Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Προς κατάργηση το επίδομα θέρμανσης

Προς κατάργηση το επίδομα θέρμανσης

Ένα από τα αιτήματα των δανειστών στο οποίο είναι πιθανό να συναινέσει η ελληνική κυβέρνηση, είναι και η κατάργηση –ή έστω το ψαλίδισμα- του επιδόματος θέρμανσης.
pros-katargisi-to-epidoma-thermansis
 
Η κατάργηση -ή έστω το ψαλίδισμα- του επιδόματος θέρμανσης, είναι ένα από τα αιτήματα των δανειστών στο οποίο είναι πολύ πιθανό να συναινέσει η ελληνική κυβέρνηση. 

Ο «λογαριασμός» είναι μεγάλος

Ο «λογαριασμός» για τη σεζόν 2014-2015 ανέβηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα άνω των 200 εκατ. ευρώ καθώς εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι έσπευσαν να εκμεταλλευτούν το bonus των 35 λεπτών ανά λίτρο και τη χαμηλή τιμή του πετρελαίου διεθνώς.
Σε κάθε περίπτωση, για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, εκτιμάται ότι το επίδομα της φετινής σεζόν θα είναι και το τελευταίο. 
Το ποσό που κλήθηκε να καταβάλλει το κράτος εκτοξεύτηκε ενώ παρά το γεγονός ότι έχουμε φτάσει στον Ιούνιο, οι πληρωμές στους δικαιούχους τους επιδόματος δεν έχουν γίνει ακόμη. Και ενώ οι δικαιούχοι περιμένουν υπομονετικά για να διαπιστώσουν πότε θα κατατεθούν χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, ήρθε το αίτημα των δανειστών για πλήρη κατάργηση του επιδόματος. Αυτό το ενδεχόμενο παραμένει πολύ πιθανό αν και μπορεί να εξεταστεί ως εναλλακτική λύση η αυστηροποίηση των κριτηρίων ώστε το επίδομα να καταβληθεί σε πολύ μικρότερο αριθμό δικαιούχων.

Περισσότερα από 1,2 εκατ. αιτήματα 

Δύο ήταν οι λόγοι για τους οποίους υπήρξαν περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια αιτήματα για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης. Ο πρώτος λόγος ήταν η αποκλιμάκωση στη διεθνή τιμή του πετρελαίου. 
Προς το τέλος Μαρτίου, ένα λίτρο είχε φτάσει να πωλείται στη λιανική ακόμη και κάτω από 90 λεπτά το λίτρο. Μαζί με την επιδότηση που έφτανε στα 35 λεπτά ανά λίτρο, η τιμή έφτανε ακόμη και στα 55 λεπτά. Τέτοια τιμή δεν υπήρχε ούτε στα προ κρίσης επίπεδα δηλαδή σε περιόδους που δεν είχε γίνει ούτε η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης ούτε η αύξηση του ΦΠΑ. Ο δεύτερος λόγος ήταν ότι τα κριτήρια για το επίδομα «χαλάρωσαν» αρκετά με αποτέλεσμα να θεωρούνται δικαιούχοι περίπου οι οκτώ στους 10 καταναλωτές.
Ποια ήταν αυτά τα κριτήρια;        
Εισόδημα 30.000 ευρώ για τον άγαμο
Εισόδημα 40.000 ευρώ για τον έγγαμο προσαυξανόμενο κατά 3000 ευρώ για κάθε παιδί (δηλαδή 43.000 ευρώ για οικογένεια με ένα παιδί και 46.000 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά)
Οι άγαμοι έχαναν το επίδομα αν είχαν περιουσία άνω των 200.000 ευρώ ενώ οι έγγαμοι αν το άθροισμα των ακινήτων τους ξεπερνούσε τις 300.000 ευρώ.
Υπάρχει και κριτήριο …κυβισμού του αυτοκινήτου. Δηλαδή, δεν δικαιούται επίδομα θέρμανσης όποιος έχει αυτοκίνητο με κινητήρα άνω των 3.000 κυβικών εκατοστών.
Με την πτώση των εισοδημάτων όλοι βαφτίστηκαν δικαιούχοι με αποτέλεσμα να σπεύσουν να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης περιμένοντας ότι με το επίδομα, το τελικό κόστος θα πέσει σε επίπεδα 2008. Βέβαια, στην πράξη έχει αποδειχθεί ότι για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, το επίδομα δεν έχει καταβληθεί ακόμη λόγω οικονομικής στενότητας του δημοσίου. Σε κάθε περίπτωση, για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, εκτιμάται ότι το επίδομα της φετινής σεζόν θα είναι και το τελευταίο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: