Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

«Παράλογες» οι απαιτήσεις των πιστωτών για τους μικρομεσαίους

«Παράλογες» οι απαιτήσεις των πιστωτών για τους μικρομεσαίους

emporikes_epixeiriseis.jpg

Κριτική στις απαιτήσεις των πιστωτών ασκεί η ΓΣΕΒΕΕ. | ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΚΚΑΣ
Να αντιταχθεί η κυβέρνηση απέναντι στις «παράλογες» όπως τις χαρακτηρίζει απαιτήσεις των διεθνών πιστωτών την καλεί η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος.
Σε ανακοίνωσή της, σχολιάζοντας το προτεινόμενο σχεδιο συμφωνίας εκ μέρους των θεσμικών εταίρων που είδε το φως της δημοσιότητας η ΓΣΕΒΕΕ τονίζει ότι οι διεθνείς πιστωτές αδυνατούν να αντιληφθούν το εύρος και την ουσία του ελληνικού προβλήματος και δηλώνει αρωγός στην εθνική προσπάθεια διαπραγμάτευσης και επίτευξης μιας έντιμης και επωφελούς συμφωνίας. Υπογραμμίζει ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να αντιταχθεί απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών και των θεσμικών εκπροσώπων τους, διότι οι προτάσεις αυτές είναι αναποτελεσματικές και άδικες, βυθίζουν εκ νέου την οικονομία σε ύφεση, υποβαθμίζουν την εγχώρια παραγωγική βάση, ενώ φαλκιδεύουν τα θετικά αποτελέσματα από τις αιματηρές θυσίες που υπέστησαν μέσα στην περίοδο της κρίσης τα ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.
Και κάνει λόγο για «κοινωνικό πειραματισμό»: «Με το πρόσχημα της υποχώρησης των δανειστών στο αίτημα της κυβέρνησης για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, η τριμερής ανέπτυξε μια δέσμη προτάσεων που θα μπορούσε να εφαρμοστεί μόνο σε περιπτώσεις εργαστηριακού κοινωνικού πειραματισμού» αναφέρεται στην ανακοίνωση της.
Η ΓΣΕΒΕΕ διατυπώνει συγκεκριμένες αντιρρήσεις για τα σημεία της διαπράγματευσης καθώς θεωρεί ότι:
*Η μεταβολή φορολογικών συντελεστών με την πρόβλεψη για αύξηση του ΦΠΑ στη ΔΕΗ (από 13 στο 23%), τον τουρισμό και την εστίαση πλήττει καίρια την εγχώρια οικονομία, εν μέσω τουριστικής περιόδου ενώ η ανάκαμψη της οικονομίας παραμένει ακόμη εύθραυστη. Διαταράσσει ακόμη τον οικονομικό προγραμματισμό χιλιάδων επιχειρήσεων, προμηθευτών, τουριστικών μονάδων ενώ επιβαρύνει δυσανάλογα κυρίως τις χαμηλές εισοδηματικές ομάδες. Προσθέτει δε ότι η πρόβλεψη για μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε είδη βασικής ανάγκης εξανεμίζεται από την αύξησή του στην ενέργεια, που αποτελεί κλάδο ομπρέλα για όλες τις μεταποιητικές, εμπορικές και τουριστικές επιχειρήσεις.
Χαρακτηρίζει ακόμη «οικονομική γενοκτονία όλης της παραγωγικής βάσης» την παράλληλη ενδεχόμενη αύξηση των συντελεστών στα νησιά –που οι πιστωτές απαιτούν να εφαρμοστεί από 1ης Ιουλίου και κάνει λόγο για «βίαιη ευθανασία του εμπορίου, των υπηρεσιών και όλων των κλάδων που στηρίζουν την εγχώρια οικονομία».
*Η επιβολή έκτακτης εισφοράς σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά σε μια περίοδο που η ελληνική επιχειρηματικότητα προσπαθεί να υπερβεί τους χρηματοπιστωτικούς περιορισμούς και τις συνθήκες ασφυξίας, θα οδηγήσει στην καταστροφή πολλές επιχειρήσεις. Επίσης, θα μειώσει την κατανάλωση των νοικοκυριών και θα δημιουργήσει νέο φαύλο κύκλο αρνητικών προσδοκιών με συνέπειες για τις επενδύσεις και την απασχόληση.
*Η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ ως έχει τη στιγμή που η χώρας μας κατατάσσεται σε μια από τις υψηλότερες θέσεις στην φορολόγηση της περιουσίας στην ΕΕ, χωρίς καμιά παραμετρική μεταβολή ως προς το διαθέσιμο εισόδημα, τη δανειοδότηση, τις αντικειμενικές αξίες θα δώσει τη χαριστική βολή στα νοικοκυριά και την αγορά ακινήτων. Πρόκειται για μέτρο εξαθλίωσης και απαξίωσης της ιδιωτικής περιουσίας των πολιτών.
*Τα προτεινόμενα μέτρα για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων- μέρος των οποίων φαίνεται να υιοθετεί η κυβέρνηση- αποτελεί μια χείριστη επανάληψη ενός καταστροφικού σεναρίου για πολλές μικρές επιχειρήσεις, ενώ ενισχύει τη θέση μεγάλων πολυεθνικών ομίλων. Οι απαιτήσεις απελευθέρωσης της αγοράς αποτελούν μυωπικές τοποθετήσεις απέναντι σε μια αγορά που είναι και ανοιχτή και ευέλικτη.
*Η διατήρηση της συνταγής παραβίασης του ευρωπαϊκού κεκτημένου για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και της κατάργησής τους, ουσιαστικά έχει οδηγήσει σε μείωση απασχόλησης, καθεστώς αυθαιρεσίας, και κατάλυση κάθε έννοιας διαβούλευσης και κοινωνικού διαλόγου. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ οφείλει συνετά να επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις μέσα από τις οποίες θα αποφασιστεί η κατεύθυνση του κατώτατου μισθού.
*Για τις μειώσεις συντάξεων και τον περιορισμό των κοινωνικών επιδομάτων αναφέρει πως αν οι υπόλοιπες προτάσεις εντάσσονται στη σφαίρα της «αναγκαίας λιτότητας» και της δημοσιονομικής προσαρμογής, τα συγκεκριμένα μέτρα αποτελούν μια μαύρη σελίδα για το μέλλον της Ευρώπης, της κοινωνικής συνοχής και της αλληλεγγύης. Η κατάργηση του ΕΚΑΣ, η μείωση των συντάξεων, η αύξηση της συμμετοχής στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης αλλά και οι περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα συγκροτούν ένα πυρήνα αντικοινωνικών μέτρων που οδηγούν σε διάρρηξη τον κοινωνικό ιστό.
Τέλος η ΓΣΕΒΕΕ καλεί την κυβέρνηση να διαμορφώσει όρους εθνικής συνεννόησης και απόκρουσης του δυσμενούς πλαισίου που επιβάλλεται, και χωρίς καθυστερήσεις να προετοιμάσει ένα σχέδιο επίλυσης της κρίσης και έλλογων προτάσεων που θα δώσουν ώθηση στην αγορά και την απασχόληση δηλώνοντας ότι θα ενισχύσει αυτήν την προσπάθεια συμβάλλοντας κριτικά στο δημόσιο διάλογο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: