Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

ΕΛΣΤΑΤ: Κίνδυνος φτώχειας απειλεί το 20,6% του πληθυσμού της Χώρας

ΕΛΣΤΑΤ: Κίνδυνος φτώχειας απειλεί το 20,6% του πληθυσμού της Χώρας 


Από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνονται τα αποτελέσματα της δειγματοληπτικής Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών (ΕΟΠ) έτους 2014 (οι περίοδοι αναφοράς δαπανών όλων των αγαθών και υπηρεσιών καταγράφονται λεπτομερώς στις επεξηγηματικές σημειώσεις στις τελευταίες σελίδες του Δελτίου Τύπου).

Η έρευνα διενεργήθηκε σε δείγμα ιδιωτικών νοικοκυριών στο σύνολο των περιοχών της Χώρας.

Στην έρευνα παρουσιάζονται αρκετά ενδιαφέροντα ευρήματα :

Ενδεικτικά

Ανισότητα

•    Το μερίδιο της μέσης ισοδύναμης δαπάνης (αγορές, τρέχουσες τιμές) του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού είναι 5,7 φορές μεγαλύτερο από το μερίδιο της μέσης ισοδύναμης δαπάνης του φτωχότερου 20% του πληθυσμού (ίδια τιμή και για το 2013). Ο δείκτης μειώνεται στο 4,5, όταν συμπεριληφθούν στην καταναλωτική δαπάνη και οι τεκμαρτές δαπάνες (τελική καταναλωτική δαπάνη) (2) (επίσης ίδια τιμή για το 2013) (Πίνακας 13).


•    Το μερίδιο της μέσης ισοδύναμης δαπάνης για είδη διατροφής των νοικοκυριών του φτωχότερου 20% του πληθυσμού ανέρχεται στο 32,9% των δαπανών των νοικοκυριών της Χώρας, ενώ το αντίστοιχο μερίδιο του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού ανέρχεται στο 13,9% (Πίνακας 14).

•    O κίνδυνος φτώχειας απειλεί το 20,6% του πληθυσμού της Χώρας, όταν στον υπολογισμό του δείκτη λαμβάνεται υπόψη μόνο η δαπάνη με τρόπο κτήσεως την αγορά (21% το 2013), ενώ ο δείκτης μειώνεται στο 14,0% του πληθυσμού (14,7% το 2013), όταν λαμβάνονται υπόψη όλες οι καταναλωτικές δαπάνες, ανεξάρτητα από τον τρόπο κτήσεως (τεκμαρτό ενοίκιο από ιδιοκατοίκηση, ιδιοπαραγόμενα αγαθά, αγαθά και υπηρεσίες παρεχόμενες δωρεάν από τον εργοδότη, άλλα νοικοκυριά, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, κράτος κλπ.) (Πίνακες 15 και 16).


•    Η μέση μηνιαία δαπάνη των φτωχών νοικοκυριών(3) εκτιμάται στο 32,4% των δαπανών των μη φτωχών νοικοκυριών(3). Τα φτωχά νοικοκυριά δαπανούν το 32,8% του μέσου προϋπολογισμού τους σε είδη διατροφής, ενώ τα μη φτωχά το 19,5%. Λόγω της σύνθεσης των φτωχών νοικοκυριών (ηλικιωμένοι, ανασφάλιστοι, κλπ.), η δαπάνη τους για την υγεία ανέρχεται στο 8,1% του μέσου προϋπολογισμού τους, ενώ η αντίστοιχη δαπάνη των μη φτωχών ανέρχεται στο 7,6% (Πίνακας 17).

Δεν υπάρχουν σχόλια: