Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Τι κρύβουν τα μέτρα για τις 100 δόσεις και χρέη στην εφορία

Τι κρύβουν τα μέτρα για τις 100 δόσεις και χρέη στην εφορία

Πρώτη καταχώρηση: 22/07/2015 - 09:38
Τελευταία δημοσίευση: 09:38Οικονομία
Τι κρύβουν τα μέτρα για τις 100 δόσεις και χρέη στην εφορία
Με την αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος των αγροτών να παραπέμπονται στο απώτερο μέλλον με τη σιωπηρή συμφωνία της τρόικας η κυβέρνηση θα πρέπει να συζητήσει τις επόμενες μέρες τρία συν ένα φορολογικά μέτρα που αφορούν τις συναλλαγές με την εφορία τις καταθέσεις και το εφοπλιστικό κεφάλαιο.
Το πρώτο είναι οι αλλαγές που έχει προτείνει η ίδια η κυβέρνηση στην ρύθμιση των 100 δόσεων στο πλαίσιο των αλλαγών στην φορολογική διοίκηση.
Δείτε τη συνέχεια στο enikonomia.gr

Δείτε επίσης:

Τι κρύβουν τα μέτρα για τις
100 δόσεις και χρέη στην εφορία

Πρώτη καταχώρηση: 22/07/2015 - 07:17
Τελευταία δημοσίευση: 07:57Επικαιρότητα
Τι κρύβουν τα μέτρα για τις 100 δόσεις και χρέη στην εφορία
Του Τάσου Δασόπουλου

Με την αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος των αγροτών να παραπέμπονται στο απώτερο μέλλον με τη σιωπηρή συμφωνία της τρόικας η Κυβέρνηση θα πρέπει να συζητήσει τις επόμενες μέρες τρία συν ένα φορολογικά μέτρα που αφορούν τις συναλλαγές με την εφορία τις καταθέσειςκαι το εφοπλιστικό κεφάλαιο.
Το πρώτο είναι οι αλλαγές που έχει προτείνει η ίδια η Κυβέρνηση στην ρύθμιση των 100 δόσεων στο πλαίσιο των αλλαγών στην φορολογική διοίκηση.
Κατά την παράδοση του υπουργείου οικονομικών η κ. Νάντια Βαλαβάνη τόνισε τόσο στον υπουργό οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και στον διάδοχο της κ Τρύφωνα Αλεξιάδη να δώσουν αγώνα για να μην αλλάξει η ρύθμιση των 100 δόσεων η οποία έχει φέρει στα ταμεία του κράτους περισσότερα από 800 εκ ευρώ.
Πως να αλλάξει; Με βάση την πρόταση της ελληνικής Κυβέρνησης ενδέχεται να υπάρξουν τρείς βασικές αλλαγές.
Όσοι «χάσουν» την ρύθμιση, όσοι δηλαδη δεν πληρώσουν δύο συνεχόμενες δόσεις να αποκλειστούν εντελώς από την ένταξη σε άλλες ανάλογες ρυθμίσεις στο μέλλον και να έχουν ως μόνη διέξοδο την ρύθμιση των 12 δόσεων.
Να επανεξεταστούν με βάση τα εισοδηματικά όρια τους όσοι εντάχθηκαν στην ρύθμιση. Να εξεταστεί αν α κάποιο από αυτούς μπορούσαν να πληρώσουν αλλά δεν το έκαναν, μπήκαν στην ρύθμιση εξάντλησαν τον αριθμό των δόσεων και το κατώτερο ύψος δόσης.
¨Οσοι εντοπιστούν να βρίσκονται σε αυτήν την κατηγορία να αλλάξουν οι όροι πληρωμή τους.
Να επιβληθεί στις δόσεις επιτόκιο αγοράς. Με βάση το σημερινό καθεστώς οι οφειλές έως 5.000 ευρώ ρυθμίζονται άτοκα ενώ σε μεγαλύτερα ποσά χρεώνεται ετήσιο επιτόκιο 3%. Με τις αλλαγές που επιθυμεί η τρόικα θα εφαρμοστεί επιτόκιο στο επίπεδο του 7-9% για όλο το ποσό.
Αυτό σημαίνει υψηλότερο ποσό δόσης για όλους τους οφειλέτες που ρύθμισαν τις οφειλές τους.
Το δεύτερο κρυφό φορολογικό μέτρο είναι η κατάργηση του σημερινού υφιστάμενου καθεστώτος μισθών και συντάξεων για χρέη στην εφορία.
Συγκεκριμένα προτείνεται η κατάργηση του ορίου του 25% στο ακατάσχετο μισθών και συντάξεων και μείωση του πλαφόν των 1.500 ευρώ στην προστασία από κατασχέσεις, υπό την προϋπόθεση της διασφάλισης λογικών συνθηκών διαβίωσης.
Το τρίτο μέτρο αφορά την φορολογική μεταχείριση των αδήλωτων καταθέσεων στο εσωτερικό και των εξωτερικό.
Πριν από την αποχώρηση του τέως υπουργού οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη το θέμα έδειχνε να καταλήγει σε μια φορολόγηση στο 21% είτε τα χρήματα που δεν είχαν φορολογηθεί βρίσκονταν στο εξωτερικό είτε στο εσωτερικό της χώρας. Μετά την αποπομπή του κ. Βαρουφάκη το θέμα είναι βέβαιο ότι θα επανεξεταστεί.
Παράλληλα με την οικιοθελή αποκάλυψη αδήλωτων καταθέσεων θα λειτουργήσει και ο λογαριθμικός έλεγχος για καταθέσεις οι οποίες παραμένουν αδήλωτες ώστε οι κάτοχοι να φορολογούνται έστω και εκ των υστέρων με φόρο 33% που αντιστοιχεί σε περιπτώσεις αύξησης της περιουσίας.
Στο ίδιο πλαίσιο θα γίνει αίτηση στις χώρες μέλη της ΕΕ για παροχή δεδομένων σχετικά με περιουσιακά στοιχεία ελλήνων και την προέλευσή τους.
Καυτό θέμα αποτελεί  τέλος και η αύξηση της φορολόγησης των ναυτιλιακών επιχειρήσεων με παράλληλη κατάργηση των φορολογικών προνομίων των εφοπλιστών.
Το μέτρο προτάθηκε από την Κομισιόν και έγινε δεκτός από την ελληνική πλευρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: