Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Διάταξη «σανίδα σωτηρίας» για μικρά βαλάντια

Διάταξη «σανίδα σωτηρίας» για μικρά βαλάντια

Διάταξη «σανίδα σωτηρίας» για μικρά βαλάντια
Μια ακόμη διορθωτική διάταξη κατέθεσε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη. Αυτή τη φορά αφορά σε ανθρώπους που εργάζονται εποχιακά συγκεντρώνοντας πολύ χαμηλές αμοιβές κατά τη διάρκεια ενός έτους. Αυτοί οι εποχιακά εργαζόμενοι, είχαν την …ατυχία με το ισχύον σύστημα, να φορολογούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες και να πληρώνουν φόρο 26% από το πρώτο ευρώ.
Γράφει:  
Θέτοντας δύο προϋποθέσεις, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να φορολογήσει τους «μικρούς» ως μισθωτούς απαλλάσσοντάς τους ουσιαστικά από βάρη πολλών εκατοντάδων ευρώ. Ποιες είναι αυτές οι δύο προϋποθέσεις;
· Το εισόδημα να μην ξεπερνάει τα 6000 ευρώ ετησίως
· Το τεκμαρτό εισόδημα να μην ξεπερνάει τα 9500 ευρώ.
Οι φορολογούμενοι της κατηγορίας -ουσιαστικά άτομα τα οποία βρήκαν ένα μεροκάματο χωρίς να κάνουν έναρξη επαγγέλματος στην εφορία- δεν θα πληρώνουν φόρο για το τμήμα του εισοδήματος μέχρι τα 6000 ευρώ καθώς θα καλύπτονται από την έκπτωση φόρου που προβλέπεται για τους μισθωτούς (σ.σ είναι η έκπτωση των 2100 ευρώ που ισοδυναμεί με αφορολόγητο 9.500 ευρώ). Αν το εισόδημα υπερβαίνει το όριο των 6000 ευρώ, για το υπερβάλλον ποσό θα φορολογούνται με τον συντελεστή των ελεύθερων επαγγελματιών δηλαδή με συντελεστή 26%.

Το ερώτημα είναι τι θα γίνει με αυτούς που έχουν ήδη υποβάλλει τις φορολογικές τους δηλώσεις (σ.σ μέχρι και χθες είχαν υποβληθεί περίπου ένα εκατομμύριο). Οι φορολογούμενοι, με το που θα ψηφιστεί η διάταξη, θα μπουν στη διαδικασία να καταθέσουν τροποποιητική δήλωση. Τουλάχιστον, η ταλαιπωρία θα γίνει για καλό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: