Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Ελπίδες για συμφωνία

Ελπίδες για συμφωνία

Πρώτη καταχώρηση: 26/06/2015 - 07:29
Τελευταία δημοσίευση: 08:04Οικονομία
Ελπίδες για συμφωνία
Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
Η τελική συμφωνία για την ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης θα πρέπει το Σάββατο να έχει περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο και από το Εurogroup, για να έχει η χώρα βάσιμες ελπίδες να μην αντιμετωπίσει την 30 Ιουνίου σε κενό προγράμματος και σε καθυστέρηση πληρωμών προς το ΔΝΤ.
Με αυτόν τον σκοπό, σύμφωνα με πληροφορίες του real.gr από ανώτατες διπλωματικές πηγές 2 ξένων αντιπροσωπειών, χωρών με έντονη παρουσία στο Εurogroup, “οι τεχνοκράτες θα εργαστούν πυρετωδώς για να εντάξουν στο έτοιμο staff level agreement, διάφορες ιδέες από το memo Βαρουφάκη με τις ελληνικές ιδέες που παρουσιάστηκε στο Εurogroup”.
Ως memo Βαρουφάκη, οι εταίροι εννοούν το πακέτο με τις ελληνικές προτάσεις.
Οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι επί της ουσίας η συμφωνία υφίσταται από το μεσημέρι της Πέμπτης και οι διαφορές που εκθέτει το ελληνικό κείμενο είναι επουσιώδεις.
Η δουλειά των τεχνοκρατών θα παρουσιαστεί επισήμως, ίσως και μέσα στην Παρασκευή, θα περιέχει δε και την λίστα των prior actions (προαπαιτούμενα) προς νομοθέτηση.
Δύο εθνικές αντιπροσωπείες ενημέρωσαν τον Τύπο στις Βρυξέλλες ότι επιθυμούν μάλιστα η συμφωνία να περάσει ως ένα άρθρο από το ελληνικό κοινοβούλιο πριν ή και ταυτόχρονα με τη σύγκλιση του Εurogroup.
Έλεγαν μάλιστα ότι η σύγκλιση του ελληνικού κοινοβουλίου είναι προαπαιτούμενο για να συνεδριάσει το Εurogroup, από το οποίο η κυβέρνηση στη συνέχεια θα πρέπει να ζητήσει παράταση τριών ως πέντε μηνών και την εκταμίευση των SMPs ύψους 1,9 δις για να πληρώσει έγκαιρα το ΔΝΤ. Το Γερμανικό και το Φιλανδικό κοινοβούλιο στη συνέχεια θα εγκρίνουν την ελληνική δέσμευση και ο ESM θα λάβει την εντολή για εκταμίευση του πρώτου ποσού.
Στις Βρυξέλλες και στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής οι εταίροι δεν θεωρούν καθόλου εύκολη τη διαδικασία στο κοινοβούλιο, γνωρίζοντας τις φυγόκεντρες δυνάμεις που μπορούν να αναπτυχθούν. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση εκτιμά ότι δεν είναι και το πλέον σωστό ως μεθόδευση να περάσει τη συμφωνία πρώτα από το κοινοβούλιο και μετά από το Εurogroup. Την ίδια άποψη συμμερίζονται και ορισμένοι εκ των εταίρων, αλλά το θέμα θα κριθεί στο euro working group, όπου δύο πηγές του real.gr δεσμεύονται πως θα ζητηθεί η συγκεκριμένη αλληλουχία.
Σε κάθε περίπτωση τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον εξαιρετικά στενά για όλους και οι τεχνοκράτες που έχουν γνώση των ορίων μιλάνε πλέον για “ζήτημα ωρών”.
ΠΗΓΗ: real.gr
Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια: