Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Με ισοδύναμα μέτρα παραμένει ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά

Με ισοδύναμα μέτρα παραμένει ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά

super_market.jpg

Με ισοδύναμα μέτρα παραμένει ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιάΗ κυβέρνηση εξετάζει να γίνουν τελικά περισσότερες μετατάξεις τροφίμων και άλλων προϊόντων σε υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ | EUROKINISSI
Πολύ μακριά από τις εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης και με το κείμενο που εστάλη στους δανειστές να αποτελεί τη νέα βάση συζήτησης, η κυβέρνηση ξεκίνησε να «καθαρογράφει» την πρότασή της και τα μέτρα με τα οποία θα γεφυρωθεί το χάσμα των 2 δισ. ευρώ που χωρίζει τις δύο πλευρές στο δημοσιονομικό κενό.
Η αρχή θα γίνει με τα «ισοδύναμα» των 300-350 εκατ. ευρώ που δεσμεύτηκε ότι θα βρει από άλλες πηγές το οικονομικό επιτελείο, από τη στιγμή που οι θεσμοί έκαναν δεκτό το ελληνικό αίτημα να παραμείνει αμετάβλητο το καθεστώς του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά.
Η ελληνική πλευρά κατάφερε έπειτα από πολύ ιδρώτα να βγάλει «νοκ άουτ» το ΔΝΤ, τον πιο σκληρό διαπραγματευτή, που από την αρχή πίεζε για την κατάργηση του ευνοϊκού καθεστώτος του ΦΠΑ που ισχύσει για τα νησιά του Αιγαίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο μέτρο που αναθεωρείται με βάση τη βελτιωμένη πρόταση είναι η απόδοση του -ελληνικού- σεναρίου των τριών συντελεστών του ΦΠΑ: 6% (για φάρμακα, εκδόσεις και εισιτήρια θεάτρων), 11% (για βασικά είδη διατροφής και φρέσκα τρόφιμα, λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και νερού) και 23% (για τα υπόλοιπα αγαθά και υπηρεσίες) έτσι ώστε τα επιπλέον έσοδα που θα προκύψουν να «σκαρφαλώσουν» πάνω από το 1 δισ. ευρώ, από 900 εκατ. ευρώ του προηγούμενου σχεδίου.
Οι συντελεστές ΦΠΑ
Σε αυτό το πλαίσιο η ομάδα Βαρουφάκη εξετάζει δύο σενάρια:
● Το πρώτο προβλέπει να αυξηθεί μία ή δύο μονάδες ο μεσαίος συντελεστής ΦΠΑ από το 11% στο 12-13% ώστε να αυξηθεί η απόδοση του φόρου.
● Το δεύτερο, να γίνουν περισσότερες μετατάξεις προϊόντων με αιχμή τα τρόφιμα σε υψηλότερους συντελεστές.
Σε κάθε περίπτωση, από την εφαρμογή είτε του ενός είτε του άλλου σεναρίου το κύμα ανατιμήσεων στην αγορά θα είναι μεγάλο αφού οι τιμές στα περισσότερα προϊόντα θα αυξηθούν σημαντικά.
Οι επιτελείς στην οδό Νίκης έχουν βάλει πάνω στο τραπέζι και ένα δεύτερο σχέδιο για την αύξηση των φορολογικών εσόδων, η τύχη του οποίου θα έχει κριθεί μέχρι σήμερα το απόγευμα που η ελληνική πρόταση θα είναι έτοιμη στα περισσότερα σημεία της.
Αυτό έχει να κάνει με την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, με τους τεχνοκράτες της οδού Νίκης να κάνουν αλλεπάλληλες ασκήσεις επί χάρτου για το αν η μείωση του «χαρατσιού» δεν ισχύσει για ετήσια εισοδήματα πάνω από 22.000 ευρώ ή 25.000 ευρώ.
Το ελληνικό σχέδιο που είδε το φως της δημοσιότητας προέβλεπε αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κατά 50% για τα εισοδήματα που υπερβαίνουν τα 30.000 ευρώ.
Ξεκάθαρο είναι ότι το νέο κείμενο της Αθήνας δεν θα παραβιάζει τις «κόκκινες γραμμές» σε ασφαλιστικό και εργασιακά, ενώ θα περιλαμβάνει μια πιο αναπτυγμένη πρόταση για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: