Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Έκθεση πιστωτών για το ελληνικό χρέος - Όλα τα σενάρια

Έκθεση πιστωτών για το ελληνικό χρέος - Όλα τα σενάρια

Πρώτη καταχώρηση: 26/06/2015 - 22:43
Τελευταία δημοσίευση: 26/06/2015 22:43Οικονομία
Έκθεση πιστωτών για το ελληνικό χρέος - Όλα τα σενάρια
'To ελληνικό χρέος δεν θα φτάσει στον στόχο που είχαν θέσει οι πιστωτές το 2012 όμως μια ανάλυση που δόθηκε στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης δείχνει ότι το χρέος παραμένει βιώσιμο χωρίς διαγραφή- εάν η Ελλάδα λάβει ένα ακόμη τριετούς πακέτο διάσωσης τριών ετών", αναφέρει το Reuters.
Η ανάλυση, που προετοιμάστηκε για τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ώστε να τους βοηθήσει στις συζήτησεις με την Eλλάδ, εκτιμάται πως ακόμα και στο χειρότερο δυνατό σενάριο για την ελληνική οικονομία, οι δανειστές δεν θα χρειαστεί να διαγράψουν κάποιο μέρος από τα δάνεια προς την Ελλάδα, αναφέρει το πρακτορείο.
Με βάση την συμφωνία διάσωσης του 2012, το χρέος της Ελλάδας πρέπει να υποχωρήσει στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και σημαντικά κάτω από το 110% του ΑΕΠ το 2022, από το 175% που βρίσκεται τώρα.
"Eίναι σαφές ότι τα αποκλίσεις στην πολιτική και η αβεβαιότητα των τελευταίων μηνών έχουν καταστήσει αδύνατη την επίτευξη των στόχων του 2012 υπό οποιοδήποτεσενάριο" αναφέρει η ανάλυση που έχει στη διάθεσή του το Reuters.
"Oι βασικοί παράγοντες πίσω από την επιδείνωση της ανάλυσης για την βιωσιμότητα του χρέους (Debt Sustainability Analysis) είναι η χειροτέρευση της ανάπτυξης της οικονομίας, η αναθεώρηση των προοπτικών για το πρωτογενές πλεόνασμα, τα χαμηλότερα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις και οι πιθανές επιπρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησης για τον τραπεζικό τομέα" σημειώνεται στην ανάλυση.
-Με βάση την αναθεωρημένη πρόβλεψη και το πιο αισιόδοξο σενάριο να εφαρμόσει η Αθήνα όλες τις μεταρρυθμίσεις, το ελληνικό χρέος θα πέσει στο 124% μόνο το 2022 από 172,8% το 2015.
-Αν εφαρμόσει μερικώς τις μεταρρυθμίσεις, το ελληνικό χρέος θα πέσει μόνο στο 135% το 2022 από 174,3% το 2015.
-Στη χειρότερη περίπτωση , το οποίο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί βασικό, δηλαδή και το πιο πιθανό, το ελληνικό χρέος θα πέσει μόλις στο 142,2% το 2022 από 176,7% το 2015.
"Όλα τα σενάρια βασίζονται στην υπόθεση ενός τριετούς προγράμματος με ευνοϊκή χρηματοδότηση" αναφέρεται η ανάλυση.
Ωστόσο υπογραμμίζεται ότι η επικέντρωση στο λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ δεν δίνει μια ακριβή εικόνα της βιωσιμότητας του χρέους, που αποτυπώνεται καλύτερα από τις ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης μιας χώρας.
"Με βάση αυτές, η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα βιωσιμότητας σε κανένα σενάριο, αλλά θα χρειαστεί βοήθεια για να βελτιώσει την βιωσιμότητα, μέσω μιας επιμήκυνσης των ωριμάνσεων, σύμφωνα με το τελευταίο λιγότερο ευνοϊκό σενάριο" τονίζεται.
"Αυτή η μέτρηση με βάση τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες δεν εμφανίζει ζητήματα βιωσιμότητας υπό τα δύο πρώτα σενάρια" σημειώνεται στο έγγραφο.
"Οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες παραμένουν αρκετά κάτω από το όριο του 15%, το όριο που αναφέρεται στις οδηγίες του ΔΝΤ για αυτό το κριτήριο. Με βάση το σενάριο, ένα σημαντικό ανασχεδιασμό του χρέους και πιο ευνοϊκοί όροι δανεισμού θα βελτίωναν την βιωσιμότητα. Ο ανασχεδιασμός των ροών των πληρωμών δεν συνεπάγεται και κούρεμα της ονομαστικής αξίας ή δημοσιονομικό κόστος για τους πιστωτές. Αυτό θα οδηγούσε επίσης και σε περαιτέρω κέρδη στην καθαρή ονομαστική αξία για την Ελλάδα και θα ενίσχυε την βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους μακροπρόθεσμα" καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: