Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Τα πρώτα επίσημα στοιχεία για την υποβολή των δηλώσεων – Τα σενάρια για την προθεσμία

Τα πρώτα επίσημα στοιχεία για την υποβολή των δηλώσεων – Τα σενάρια για την προθεσμία

Τρίτη, 02 Ιουνίου 2015 14:03
 
UPD:14:05
FOSPHOTOS /Panayiotis Tzamaros
Στη δημοσίευση των πρώτων επίσημων στατιστικών στοιχείων για τη διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων προχώρησε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν υποβληθεί μόλις 36.482 χρεωστικές δηλώσεις, 25.901 πιστωτικές και 63.180 μηδενικές. Το ποσό που κάνει να εισρεύσει στα κρατικά ταμεία από τις χρεωστικές δηλώσεις διαμορφώνεται στα 22,6 εκατ. ευρώ, ενώ από τις πιστωτικές δηλώσεις προκύπτει ότι το δημόσιο πρέπει να καταβάλει 6,3 εκατ. ευρώ.
Τα νεότερα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το naftemporiki.gr δείχνουν ότι, μέχρι πριν από λίγο, είχαν εκκαθαριστεί συνολικά 320 χιλιάδες δηλώσεις εκ των οποίων 101 χιλιάδες χρεωστικές και 66 χιλιάδες πιστωτικές. Έτσι, προκύπτει ότι έναν μήνα πριν εκπνεύσει η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων, δεν έχει κατατεθεί καν το 5% των δηλώσεων.
Συνολικά, οι δηλώσεις που θα πρέπει να υποβληθούν φέτος θα φτάσουν τα 6 εκατομμύρια. Πέρυσι, στις αρχές Ιουνίου, είχαν υποβληθεί 1,8-1,9 εκατομμύρια δηλώσεις φυσικών προσώπων, ενώ είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων των επιχειρήσεων. Φέτος, βρισκόμαστε περίπου 1,5 εκατομμύριο δηλώσεις… πίσω, ενώ δεν έχει ανοίξει καν η εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων των εταιρειών.
Η προθεσμία για την οριστική υποβολή (30 Ιουνίου) είναι κλειδωμένη με νόμο που σημαίνει ότι για να τροποποιηθεί απαιτείται τροπολογία. Πέρυσι, παρά το γεγονός ότι η διαδικασία είχε προχωρήσει ταχύτερα συγκριτικά με φέτος, δόθηκε παράταση μέχρι και τις 9 Ιουλίου.
Κάτι αντίστοιχο θα εξεταστεί να συμβεί και φέτος, παρά το γεγονός ότι προς το παρόν η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Νάντια Βαλαβάνη δηλώνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για παράταση. Αυτό που θα εξεταστεί είναι να δοθεί περισσότερος χρόνος για τις δηλώσεις – καθώς το να υποβληθούν 5,7 εκατ. δηλώσεις σε 20 εργάσιμες θα δοκιμάσει όχι μόνο τις αντοχές φορολογουμένων και λογιστών αλλά και τις αντοχές του Taxisnet - αλλά η προθεσμία για την πληρωμή του φόρου (30 Ιουλίου) να παραμείνει σταθερή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: