Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Σουλτς: Οι πιο φτωχοί στην Ελλάδα δεν έχουν αέρα να αναπνεύσουν

Σουλτς: Οι πιο φτωχοί στην Ελλάδα δεν έχουν αέρα να αναπνεύσουν 

Πρώτη καταχώρηση: 03/06/2015 - 12:56
Τελευταία δημοσίευση: 12:56Οικονομία
Σουλτς: Οι πιο φτωχοί στην Ελλάδα δεν έχουν αέρα να αναπνεύσουν
Αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της εμφανίστηκε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ΜάρτινΣουλτς, στην οποία έκανε λόγο και για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Αθήνα ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.
«Είναι προς το συμφέρον όλων μας να βρεθεί μια συμφωνία», δήλωσε ο Σουλτς στη γερμανική εφημερίδα Bild. «Οι άνθρωποι στην Ελλάδα, που υποφέρουν από την κρίση εδώ και χρόνια, χρειάζονται επειγόντως μια λογική προοπτική. Επιπλέον, η Ευρώπη πρέπει επίσης να βγει από την κρίση», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επεσήμανε επίσης ότι δεν υπάρχει αντιπαλότητα μεταξύ του Βερολίνου, όμως υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει καθήκον απέναντι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες την υποστήριξαν τόσο πολύ.
«Γι’ αυτό η Αθήνα πρέπει να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις, κάνοντας μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της και τη δημόσια διοίκηση, διανέμοντας πιο δίκαια τα βάρη, κυρίως φορολογώντας τη μεγάλη ελληνική περιουσία. Είναι ξεκάθαρο: οι πιο φτωχοί στην Ελλάδα δεν έχουν αέρα να αναπνεύσουν και γι’ αυτό πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες ώστε η ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί και πάλι, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και άρα νέα ελπίδα», επεσήμανε ο Σουλτς.
Όταν ρωτήθηκε για πόσο καιρό η Ευρώπη θα πρέπει να περιμένει μέχρις ότου η Ελλάδα προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί σε αντάλλαγμα για την παροχή δισεκατομμυρίων ευρώ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απάντησε: «Τα προηγούμενα χρόνια ο ελληνικός λαός επωμίστηκε πολλές επώδυνες μεταρρυθμίσεις και μέτρα λιτότητας. Όμως δεν μπορεί κανείς να μειώνει και να μειώνει τις συντάξεις μέχρις ότου οι άνθρωποι να γονατίσουν. Λείπουν κυρίως πειστικά σχέδια για το πώς μπορεί η Ελλάδα να γίνει μια βιώσιμη και σύγχρονη οικονομία».
Παρόλα αυτά ο Σουλτς πρόσθεσε: «Όμως ισχύει, σιγά σιγά τελειώνει η υπομονή. Οι ατελείωτες παλινωδίες, οι ελιγμοί, η αβεβαιότητα τσακίζουν τα νεύρα όλων των συμμετεχόντων».
Σε ό,τι αφορά τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Σουλτς επεσήμανε ότι σέβεται μεν το γεγονός ότι τηρεί τη στάση με την οποία εξελέγη, όμως σημείωσε: «Ως πρωθυπουργός έχει υποχρέωση προς όλη τη χώρα, όχι μόνο προς όσους τον ψήφισαν. Η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων επιθυμεί μια λογική λύση με τους ευρωπαίους εταίρους. Αντίστοιχα αναμένω η ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τα συμπεφωνημένα και να σεβαστεί τις θέσεις της Ευρώπης».
Όταν ρωτήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα, ο Σουλτς εξήγησε ότι δεν είναι ένα σχέδιο για την συγκεκαλυμμένη παροχή νέων χρημάτων προς τη χώρα. «Υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως. Οι άνθρωποι στην Ελλάδα έχουν δικαίωμα να ζουν με αξιοπρέπεια. Θα ήταν πιο εύκολο για εμάς να βοηθήσουμε αμέσως τους ανθρώπους αυτούς, μόλις η ελληνική κυβέρνηση έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και έχει εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις».
Σχετικά με το ενδεχόμενο παροχής ενός τρίτου προγράμματος βοήθειας στην Ελλάδα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξήγησε ότι «ακόμη συζητάμε για τους όρους αποδέσμευσης του δεύτερου πακέτου. Μόνο αυτό το γεγονός αποδεικνύει ότι θα περάσει καιρός μέχρις ότου η χώρα σταθεί ξανά στα πόδια της».
Αφού συμβεί αυτό, πρόσθεσε ο ίδιος, θα πρέπει να βρεθεί μια ρεαλιστική λύση για το μέλλον.
«Η Ελλάδα έχει σίγουρα οικονομική προοπτική, αν ληφθούν οι σωστές αποφάσεις», κατέληξε ο Σουλτς, επισημαίνοντας ότι «τα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα είχε κάνει σωστά βήματα και πάνω σε αυτά θα πρέπει να χτίσει με γενναιότητα η νέα κυβέρνηση. Υπάρχουν πολύ καλές ευκαιρίες όχι μόνο στον τουρισμό, αλλά και στη γεωργία, την ηλιακή ενέργεια, το θαλάσσιο εμπόριο».

Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια: