Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Αγωνία στις τράπεζες για τις εκροές καταθέσεων

Αγωνία στις τράπεζες για τις εκροές καταθέσεων

Τρεις ημέρες μαζικών αναλήψεων ήταν αρκετές για να εξαφανιστεί το μεγαλύτερο μέρος των ενέσεων ρευστότητας που είχε δώσει η ΕΚΤ μέσω του ELA.
agwnia-stis-trapezes-gia-tis-ekroes-katathesewn
 
Τρεις ημέρες μαζικών αναλήψεων ήταν αρκετές για να εξαφανιστεί το μεγαλύτερο μέρος των ενέσεων ρευστότητας που είχε δώσει ηΕυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τις τελευταίες δύο εβδομάδες μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA).
Οι αναλήψεις κατά τις τελευταίες τρεις ημέρες, ανήλθαν περίπου στα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Έτσι, σήμερα το πρωί, με το ανέβηκαν τα ρολά των τραπεζών, τα βλέμματα είναι στραμμένα προς δύο κατευθύνσεις. Από τη μία πλευρά, οι τράπεζες παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό την εξέλιξη των αναλήψεων.
Από την άλλη, η προσοχή είναι στραμμένη και στην Φραγκφούρτη όπου σε έκτακτη συνεδρίαση των επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης, θα αποφασιστεί αν θα χρειαστεί να υπάρξει έκτακτη ενίσχυση ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών ή όχι.
Η προγραμματισμένη για το μεσημέρι, σύμφωνα ευρωπαϊκές πηγές.
Το χθεσινοβραδινό τηλεγράφημα του Reuters σύμφωνα με το οποίοτο άνοιγμα των τραπεζών δεν θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένο τη Δευτέρα -το ειδησεογραφικό πρακτορείο επικαλέστηκε αξιωματούχους τους οποίους δεν κατονόμασε- προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία στις τάξεις των καταθετών και σήμερα θα φανεί αν και σε ποιο βαθμό θα επιδείξουν ψυχραιμία ή όχι.
Οι «αντοχές» των τραπεζών ανέρχονται σε τουλάχιστον 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ.
Σήμερα θα φανεί αν και σε ποιο βαθμό θα παίξουν ρόλο οι διαψεύσεις του τηλεγραφήματος του Reuters τόσο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και από τον Έλληνα υπουργό ΟικονομικώνΓιάνη Βαρουφάκη αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

Το ύψος των αναλήψεων σε 3 μέρες

Οι αναλήψεις κατά τις τελευταίες τρεις ημέρες, ανήλθαν, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου στα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ δηλαδή περίπου όσα εκχώρησε η ΕΚΤ στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα κατά τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις.
Αργά χθες το βράδυ, διαψεύστηκαν οι πληροφορίες που έφερναν τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα να έχει ήδη αιτηθεί αύξηση του ELA κατά τρία δισ ευρώ επιπλέον
Οι ίδιες πληροφορίες, αναφέρουν ότι οι «αντοχές» των τραπεζών ανέρχονται σε τουλάχιστον 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. Ωστόσο, τίποτα δεν αποκλείει τη λήψη απόφασης εντός της ημέρας για περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών.
Αργά χθες το βράδυ, με τηλεγράφημα στο ΑΠΕ διαψεύστηκαν οι πληροφορίες που έφερναν τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα να έχει ήδη αιτηθεί αύξηση του ELA κατά τρία δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: