Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Ο Γιάνης Βαρουφάκης με το Τζον Νας για τη θεωρία των παιγνίων

Ο Γιάνης Βαρουφάκης με το Τζον Νας για τη θεωρία των παιγνίων

Πρώτη καταχώρηση: 02/06/2015 - 10:33
Τελευταία δημοσίευση: 10:33Οικονομία
Ο Γιάνης Βαρουφάκης με το Τζον Νας για τη θεωρία των παιγνίων
Ο ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης δημοσιεύει στη ιστοσελίδα του μια συζήτηση που είχε το 2000 με τον μαθηματικός Τζον Νας, η ζωή του οποίου είχε γίνει βιβλίο με τον τίτλο «A Beautiful Mind» (Ένας υπέροχος άνθρωπος) και στη συνέχεια ταινία.
Ο Τζον Νας σκοτώθηκε μαζί με τη σύζυγό του σε τροχαίο δυστύχημα στο Νιού Τζέρσι πριν μερικές ημέρες. Ο διάσημος μαθηματικός από τις ΗΠΑ, είχε τιμηθεί το 1994 με το Νόμπελ Οικονομικών.
Ο Γ. Βαρουφάκης τον τιμά υπενθυμίζοντας μια συζήτηση που είχε μαζί του το 2000 για το Ιδεώδες Χρήμα (Ideal Money). Η εν λόγω συζήτηση δημοσιεύτηκε ως ξεχωριστό κεφάλαιο σε ένα τόμο ενός βιβλίου που κυκλοφορεί μόνο στα ελληνικά.
Ο τίτλο είναι «Αφιέρωμα στον Τζον Νας για τη θεωρία παιγνίων» και αφορά στις εργασίες του στη θεωρία των παιγνίων και τις επαναστατικές εφαρμογές της στις κοινωνικές και φυσικές επιστήμες, με την επιμέλεια της Κωνσταντίνας Κοτταρίδη και του Γρηγόρη Σιουρούνη.
Στις 24 Μαϊου με μία ανάρτηση στο twitter, αποχαιρέτησε Γιάνης Βαρουφάκης τον Τζον Νας. Συγκεκριμένα, έγραψε: «Να διαβάζω το έργο σου, ήταν για εμένα έμπνευση. Το γεγονός ότι σε συνάντησα και πέρασα χρόνο μαζί σου, ήταν ένα ανεκτίμητο όφελος. Αντίο Τζον Νας».


Δείτε επισης

Δεν υπάρχουν σχόλια: