Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Ξέχασε τις υποσχέσεις της για τα μπλοκάκια η Ν. Βαλαβάνη

Ξέχασε τις υποσχέσεις της για τα μπλοκάκια η Ν. Βαλαβάνη

Στο έλεος της εφορίας όσοι προσπάθησαν να ενισχύσουν τον μισθό τους με 2η δουλειά από «μπλοκάκι». Κερδισμένοι μόνο όσοι εισέπραξαν πάνω από 32.000 ή 42.000 ευρώ.
ksexase-tis-uposxeseis-tis-gia-ta-mplokakia-i-n-balabani
 
Η διάταξη που θα γλίτωνε όσους χαμηλόμισθους επιδίωξαν μέσα στο 2014 να ενισχύσουν το εισόδημά τους με ολίγον από «μπλοκάκι», δεν… χώρεσε τελικώς στο μίνι φορολογικό της Νάντιας Βαλαβάνη, κάτι που σημαίνει ότι οι χιλιάδες φορολογούμενοι της κατηγορίας θα έρθουν αντιμέτωποι με εκρηκτική αύξηση του φόρου ακόμη και της τάξεως του 30%.
Κερδισμένοι όσοι εισέπραξαν πάνω από 32.000 ή 42.000 ευρώ
Από την άρνηση του υπουργείου Οικονομικών να προστατεύσει τους «μπλοκάκηδες» διορθώνοντας την καταστρεπτική πρόβλεψη του νόμου - το θέμα όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το thetoc είχε εξεταστεί αναλυτικά από τις υπηρεσίες του υπουργείου και τελικώς απορρίφθηκε- κάποιοι θα βγουν κερδισμένοι. Αυτοί είναι οι έχοντες τις υψηλότερες αμοιβές καθώς αντί να φορολογηθούν με συντελεστές της τάξεως του 32% ή και του 42%, θα φορολογηθούν με 26% κερδίζοντας έως και 16 μονάδες φόρου. Ποιοι κερδίζουν; Αυτοί που αθροιστικά από μισθό και μπλοκάκι, εισέπραξαν πάνω από 32.000 ή 42.000 ευρώ.
Για τα εισοδήματα του 2014 ενεργοποιούνται διατάξεις της φορολογικής νομοθεσίας οι οποίες θίγουν πρωτίστως αυτούς που προσπάθησαν να ενισχύσουν το ατομικό ή οικογενειακό τους εισόδημα προσφέροντας υπηρεσίες ελεύθερου επαγγελματία. Η βασική διαφορά σε σχέση με τα εισοδήματα του 2013, συνίσταται στο ότι ενώ το 2013 οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι φορολογήθηκαν ως μισθωτοί εκμεταλλευόμενοι την έκπτωση φόρου που προσφέρει η φορολογική νομοθεσία, για τα εισοδήματα του 2014 θα φορολογηθούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι για το εισόδημα από το «μπλοκάκι» θα πληρώσουν φόρο 26% από το πρώτο ευρώ.
Οι προϋποθέσεις για φορολόγηση ως ελεύθερος επαγγελματίας
Δεδομένου ότι παρά τη…φιλολογία τελικώς ο νόμος παρέμεινε αμετάβλητος, για τα εισοδήματα του 2014 ισχύει κανονικά ο καινούργιος φορολογικός νόμος (γνωστός στον λογιστικό και φορολογικό κόσμο ως 4172/2013) ο οποίος ορίζει ότι για να φορολογηθεί ένας ελεύθερος επαγγελματίας ως μισθωτός, θα πρέπει να συντρέχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
  • Να υπάρχουν έγγραφες συμβάσεις παροχής υπηρεσιών ή συμβάσεων έργου με φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες τα οποία δεν υπερβαίνουν τα τρία ή εφόσον υπερβαίνουν τον αριθμό αυτόν, ποσοστό 75% του ακαθάριστου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα προέρχεται από ένα από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που λαμβάνουν τις εν λόγω υπηρεσίες.  
  • Να μην έχουν την εμπορική ιδιότητα
  • Να μην διατηρείται επαγγελματική εγκατάσταση που είναι διαφορετική από την κατοικία
Επιβαρύνονται όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα 8.000-10.000 ευρώ
Επίσης, βάσει του νέου νόμου ορίζεται σαφώς ότι «η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση που ο φορολογούμενος αποκτά εισόδημα από μισθωτή εργασία»
Είναι λοιπόν σαφές ότι ένας νέος που εργάζεται με μερική απασχόληση εισπράττοντας 200-250 ευρώ τον μήνα, (και κατά συνέπεια βάσει της φορολογικής νομοθεσίας είναι μισθωτός) αν αποφάσισε μέσα στο 2014 να συμπληρώσει το εισόδημά του με μπλοκάκι, επί του εισοδήματος του δελτίου παροχής υπηρεσιών θα φορολογηθεί με συντελεστή 26%. Αυτοί που θα επιβαρυνθούν είναι οι έχοντες χαμηλά εισοδήματα της τάξεως των 8.000-9.000 και 10.000 ευρώ ετησίως καθώς ποσά που μέχρι και φέτος ήταν εντελώς αφορολόγητα, το 2015 θα φορολογηθούν με συντελεστή 26%. Κάποιοι θα βγουν ευνοημένοι από αυτή την αλλαγή.
Είναι όμως αυτοί που έχουν υψηλές αποδοχές από μισθωτές υπηρεσίες. Αυτοί φέτος, έφταναν να φορολογούνται για το μπλοκάκι τους με συντελεστές 32% ή 42% ακριβώς επειδή αντιμετωπίζονταν ως μισθωτοί. Με το νέο σύστημα, θα φορολογούνται για το ίδιο εισόδημα με συντελεστή 26%.

Φωτογραφία: SOOC

Δεν υπάρχουν σχόλια: