Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Κατατίθεται άμεσα στη Βουλή νέο «μίνι» φορολογικό νομοσχέδιο - Προσπάθεια να διορθωθεί μέρος των αδικιών των τελευταίων νόμων

Κατατίθεται άμεσα στη Βουλή νέο «μίνι» φορολογικό νομοσχέδιο - Προσπάθεια να διορθωθεί μέρος των αδικιών των τελευταίων νόμων

Να διορθώσει μέρος των αδικιών που υπάρχουν στους φορολογικούς νόμους που έχουν ψηφιστεί και ισχύουν τα τελευταία χρόνια επιδιώκει η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών κυρία Νάντια Βαλαβάνη με μίνι φορολογικό νομοσχέδιο που πρόκειται να καταθέσει άμεσα στη Βουλή.

Τι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Όπως αναφέρει στο Βήμα ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει εκτός των άλλων ευνοϊκές ρυθμίσεις για φορολογούμενους που ενώ έχουν χαμηλά εισοδήματα (π.χ. από τόκους καταθέσεων) καλούνται να πληρώσουν φόρους λόγω τεκμηρίων, ενώ θα εξαιρούνται του φόρου δωρεών οι συγγενείς των θυμάτων της ναυτικής τραγωδίας του Norman Atlantic που καλούνταν να πληρώσουν φόρο δωρέας 40% όσοι αποφάσιζαν να τους βοηθήσουν οικονομικά.

Οι διορθώσεις που θα γίνουν τώρα στο φορολογικό νόμο θα αφορούν τόσο τις δηλώσεις που έχουν ήδη υποβληθεί όσο και εκείνες που θα υποβληθούν έως το τέλος του μήνα. Σε περίπτωση που έχει ήδη γίνει εκκαθάριση είναι πολύ πιθανόν είτε να γίνει νέα αυτόματη εκκαθάριση από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ή να χρειαστεί να υποβάλλουν οι φορολογούμενοι ηλεκτρονικά νέες τροποποιητικές δηλώσεις εντός της ισχύουσας προθεσμίας ή εντός της νέας καταληκτικής ημερομηνίας που θα ανακοινωθεί εφόσον αποφασιστεί παράταση.

 Τα λάθη και οι αδικίες που θα διορθωθούν:

- Αδικίες τεκμηρίων: Λύση στο πρόβλημα της υπερφορολόγησης χιλιάδων φορολογούμενων με πολύ χαμηλά πραγματικά εισοδήματα από τόκους ή κι από ακίνητα. Μελετάται να εφαρμοστεί και πάλι η διάταξη που ίσχυε έως πέρυσι βάσει της οποίας φορολογούνταν με την κλίμακα των μισθωτών- συνταξιούχων όσοι φορολογούμενοι (εξαιρουμένων των ελευθέρων επαγγελματιών, των ατομικών επιχειρήσεων και των εισοδημάτων από ακίνητα), έχουν πραγματικό εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ ή τεκμαρτός 9.500 ευρώ. Παράλληλα, δεν θα εφαρμόζεται το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης των 3.000 ευρώ για τον άγαμο ή των 2.500 ευρώ για τον έγγαμο σε κάθε περίπτωση φορολογουμένου που δηλώνει εισοδήματα προερχόμενα μόνο από τόκους ή κι από ακίνητα ανεξάρτητα αν έχει στην κατοχή του κάποιο περιουσιακό στοιχείο. (π.χ. ένα ΙΧ αυτοκίνητο ή κατοικεί σε ιδιόκτητη ή ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη κατοικία)

- Μισθωτοί που έχουν έσοδα και από «μπλοκάκι» Με την αλλαγή που θα ψηφιστεί θα δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους να επιλέγουν αν θέλουν να φορολογηθούν ως μισθωτοί για το σύνολο του εισοδήματός τους αθροιστικά.

- Αγρότες. Με το νομοσχέδιο θα υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο προσδιορισμού του τεκμαρτού εισοδήματος από ιδιοχρησιμοποίηση των αγροτεμαχίων τους. 

- Δωρεές σε συγγενείς θυμάτων του Norman Atlantic: Στο νομοσχέδιο θα περιληφθεί διάταξη που θα προβλέπει μεταξύ άλλων ότι όποιος προχωρήσει σε δωρεά χρημάτων προς μέλη των οικογενειών που έχασαν συγγενικά τους πρόσωπα στο τραγικό δυστύχημα του Norman Atlantic τα ποσά αυτά θα παραμείνουν αφορολόγητα. Η διάταξη αυτή θα έχει ισχύ έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2015.

Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: