Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Αριθ. Φ. 131360/1746/15./9.6.2015 Πρόσβαση του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων-Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Μισθωτών (ΙΚΑ-Ε.Τ.Α.Μ) στην κεντρική βάση δεδομένων του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου

Αριθ. Φ. 131360/1746/15./9.6.2015 
Πρόσβαση του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων-Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Μισθωτών (ΙΚΑ-Ε.Τ.Α.Μ) στην κεντρική βάση δεδομένων του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου 

Αριθ. Φ. 131360/1746/15. 

(ΦΕΚ Β' 1410/08-07-2015)

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις των άρθρων 13, 14 και 15 του Ν.3274/2004 (ΦΕΚ Α' 195) «Οργάνωση και λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού»

2. Τις διατάξεις του Ν. 2690/1999 « Κύρωση του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 45/ Α'/09.03.1999),

3. Το Π.δ. 24/2015 (ΦΕΚ 20/Α/27.01.2015) «Σύσταση Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης»,

4. Το Π.δ. 25/2015 (ΦΕΚ 21/Β/27.01.2015) «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών

5. Το άρθρο 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα, όπως κωδικοποιήθηκε με το άρθρο πρώτο του Π.δ. 63/2005 (Α 98)

6. Τη μελέτη διαλειτουργικότητας στα πλαίσια του έργου «Υποστηρικτικές δράσεις σε ΟΤΑ μη ενταγμένους στο Εθνικό Δημοτολόγιο και Προσαρμογή του ΟΠΣ Εθνικού Δημοτολογίου στις απαιτήσεις του Προγράμματος ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ».

7. Το με αριθμό πρωτ. Γ31/30/15-1-2015 έγγραφο του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Μισθωτών αναφορικά με την πρόσβαση του στο Εθνικό Δημοτολόγιο.

8. Το γεγονός ότι από την έκδοση της απόφασης αυτής δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού, 

αποφασίζουμε:

1. Την πρόσβαση του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων- Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Μισθωτών (εφεξής Ι.Κ.Α-Ε.Τ.Α.Μ.) στην κεντρική βάση δεδομένων του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου (ΟΠΣΕΔ) για την άσκηση των αρμοδιοτήτων του σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 15 του Ν. 3274/2004. Ειδικότερα, η πρόσβαση του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. θα γίνεται αποκλειστικά με χρήση των πεδίων της βάσης δεδομένων του Ο.Π.Σ.Ε.Δ., που εμφανίζονται στο συνημμένο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ, για την ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων οικογενειακής κατάστασης των αιτούντων:

α. Την απογραφή προστατευομένων μελών τους (μέλη οικογενείας τους) και την επικαιροποίηση των στοιχείων τους.

β. Την απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας (ηλεκτρονική θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας)

γ. Τη χορήγηση παροχών ασθενείας.

δ. Την απονομή συντάξεων με ειδικές διατάξεις ή σε δικαιοδόχα μέλη.

2. Πρόσβαση στα δεδομένα του Ο.Π.Σ.Ε.Δ. θα έχουν εξουσιοδοτημένοι χρήστες του πληροφοριακού συστήματος Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. για αυτό το σκοπό.

3. Το Ι.Κ.Α-Ε.Τ.Α.Μ. πρέπει να λαμβάνει τα κατάλληλα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων, ώστε:

α) Η χρήση των διαδικτυακών υπηρεσιών να γίνεται αποκλειστικά και μόνο για την εξυπηρέτηση του σκοπού που του έχει χορηγηθεί η πρόσβαση (Αρ 15 Ν. 3274/2004, ΦΕΚ-195 Α').

β) Το Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. να ορίσει υπεύθυνο διαλειτουργικότητας (εφεξής ΥΔΛ) καθώς και αναπληρωτή αυτού, τα πλήρη στοιχεία των οποίων, καθώς και οι αντικαταστάτες τους, θα πρέπει να γνωστοποιούνται στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (εφεξής ΔΗΔ) του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (εφεξής ΥΠΕΣΔΑ).

γ) Ο ΥΔΛ οφείλει να τηρεί μυστικά τα διαπιστευτήρια πρόσβασης που του έχουν αποδοθεί και να ειδοποιεί άμεσα τη ΔΗΔ για τυχόν διαρροή τους.

δ) Ο ΥΔΛ σε περίπτωση υποψιών ή διαπίστωσης κενού ασφάλειας στο πληροφοριακό σύστημα/μηχανισμό, που αξιοποιεί την διαδικτυακή υπηρεσία του ΟΠΣΕΔ, υποχρεούται να ειδοποιεί άμεσα τη ΔΗΔ με τις πληροφορίες του συμβάντος. Επίσης, είναι υποχρεωμένος να διατηρεί και να παρέχει κάθε στοιχείο που μπορεί να συμβάλλει στη διερεύνηση τέτοιων περιστατικών.

ε) Στα αρχεία καταγραφής του, το Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. εφεξής θα πρέπει να λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα ασφάλειας, ώστε να προστατεύονται τα δεδομένα από σκόπιμη ή τυχαία απώλεια, αλλοίωση ή διαρροή.

στ) Ο ΥΔΛ μεριμνά να τηρούνται οι όροι και οι περιορισμοί που θέτει η ΔΗΔ του ΥΠΕΣΔΑ.

στ) Ειδικότερα ο ΥΔΛ μεριμνά για την αποφυγή σκόπιμης ή εκ σφάλματος κατάχρησης των διαδικτυακών υπηρεσιών προκαλώντας υπερφόρτωση των συστημάτων της ΔΗΔ.

ζ) Για τη διασφάλιση της ιχνηλασιμότητας (traceability) των συναλλαγών που πραγματοποιούνται μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΥΠΕΣΔΑ και Ι.Κ.Α-Ε.Τ.Α.Μ. κομβικό σημείο αποτελεί ο κωδικός συναλλαγής ΟΠΣΕΔ (transaction Id). O κωδικός συναλλαγής εξασφαλίζει την ατομικότητα της συναλλαγής τόσο στο πληροφοριακό σύστημα του Ι.Κ.Α-Ε.Τ.Α.Μ., όσο και στο ΟΠΣΕΔ. Ταυτόχρονα αποτελεί το σημείο αναφοράς της αιτούμενης παροχής πληροφοριών οποτεδήποτε αυτό χρειαστεί. Επιπρόσθετα το Ι.Κ.Α-Ε.Τ.Α.Μ. αναλαμβάνει την υποχρέωση να διατηρεί αρχεία καταγραφής που θα αντιστοιχούν μονοσήμαντα τον χρήστη που αιτήθηκε τον εκάστοτε κωδικό συναλλαγής (transactionId) -εφεξής αρχείο αντιστοίχισης συναλλαγής (transactionId) και χρήστη. Το ανωτέρω αρχείο αντιστοίχισης συναλλαγής (transactionId) και χρήση θα πρέπει να κοινοποιείται ηλεκτρονικά στο ΥΠΕΣΔΑ σε εξαμηνιαία βάση καθώς και να διατηρείται εσωτερικά στο Ι.Κ.Α-Ε.Τ.Α.Μ..

4. Το ΥΠΕΣΔΑ λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει τη σωστή και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών υπηρεσιών που παρέχει το ΟΠΣΕΔ.

α) Το ΥΠΕΣΔΑ δεν ευθύνεται για οποιαδήποτε αρνητική συνέπεια που τυχόν θα υποστούν οι χρήστες του των διαδικτυακών υπηρεσιών του ΟΠΣΕΔ μέσω του Ι.Κ.Α-Ε.Τ.Α.Μ. από τη χρήση ή την αδυναμία χρήσης αυτής, από καθυστερήσεις κατά τη χρήση αυτής, από λάθη ή παραλείψεις του, από διακοπές της διαδικτυακής διασύνδεσης, βλάβες του δικτύου ηλεκτροδότησης ή για λόγους ανωτέρας βίας.

β) Ειδικότερα η ΔΗΔ διατηρεί το δικαίωμα να διακόπτει προσωρινά την παροχή των διαδικτυακών υπηρεσιών του ΟΠΣΕΔ είτε προγραμματισμένα μετά από ειδοποίηση, είτε για λόγους ανωτέρας βίας(οπότε και δεν απαιτείται ειδοποίηση).

γ) Η ΔΗΔ όπου απαιτείται από την κείμενη νομοθεσία, διατηρεί το δικαίωμα να τροποποιεί νομίμως το περιεχόμενο και τους όρους χρήσης των διαδικτυακών υπηρεσιών του ΟΠΣΕΔ.

δ) Αρκεί η αιτιολογημένη εντολή του προϊσταμένου της ΔΗΔ, εφόσον διαπιστωθεί ότι παραβιάζονται οι όροι της προηγούμενης παραγράφου της παρούσης, για να διακοπεί μονομερώς η πρόσβαση στις διαδικτυακές υπηρεσίες του ΟΠΣΕΔ.

ε) Το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (ΔΗΔ) θα ενημερώνει το Ι.Κ.Α-Ε.Τ.Α.Μ. όταν κάποιος Δήμος απεντάσσεται από το ΟΠΣΕΔ, έτσι ώστε το ΟΠΣΕΔ δεν θα παρέχει διαδικτυακές υπηρεσίες από το Δήμο αυτό. Ο κύριος λόγος που μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο, είναι όταν διαπιστωθεί από το ΥΠΕΣΔΑ ότι τα δεδομένα του Δήμου αποκλίνουν από αυτά του ΟΠΣΕΔ και κατά συνέπεια τυχόν απόκλιση στοιχείων στις προαναφερόμενες διαδικτυακές υπηρεσίες βαρύ¬νουν το Δήμο (καθότι οι Δήμοι οφείλουν να μεριμνούν, ώστε να μην προκύπτουν διαφορές μεταξύ των τοπικών αρχείων τους και της βάσης δεδομένων του ΟΠΣΕΔ στα δεδομένα που τους αφορούν, τόσο κατά την εισαγωγή όσο και κατά τις μεταβολές, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 14 του Ν. 3724/2004).

5. Το Ι.Κ.Α-Ε.Τ.Α.Μ. υποχρεούται να στέλνει στο Τμήμα Αστικής και Δημοτικής Κατάστασης του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης τριμηνιαία αναφορά για το πλήθος των αιτημάτων πρόσβασής του, καθώς και οποιαδήποτε άλλη αναφορά του ζητηθεί εντός προθεσμίας δύο ημερών.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
ΠΕΔΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ


Τα απαραίτητα πεδία που απαιτούνται για την άσκηση αρμοδιοτήτων του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. περιέχονται στο κάτωθι πίνακα:

Α/Α
Περιγραφή
1
Α/Α
2
Α' Επώνυμο
3
Α' Επώνυμο Μητρός
4
Α' Επώνυμο Πατρός
5
Α' Κύριο Όνομα
6
Α' Όνομα Μητρός
7
Α' Όνομα Πατρός
8
Α/Α Μέλους Οικογ. Μερίδας
9
Α/Α Οικογ. Μερίδας
10
Απόφαση Διαγραφής
11
Αριθμός Οδού Μόνιμης Κατοικίας
12
Β' Επώνυμο
13
Β' Επώνυμο Μητρός
14
Β' Επώνυμο Πατρός
15
Β' Κύριο Όνομα
16
Β' Όνομα Μητρός
17
Β' Όνομα Πατρός
18
Βαθμός Γάμου
19
Γ' Κύριο Όνομα
20
Γένος Μητέρας Μέλους
21
Δημοτική Ενότητα
22
Δημοτική Ενότητα Γέννησης
23
Δημοτική Ενότητα Μ.Α.
24
Δημοτικό Διαμέρισμα Α Τύπου Γάμου
25
Δημοτικό Διαμέρισμα Γέννησης
26
Είδος Εγγραφής
27
Ένδειξη Διαγραφής (0=Οχι,ν=Ναι)
28
Ένδειξη είδους εγγραφής «Με επιφύλαξη» (1:Ναι)
29
Ένδειξη Ημερομηνίας Γέννησης (ΑφοράΈτος 0=Όχι,1=Ναι)
30
Έτος Γάμου (Ληξιαρχείο)
31
Ημ/νία Απόφασης Διαγραφής
32
Ημερομηνία Α Τύπου Γάμου
33
Ημερομηνία Γάμου (Ληξιαρχείο)
34
Ημερομηνία Γέννησης
35
Ημερομηνία Διαγραφής
36
Ημερομηνία κτήσης δημοτικότητας
37
Ημερομηνία Κτήσης Ελληνικής Ιθαγένειας
38
Ιδιότητα Μέλους
39
Ιθαγένεια Αλλοδαπού (σε περίπτωση ενδ. εγ­γραφής)
40
Κωδικός ΟΤΑ
41
Κωδικός ΟΤΑ Μόνιμης Κατοικίας
42
Ληξιαρχείο Γάμου
43
Λόγος Διαγραφής
44
Μητρώο Αρρένων Α/Α
45
Μητρώο Αρρένων Είδος Εγγραφής (0 = Αρχική, V = Πρόσθετη)
46
Μητρώο Αρρένων Έτος
47
Μητρώο Αρρένων Κωδικός Δημοτικού Διαμε­ρίσματος
48
Μητρώο Αρρένων Κωδικός ΟΤΑ
49
Οδός Μόνιμης Κατοικίας
50
Όργανο Απόφασης Διαγραφής
51
ΟΤΑ Α Τύπου Γάμου
52
ΟΤΑ Γέννησης
53
Παλαιός Α/Α Μέλους Οικ. Μερ.
54
Παλαιός Α/Α Οικογ. Μερίδας
55
Περιγραφή Διαγραφής
56
Περιγραφή Οικισμού για τον τόπο γέννησης
57
Περιοχή Μόνιμης Κατοίκιας
58
Πόλη Α Τύπου Γάμου
59
Πόλη Γέννησης
60
Πόλη μόνιμης κατοικίας
61
Πραγματική Ημερομηνία Διαγραφής
62
Πράξη Γάμου (Ληξιαρχείο)
63
Τ.Κ. Μόνιμης Κατοικίας
64
Τόμος Γάμου (Ληξιαρχείο)
65
Τρόπος Κτ. Δημ. (Εισαγωγής)
66
Τρόπος Κτήσης Ελληνικής Ιθαγένειας (ένδειξη)
67
Τρόπος Κτήσης Ελληνικής Ιθαγένειας (νομ.διάταξη)
68
Φύλο
69
Χώρα Α Τύπου Γάμου
70
Χώρα Γέννησης
71
Χώρα μόνιμης κατοικίας
72
2ο Διαχωριστικό Ονομάτων
73
1ο Διαχωριστικό Επιθέτων
74
1o Διαχωριστικό Επιθέτων Πατρός
75
1o Διαχωριστικό Επωνύμων Μητρός
76
1o Διαχωριστικό Ονομάτων
77
1o Διαχωριστικό Ονομάτων Μητρός
78
1o Διαχωριστικό Ονομάτων Πατρός
79
Σχόλια/παρατηρήσεις Δημοτολογίου


Η παρούσα απόφαση ισχύει από την δημοσίευση της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 9 Ιουνίου 2015

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: