Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

"Αποτυχημένες οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόσαμε στην Ελλάδα"

"Αποτυχημένες οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόσαμε στην Ελλάδα"

Πρώτη καταχώρηση: 01/06/2015 - 18:27
Τελευταία δημοσίευση: 01/06/2015 19:52Οικονομία
Αποτυχημένες οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόσαμε στην Ελλάδα
Η ευρωζώνη θα πρέπει να αποδεχθεί τη διαγραφή του ελληνικού χρέους ή την επανεξέταση των όρων αποπληρωμής του, σύμφωνα με τον Βέλγο πανεπιστημιακό του Solvay Business School και οικονομολόγο, Μπρούνο Κολμάν, δηλώσεις του οποίου δημοσιεύονται στον ιστότοπο της Βελγικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης RTBF.
Ο Βέλγος οικονομολόγος επισημαίνει ότι όλοι όσοι μετέχουν στις διαπραγματεύσειςμε την Ελλάδα γνωρίζουν ότι η χώρα έχει χρέος που αντιστοιχεί σε περίπου 175% του ΑΕΠ της και ότι το ΑΕΠ αυτό μειώθηκε τουλάχιστον κατά ένα τέταρτο, από το 2008. Ο ίδιος θεωρεί ότι είναι αδύνατον η Ελλάδα να αποπληρώσει τα χρέη της, όμως η χώρα απειλείται με έξοδο από την ευρωζώνη, αν δεν το κάνει. Τονίζει, μάλιστα, ότι «μέσα σε 5 χρόνια, καμία συγκροτημένη, ομογενής και πολιτικά αποδεκτή λύση δεν έχει βρεθεί για την Ελλάδα», η οποία βρίσκεται σε μια αμφίσημη κατάσταση, όπως επίσης και η ευρωζώνη.
Σύμφωνα με τον Μπρούνο Κολμάν, μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα αντιπροσώπευε πολιτική και νομισματική ήττα. «Αυτό θα σήμαινε ότι δεν είμαστε ικανοί να επιλύσουμε ένα έλασσον πρόβλημα και να παραδεχτούμε ότι οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόσαμε στην Ελλάδα, υπήρξαν απόλυτα αποτυχημένες», αναφέρει ο ίδιος.
Για να αποφευχθεί μια επιζήμια για όλους έκβαση, ο Μπρούνο Κολμάν εισηγείται εναλλακτικό σενάριο με παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Το σενάριο αυτό βασίζεται σε διαγραφή ή σοβαρή επανεξέταση των όρων αποπληρωμής.
«Πρέπει να αποδεχτούμε μια διαγραφή του χρέους, να αναγνωρίσουμε μια οικονομική πραγματικότητα. Να μετατρέψουμε το ελληνικό χρέος σε αιώνιο χρέος, δηλαδή σε χρέος που δεν θα αποπληρωθεί ποτέ, απαιτώντας όμως από την Ελλάδα τακτική αποπληρωμή επιτοκίων», δηλώνει ο Βέλγος οικονομολόγος.
Τέλος, ο ίδιος σημειώνει ότι σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, η χώρα θα πρέπει να δημιουργήσει νέο νόμισμα, υποτιμημένο, κινδυνεύοντας να δημιουργήσει μαύρη αγορά για το ευρώ και μεγάλο πληθωρισμό.

Διαβάστε επίσης:


Δεν υπάρχουν σχόλια: