Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

ΣΤΟ ΕΤΕΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ - ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΕΚΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ 2020 Σοκ για τους συνταξιούχους - «Ψαλίδι» έως 2,7 δισ. από το σύστημα

ΣΤΟ ΕΤΕΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ - ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΕΚΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ 2020

Σοκ για τους συνταξιούχους - «Ψαλίδι» έως 2,7 δισ. από το σύστημα

Σοκ για τους συνταξιούχους - «Ψαλίδι» έως 2,7 δισ. από το σύστημα

Μεγάλες ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, που περιλαμβάνουν αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, των εισφορών, καθώς και ενοποίηση ταμείων. Παράλληλα, προβλέπεται για το 2015-2016 εξοικονόμηση 2,7 δισ., χωρίς όμως περαιτέρω διευκρινίσεις. Αναστέλλεται έως τον Οκτώβριο η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις.
Οι Αρχές αναγνωρίζουν ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο και χρειάζεται θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις. Αυτός είναι ο λόγος που θα εφαρμοστεί πλήρως ο μεταρρυθμιστικός νόμος του 2010 (3863/2010) και θα υπάρξει πλήρης προσαρμογή ή αντικατάσταση των συντελεστών βιωσιμότητας σε ό,τι αφορά το εφάπαξ και τις επικουρικές συντάξεις από τη μεταρρύθμιση του 2012, ως μέρος της νέας μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος τον Οκτώβριο του 2015 για να επιτευχθεί ισοδύναμη εξοικονόμηση, ενώ θα ληφθούν και περαιτέρω μέτρα για τη βελτίωση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
• Με ισχύ από την 1η Ιούλη 2015, οι Αρχές σταδιακά θα προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις που θα προσδώσουν την αναμενόμενη μόνιμη εξοικονόμηση 0,25% έως 0,5% του ΑΕΠ το 2015 και 1% του ΑΕΠ το 2016, θεσπίζοντας νομοθεσία η οποία θα αφορά:
• τη δημιουργία ισχυρών αντικινήτρων για την πρόωρη συνταξιοδότηση, συμπεριλαμβανομένης της προσαρμογής των «ποινών» για πρόωρη συνταξιοδότηση και την εφαρμογή ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη ή 62 έτη και 40 χρόνια προϋπηρεσίας, με στόχο την πλήρη προσαρμογή από το 2022, που τα παραπάνω θα έχουν εφαρμογή για όλους τους συνταξιούχους (εκτός από τα ανθυγιεινά επαγγέλματα και τις μητέρες με παιδιά με αναπηρία).
• Επίσης, θα θεσπίσει νομοθεσία ώστε οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις να επιβαρύνονται με ετήσιο πέναλτι 10% κάθε έτος επιπλέον του 6% πέναλτι που ισχύει μέχρι τώρα.
• Θα ενταχθούν στο ΕΤΕΑ όλα τα επικουρικά συνταξιοδοτικά ταμεία για να διασφαλιστεί ότι όλα τα επικουρικά συνταξιοδοτικά ταμεία θα χρηματοδοτούνται μόνον από ίδιους πόρους.
• Θα ληφθούν μέτρα για τον εξορθολογισμό των κοινωνικών συντάξεων.
• Προβλέπεται σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ για όλους τους συνταξιούχους από τον Ιανουάριο του 2020. Ωστόσο θα ξεκινήσει η σταδιακή κατάργησή του από τον Μάρτιο του 2016 για τους «πλουσιότερους» δικαιούχους.
• Παγώνουν τα όρια της μηνιαίας εγγυημένης σύνταξης σε ονομαστικούς όρους μέχρι το 2021.
• Παρέχεται στα άτομα που συνταξιοδοτούνται μετά τις 30 Ιουνίου 2015 η βασική εγγυημένη σύνταξη μόνον όταν αυτά συνταξιοδοτούνται στη νόμιμη ηλικία των 67 ετών.
• Αυξάνονται οι εισφορές υγείας για τους συνταξιούχους από 4% έως 6% κατά μέσο όρο και το μέτρο θα επεκταθεί και στις εισφορές για τις επικουρικές συντάξεις.
• Προβλέπεται σταδιακή κατάργηση όλων των εξαιρέσεων με κρατική χρηματοδότηση και εναρμόνιση όλου του πλαισίου των εισφορών για όλα τα συνταξιοδοτικά ταμεία με τη δομή των εισφορών προς το ΙΚΑ από την 1η Ιουλίου του 2015.
• Επιπλέον, προκειμένου να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος, οι Αρχές στις 31 Οκτωβρίου 2015 νομοθετούν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για να τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2016. Οι αλλαγές αφορούν βελτιώσεις για τη δημιουργία στενότερης σχέσης μεταξύ εισφορών και παροχών, διευρύνουν και εκσυγχρονίζουν τη βάση εισφοράς και σύνταξης για όλους τους αυτοαπασχολούμενους με μεταγωγή από το πλασματικό στο πραγματικό εισόδημα, ώστε οι ασφαλισμένοι να υπόκεινται σε ελάχιστους απαιτούμενους κανόνες συμβολής. Παράλληλα, προβλέπεται η εναρμόνιση των κανόνων παροχών του ΟΓΑ με το υπόλοιπο συνταξιοδοτικό σύστημα με αναλογικό τρόπο εκτός και εάν ο ΟΓΑ συγχωνευθεί με τα άλλα ταμεία. Η ενοποίηση των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης θα λάβει χώρα μέχρι το τέλος του 2017. Το 2015 η διαδικασία αυτή θα ενεργοποιηθεί μέσω της νομοθεσίας για τη συνένωση των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης σύμφωνα σε μια ενιαία οντότητα και η λειτουργική συνένωση θα έχει ολοκληρωθεί ως 31 Δεκεμβρίου 2016. Περαιτέρω μειώσεις στο λειτουργικό κόστος και μια πιο αποτελεσματική διαχείριση των πόρων του Ταμείου θα ενθαρρυνθεί.
Οι Αρχές θα υιοθετήσουν νομοθεσία για να αντισταθμίσουν πλήρως τις επιπτώσεις δικαστικών αποφάσεων που προέκυψαν από μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος του 2012. Παράλληλα, με τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού θα επανεξεταστεί το πλαίσιο κοινωνικής πρόνοιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: