Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Τράπεζα της Ελλάδος: Δεν υπάρχει λόγος πανικού, συνιστάται ψυχραιμία

Τράπεζα της Ελλάδος: Δεν υπάρχει λόγος πανικού, συνιστάται ψυχραιμία

Τράπεζα της Ελλάδος: Δεν υπάρχει λόγος πανικού, συνιστάται ψυχραιμία

Μετά τις δραματικές εξελίξεις, η ελληνική αντιπροσωπεία επιστρέφει την Κυριακή το βράδυ στην Αθήνα, έπειτα από το ναυάγιο στις Βρυξέλλες.
Πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος συνιστούσαν ψυχραιμία τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού από την πλευρά των πολιτών. «Υπάρχουν ακόμη δύο ημέρες για να επικρατήσει η νηφαλιότητα» τόνιζαν οι ίδιες πηγές.
Είναι φανερό ότι τόσο στην ΤτΕ όσο και στις τράπεζες επικρατεί ανησυχία για το πώς θα αντιδράσουν οι καταθέτες. Αλλωστε, τις τελευταίες δύο ημέρες εκτιμάται ότι έφυγαν από τους λογαριασμούς περί το 1 δισ. ευρώ, κάτι που θα μπορούσε να «ξεφύγει» τη Δευτέρα και την Τρίτη, δηλαδή πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ, εκεί όπου ο Νάριο Ντράγκι θα κρατήσει την τύχη του τραπεζικού συστήματος στα χέρια του. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη δόθηκαν μέσω του ELA 2,3 δισ. ευρώ στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ως αποτέλεσμα της σημαντικής εκροής καταθέσεων των τελευταίων εβδομάδων.
Η αγωνία που υπάρχει είναι αν θα στηριχθούν οι τράπεζες από την ΕΚΤ ή θα επικρατήσουν ακραίες αποφάσεις περιορισμού της ρευστότητας που αυτόματα θα οδηγήσει και σε περιορισμό της κίνησης κεφαλαίων, με απρόβλεπτες συνέπειες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: