Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Το’ πε ο σουβλατζής, έτσι θα είναι

Πέμπτη, 04 Ιουνίου 2015 08:10

Το’ πε ο σουβλατζής, έτσι θα είναι

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Το’ πε ο σουβλατζής, έτσι θα είναι
Ο καλύτερος οικονομόλογος, είναι ο σουβλατζής της γειτονιάς. Μπορεί να μην έχει πτυχία και να μην γνωρίζει από θεωρίες παιγνίων, την πιάτσα όμως την ξέρει από την καλή και από την ανάποδα. Σερβίροντας λοιπόν το παγωμένο ποτήρι των 500 ml απεφάνθη: υπάρχει ο ονομαστικός συντελεστής του ΦΠΑ. Αυτός που θα ορίσουν η κυβέρνηση και οι δανειστές: 23%; 33%; Αυτόν θα γράφουν οι δηλώσεις και οι ταμειακές. Και υπάρχει και ο πραγματικός συντελεστής. Αυτός που θα ισχύει συχνά πυκνά στην καθημερινότητά μας. Αυτός ο συντελεστής, θα παραμείνει «κλειδωμένος» στα σημερινά επίπεδα: στο μηδέν τοις εκατό δηλαδή.
Γράφει:  
Ναι ο σουβλατζής της γειτονιάς είναι φοροφυγάς και δεν το κρύβει. Δεν εκδίδει απόδειξη παρά μόνο αν την ζητήσεις ενώ αν συναινέσεις στο αδίκημα σε κάνει αυτομάτως συνεργό και μοιράζεται τα λάφυρα μαζί σου. Θα κεράσει την μπύρα, ή θα χρεώσει λιγότερο το καλαμάκι και τον γύρο. Την πρακτική του αυτή, μπορεί να στην εξηγήσει με τεχνικούς όρους. Μια απόδειξη λέει, έχει πάνω της 13% ΦΠΑ και 26% φόρο εισοδήματος. Το 40% που θα κερδίσω, θα το μοιραστώ με τον πελάτη μου για να μείνει και αυτός ευχαριστημένος.
Ναι είμαστε όλοι υποκριτές και φαρισαίοι. Θα διαβάσουμε τις δύο πρώτες παραγράφους, θα κουνήσουμε το κεφάλι και να μονολογήσουμε. «Γι’ αυτό φτάσαμε εδώ που είμαστε σήμερα» «κανείς δεν αγαπάει τη χώρα του και άλλα τέτοια». Και ύστερα θα χτυπήσει το κουδούνι ο υδραυλικός για να αλλάξει την αντίσταση στο θερμοσίφωνο. Εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας και θα ζητήσουμε απόδειξη και όταν μας ενημερώσει ο μάστορας ότι θα πληρώσουμε συν 23% (σε πολλές περιπτώσεις συν 50% διότι πολλοί επαγγελματίες φορτώνουν και τον φόρο εισοδήματος) θα πούμε μια ατάκα του στυλ «αστο ρε φίλε» και θα συμβιβαστούμε με το φθηνότερο μαύρο χρήμα.
Το γιατί συνεχίζεται και θα συνεχίζεται αυτή η κατάσταση, το ξέρει ο σουβλατζής να στο εξηγήσει. Ο πτυχιούχος οικονομολόγος θα το πει «φοροδιαφυγή ανάγκης».Ο σουβλατζής θα στο πει με δικά του λόγια: Με 40% ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ για τον ψήστη (αλλιώς μάστορα) και τον λαντζέρη, 13% ΦΠΑ, τα δημοτικά τέλη τον φόρο εισοδήματος από το πρώτο ευρώ, τις ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα, το ΤΕΒΕ, τον δήμο και την ΔΕΗ, αν δηλώσεις τα πάντα απλώς θα κλείσεις. Άρα το ρίσκο του να φοροδιαφύγεις πρακτικά είναι μηδενικό. Αν σε πιάσουν να φοροδιαφεύγεις, έκλεισες (αν και αυτό σηκώνει κουβέντα με τόσες χαριστικές ρυθμίσεις).. Αν δεν φοροδιαφύγεις, πάλι έκλεισες. Ποια είναι η μόνη πιθανότητα να παραμείνεις ανοικτός; Να φοροδιαφύγεις και να μην σε πιάσουν.
Επειδή οι επαγγελματίες σαν τον σουβλατζή της γειτονιάς είναι χιλιάδες καλό θα ήταν πριν υπογράψουν οι αρμόδιοι να τον ακούσουν. Μια νέα αύξηση των φόρων δεν θα φέρει αποτέλεσμα. Πολύ απλά, θα αυξηθούν τα προϊόντα που θα μεταταχθούν στον συντελεστή του 0%. Όσοι δεν μπορούν να διαφύγουν θα την πληρώσουν ακριβά (εσύ δηλαδή αναγνώστη που αγοράζεις κυρίως από σουπερμαρκετ, φαρμακεία, ΔΕΗ, ΟΤΕ ΕΥΔΑΠ και τις όποιες ανατιμήσεις θα τις φας στο κεφάλι). Και τα έσοδα θα πέσουν και του χρόνου θα συζητάμε τα ίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: