Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Προς ψαλίδισμα ή κατάργηση το επίδομα θέρμανσης

Τρίτη, 09 Ιουνίου 2015 12:08

Προς ψαλίδισμα ή κατάργηση το επίδομα θέρμανσης

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Προς ψαλίδισμα ή κατάργηση το επίδομα θέρμανσης
Αυτά που ξέραμε φέτος με την καταβολή επιδόματος θέρμανσης σε περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια δικαιούχους και με το επίδομα να φτάνει στα 35 λεπτά το λίτρο, μάλλον θα πρέπει να τα ξεχάσουμε. Στην καλύτερη περίπτωση, τα εισοδηματικά κριτήρια –εξαιρετικά γενναιόδωρα- που είχαν μπει πέρυσι θα ψαλιδιστούν δραστικά ενώ στη χειρότερη περίπτωση θα περάσει των… δανειστών και το επίδομα θα καταργηθεί.
Γράφει:  

Όσοι έκαναν αίτηση φέτος, βρίσκονται ακόμη στο… περίμενε καθώς το δημόσιο δεν έχει πληρώσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ για την περυσινή σεζόν. Γιατί εκτοξεύτηκε το ποσό του επιδόματος; Η μείωση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου λειτούργησε θετικά στο να αυξηθεί η ζήτηση ενώ το επίδομα ήταν ένας επιπλέον λόγος καθώς τα νοικοκυριά έφτασαν να αγοράζουν ποσότητες ακόμη και 50 λεπτά το λίτρο. Τα κριτήρια ήταν χαλαρά και επέτρεψαν να επιδοτηθεί σχεδόν το σύνολο αυτών που έκαναν αίτηση. Συγκεκριμένα τα κριτήρια ήταν:
Εισόδημα 30.000 ευρώ για τον άγαμο
Εισόδημα 40.000 ευρώ για τον έγγαμο προσαυξανόμενο κατά 3000 ευρώ για κάθε παιδί (δηλαδή 43.000 ευρώ για οικογένεια με ένα παιδί και 46.000 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά)
Οι άγαμοι έχαναν το επίδομα αν είχαν περιουσία άνω των 200.000 ευρώ ενώ οι έγγαμοι αν το άθροισμα των ακινήτων τους ξεπερνούσε τις 300.000 ευρώ.
Υπάρχει και κριτήριο …κυβισμού του αυτοκινήτου. Δηλαδή, δεν δικαιούται επίδομα θέρμανσης όποιος έχει αυτοκίνητο με κινητήρα άνω των 3.000 κυβικών εκατοστών.
Το φθινόπωρο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα φέρει ή δραστικά μικρότερο αριθμό δικαιούχων, ή ακόμη και μηδενισμό των δικαιούχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: