Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Από Σεπτέμβρη και …βλέπουμε οι αλλαγές στους φόρους των ΙΧ

Τρίτη, 02 Ιουνίου 2015 11:58

Από Σεπτέμβρη και …βλέπουμε οι αλλαγές στους φόρους των ΙΧ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Από Σεπτέμβρη και …βλέπουμε οι αλλαγές στους φόρους των ΙΧ
Μπορεί ο υπουργός Οικονομικών να έδινε προ ημερών χαρακτήρα κατεπείγοντος στην προσπάθεια για την αλλαγή του καθεστώτος φορολόγησης των ΙΧ λέγοντας ότι οι αποφάσεις θα είναι θέμα ολίγων εβδομάδων προκειμένου να μην υπάρχει εκκρεμότητα στην αγορά, αυτό όμως που ελέχθη στη σύσκεψη της Παρασκευής δεν ήταν το ίδιο.
Οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Αντιπροσώπων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων άκουσαν τον Γιάνη Βαρουφάκη να λέει ότι το νέο πλαίσιο φορολόγησης των ΙΧ θα οριστικοποιηθεί από το φθινόπωρο ενώ άγνωστο είναι προς το παρόν το πότε θα γίνουν οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Αυτό που φάνηκε κατά τη συνάντηση είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει κάνει προς το παρόν «σκέψεις» για το νέο καθεστώς φορολόγησης χωρίς όμως να έχει προχωρήσει σε περαιτέρω ανάλυση εις βάθος. Για παράδειγμα, η πρόθεση που εκφράστηκε από τον υπουργό Οικονομικών, τόσο τα τέλη ταξινόμησης –επιβάλλονται στην αγορά των καινούργιων αυτοκινήτων- όσο και τα τεκμήρια να υπολογίζονται με βάση τις τιμές λιανικής και όχι με βάση τον κυβισμό, είναι αλλαγή που απαιτεί πολύ μεγάλη προετοιμασία η οποία δεν έχει καν ξεκινήσει.
Ποιο είναι το πρόβλημα; Ότι η εξαγγελία αλλαγών τέτοιου βάθους καθώς επηρεάζεται και το κόστος κτήσης του αυτοκινήτου αλλά και το κόστος συντήρησής του, έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των πωλήσεων καθώς οι υποψήφιοι αγοραστές γίνονται ακόμη πιο διστακτικοί στο να προχωρήσουν στην αγορά του αυτοκινήτου πριν ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Πάντως, κατά τη συνάντηση της Παρασκευής, δεν υπήρξε συγκεκριμένη πληροφόρηση από την πλευρά του κ. Βαρουφάκη για το τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση. Ο υπουργός μίλησε και πάλι για την καθιέρωση περιβαλλοντικού τέλους στα ΙΧ 20ετίας και άνω και επανέλαβε την πρόθεση μέσα από τις αλλαγές να υπάρξει αύξηση των φορολογικών εσόδων. Το ποιοι θα κληθούν να πληρώσουν, μάλλον θα φανεί από φθινόπωρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: