Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Διεθνείς φωνές για την αδυναμία πληρωμής του χρέους helmut_schmidt

Διεθνείς φωνές για την αδυναμία πληρωμής του χρέους

helmut_schmidt

Διεθνείς φωνές για την αδυναμία πληρωμής του χρέουςΟ Χέλμουτ Σμιτ σε συνέντευξή του σημειώνει ότι πολλά από τα δισ. ευρώ της βοήθειας βρίσκονται μόνο στα βιβλία! | ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώσει και δεν θα πληρώσει» κραυγάζει προς τους Ευρωπαίους δανειστές στο χθεσινό γαλανόλευκο του πρωτοσέλιδο ο βρετανικός «Guardian», ενώ ο πρώην Γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ ζητά ανοιχτά κούρεμα του ελληνικού χρέους και επενδύσεις.
Με μόνο έξι αριθμούς στις μπλε λωρίδες της ελληνικής σημαίας η βρετανική εφημερίδα ανέδειξε τα τραγικά αποτελέσματα των προγραμμάτων «διάσωσης» στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, γκρεμίζοντας κάθε επιχείρημα των πιστωτών για περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή, για περικοπές συντάξεων και για αύξηση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ). Οι αριθμοί που παρέθεσε η βρετανική εφημερίδα στο πρωτοσέλιδό της ήταν: α) 25%, η πτώση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, β) 28%, η μείωση των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, γ) 28,5%, η πτώση στην κατανάλωση τροφίμων, δ) 61%, η μείωση της μέσης σύνταξης, ε) 45%, το ποσοστό των συνταξιούχων που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, στ) 26%, η ανεργία (που στις ηλικίες κάτω των 25 ετών ξεπερνά το 50%).
Ο «Guardian» παρομοίασε τη σημερινή οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας με την αντίστοιχη που υπέστησαν οι ΗΠΑ στην περίοδο της Μεγάλης Υφεσης στη διάρκεια της δεκαετίας του ’30, συμπληρώνοντας ότι σε αυτή την κατάσταση η Αθήνα δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει τα χρέη της και δεν θα τα πληρώσει.
Την άποψη αυτή τη συμμερίζεται και ο πρώην καγκελάριος της πάλαι πότε Δυτικής Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ, ο οποίος τόνισε σε χθεσινή συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι πολλά από τα δισεκατομμύρια ευρώ της βοήθειας βρίσκονται μόνο στα βιβλία και ότι η Eλλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει το τεράστιο χρέος της. Ο Σμιτ διεμήνυσε ότι χρειάζεται μια συμφωνία για τη διαγραφή μεγάλου μέρους του ελληνικού χρέους και παράλληλα ένα επενδυτικό πρόγραμμα που θα τονώσει την ελληνική οικονομία.
Εν τω μεταξύ στο πεδίο των επιπτώσεων που μπορεί να προκαλέσει πιθανή ελληνική χρεοκοπία στις αγορές ο διευθύνων σύμβουλος της PIMCO (μεγαλύτερη επενδυτική εταιρεία του κόσμου στα ομόλογα και μεγαλύτερος κάτοχος ελληνικών κρατικών ομολόγων με θέση 1,2 δισ. ευρώ) Douglas Hodge υποστήριξε ότι οι αγορές είχαν αρκετό χρόνο για να προετοιμαστούν στο ενδεχόμενο μιας ελληνικής χρεοκοπίας. Εξέφρασε πάντως την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη, ενώ επισήμανε ότι οι πολιτικές συνέπειες ενός Grexit θα είναι μεγαλύτερες από τις οικονομικές για όλη την Ευρώπη.
Περισσότερο ανήσυχη για το ενδεχόμενο ενός ναυαγίου στις διαπραγματεύσεις Ελλάδος - πιστωτών έδειξε η Αμερικανίδα κεντρική τραπεζίτης Τζάνετ Γέλεν. Η πρόεδρος της Fed προειδοποίησε σε χθεσινή της συνέντευξη -μετά τη διήμερη τακτική συνεδρίαση της ομοσπονδιακής τράπεζας- ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία τότε θα υπάρξει πιθανότατα αρνητικός αντίκτυπος στην ευρωπαϊκή οικονομία και τις διεθνείς κεφαλαιαγορές που με τη σειρά τους θα επηρεάσουν και τις προοπτικές της οικονομίας των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: