Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Περιαγωγή τέλος από το 2017: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Περιαγωγή τέλος από το 2017: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε 


Την Τετάρτη, η επιτροπή Βιομηχανίας του ΕΚ, έδωσε το πράσινο φώς στην πολιτική συμφωνία με τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για το τέλος των χρεώσεων περιαγωγής. Οι τιμές θα πρέπει να μειωθούν ήδη από τον επόμενο χρόνο, ενώ από τις 15 Ιουνίου 2017 οι κλήσεις, τα μηνύματα και τα e-mail, σε άλλη χώρα θα έχουν το ίδιο κόστος με τις αντίστοιχες υπηρεσίες εντός της χώρας σου. 

Η ΕΕ έχει μειώσει το κόστος περιαγωγής από το 2007. Το ΕΚ, έχει καλέσει επανειλημμένως τη συνολική τους κατάργηση. Στις 15 Ιουνίου 2015, οι διαπραγματευτές του ΕΚ, του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατέληξαν σε συμβιβασμό για τη ρύθμιση των τηλεπικοινωνιών στην ΕΕ, η οποία προβλέπει την κατάργηση των τελών περιαγωγής από τις 15 Ιουνίου 2017.

Η μεταβατική περίοδος ξεκινάει στις 30 Απριλίου 2016 και τελειώνει στις 15 Ιουνίου 2017 και στη διάρκειά της οι φορείς θα είναι σε θέση να χρεώνουν ένα μικρό επιπλέον ποσό στις εγχώριες χρεώσεις. Για παράδειγμα αν κάποιος χρεώνεται με 0,08 ευρώ το λεπρό για εξερχόμενες κλήσεις προς τη χώρα του όταν βρίσκεται σε μια άλλη χώρα, με τη νέα ρύθμιση οι χρεώσεις δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 0,13 ευρώ το λεπτό.

Επίσης, η συμφωνία προβλέπει τους πρώτους ευρωπαϊκούς κανόνες για την ουδετερότητα στο διαδίκτυο, προκειμένου κάθε ευρωπαίος να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο χωρίς διακρίσεις.

"Είναι σπουδαίο κατόρθωμα για το ΕΚ. Καταφέραμε να βάλουμε τέλος στις χρεώσεις περιαγωγής και να εγγυηθούμε ίση πρόσβαση στο διαδίκτυο", δήλωσε η εισηγήτρια Pilar del Castillo Vera (ΕΛΚ, Ισπανία), μετά το τέλος της ψηφοφορίας στην επιτροπή.

Μέγιστα ρυθμιζόμενα τέλη περιαγωγής (σε ευρώ, χωρίς ΦΠΑ.)
Ισχύουσες τιμέςΑπό 30 Απριλίου 2016 μέχρι 14 Ιουνίου 2017Από 15 Ιουνίου 2017
Κλήση το λεπτό (εξερχόμενες)0.19Εγχώρια τιμή + έως 0,05 επιπλέον χρέωσηΗ χρήση του κινητού στο εξωτερικό = ίδια τιμή όπως στη χώρα σου
Ανά εξερχόμενο μήνυμα0.06Εγχώρια τιμή + έως 0,02 επιπλέον χρέωση
Ανά megabyte0.20Εγχώρια τιμή + έως 0,05 επιπλέον χρέωση
Ανά εισερχόμενο μήνυμαFree
Κλήση το λεπτό (εισερχόμενες)0.05Δεν πρέπει να υπερβαίνει κατά μέσο όρο τη μέγιστη επιβάρυνση χονδρικής που μπορεί να επιβληθεί για κλήσεις περιαγωγής, για το τέλος κινητού τερματισμού κλήσεων


Τα επόμενα βήματα

Η τελική ψηφοφορία στο ΕΚ, θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο και οι κανόνες αν εγκριθούν θα τεθούν σε ισχύ από τις 30 Απριλίου 2016.
http://taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: