμένες περιπτώσεις, και επιβολή φόρου στα σκάφη άνω των 5 μέτρων), σύμφωνα με τη διάταξη του νόμου 4334/2015θα ισχύσουν για τα εισοδήματα που δηλώνονται στο φορολογικό έτος 2015 και εφεξής. Συνεπώς, εάν δεν έχει γίνει λάθος στην διάταξη, ο φόρος θα ισχύσει και για τα εισοδήματα που θα δηλώσουμε φέτος στο φορολογικό έτος 2015 και αφορούν στο φορολογικό έτος 2014. 

Εάν ακόμη ερώτημα που προκύπτει είναι τι ισχύει ακριβώς για τις περιπτώσεις που στο φορολογικό έτος 2015 δηλώνονται εισοδήματα παλαιότερων φορολογικών ετών!


Δείτε πως έχει διαμορφωθεί η παράγραφος 1 του άρθρου 44 του νόμου 4111/2013 μετά τις μεταβολές του νόμου 4334/2015.
Άρθρο 44
1.α. Επιβάλλεται φόρος πολυτελούς διαβίωσης στα ποσά της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης που προκύπτουν από την κυριότητα ή κατοχή επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης μεγάλου κυβισμού, αεροσκαφών, ελικοπτέρων και ανεμοπτέρων, δεξαμενών κολύμβησης, καθώς και σκαφών αναψυχής ιδιωτικής χρήσης άνω των πέντε (5) μέτρων, όπως αυτά προκύπτουν από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και τα λοιπά επιπλέον στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΓΓΠΣ.
β. Ο φόρος αυτής της παραγράφου που επιβάλλεται στα ποσά της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης της προηγούμενης υποπαραγράφου, υπολογίζεται αναλυτικά ως εξής:
i) Για επιβατικά αυτοκίνητα από χίλια εννιακόσια είκοσι εννέα (1.929) κυβικά εκατοστά έως δυόμιση χιλιάδες (2.500) κυβικά, ο φόρος ισούται με το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης επί συντελεστή πέντε τοις εκατό (5%).
ii) Για επιβατικά αυτοκίνητα από δυόμιση χιλιάδες (2.500) κυβικά εκατοστά και άνω, ο φόρος ισούται με το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης επί συντελεστή δέκα τρία τοις εκατό (13%).
Από την επιβολή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης εξαιρούνται τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με παλαιότητα άνω των δέκα (10) ετών από το έτος πρώτης κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα ή σε χώρα της Ε.Ε./ΕΟΧ, καθώς και τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης αναπήρων, τα οποία απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας.
iii) Για αεροσκάφη, ελικόπτερα και ανεμόπτερα, ο φόρος ισούται με το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης επί συντελεστή δέκα τρία τοις εκατό(13%).
iv) Για δεξαμενές κολύμβησης, εσωτερικές και εξωτερικές, ο φόρος ισούται με το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης επί συντελεστή δέκα τρία τοις εκατό (13%).
ν) Για τα σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης άνω των πέντε (5) μέτρων, ο φόρος ισούται με το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης του σκάφους επί συντελεστή δεκατρία τοις εκατό (13%). Δεν λαμβάνεται υπόψη η δαπάνη για την αμοιβή του πληρώματος. Από το φόρο της περίπτωσης v εξαιρούνται τα ιστιοφόρα σκάφη και πλοία αναψυχής που έχουν κατασκευαστεί ή κατασκευάζονται στην Ελλάδα εξ ολοκλήρου από ξύλο, τύπον τρεχαντήρι, βαρκαλάς, πέραμα, τσερνίκι, λίμπερτυ τα οποία προέρχονται από ελληνική ναυτική παράδοση.



http://taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: