Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Ποια Ελλάδα; Γερμανία και Γαλλία τα "βαρίδια" στην ευρωζώνη

Ποια Ελλάδα; Γερμανία και Γαλλία τα "βαρίδια" στην ευρωζώνη

Πρώτη καταχώρηση: 01/06/2015 - 14:34
Τελευταία δημοσίευση: 01/06/2015 14:34Οικονομία
Ποια Ελλάδα; Γερμανία και Γαλλία τα βαρίδια στην ευρωζώνη
Ο βασικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής της Markit (PMI) για την ευρωζώνη έδειξε και επίσημα ότι Γερμανία και Γαλλία τραβούν πίσω την ευρωζώνη.
Η πίεση περνά από τις περιφερειακές χώρες και στον πυρήνα του ευρώ. Οι χώρες της περιφέρεις μπορεί να εμφανίζουν κάποια ανάταση αλλά ασθενική. Η Γερμανία και η Γαλλία πάντως προβληματίζουν.
Ο δεiκτης PMI το Μάιο υποχώρησε στο 51,1 το Μάιο στη Γερμανία από 51,4 ένα μήνα πριν, ενώ στη Γαλλία μπορεί ο δείκτης να ανέβηκε στο 49,4 από 48 τον Απρίλιο αλλά παραμένει κάτω από το όριο του 50 που υποδηλώνει ύφεση/ανάπτυξη.
Στην ευρωζώνη συνολικά ο PMI ήταν στο 52,2 το Μάιο, λίγο πάνω από το 52 τον Απρίλιο και ταιριάζει με το νούμερο του Μαρτίου (το οποίο ήταν υψηλό 10 μηνών) αλλά κάτω από το 52,3 που ήταν η προκαταρκτική εκτίμηση πριν δύο εβδομάδες.
Ισπανία και Ιταλία είχαν μάλλον καλύτερη επίδοση από αυτή των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης, ενώ τα στοιχεία για Ελλάδα και Ιρτλανδία δημοσιεύονται Τρίτη 2 Ιουνίου:
Ο Κρις Γουίλιαμσον της Markit αναφέρει πως τα εργοστάσια στον πυρήνα του ευρώ πρέπει να προσέξουν:
«Ο ρυθμός ανάπτυξης είναι μέτριος, σε καμιά περίπτωση θεαματικός, υπάρχουν χώρες οι οποίες σαφώς συνεχίζουν να παλεύουν. Η αδυναμία είναι επικεντρωμένη στον πυρήνα της περιοχής του ευρώ, με το βιομηχανικό της Γαλλίας να εξακολουθεί να βρίσκεται σε παρακμή και μόνο η Γερμανία να έχει ιδιαίτερα πενιχρή ανάπτυξη. Από την άλλη Ισπανία και Ιταλία δείχνουν τάση ανάκτησης, κυρίως εξαιτίας των καλών επιδόσεων στις εξαγωγές. Τα κέρδη από τις εξαγωγές δείχνουν βελτίωση της ανταγωνιστικότητας που αποτελεί καλό οιωνό για τις μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές. Τα εργοστάσια της Γαλλίας και της Γερμανίας πρέπει να προσέξουν στον ανταγωνισμό».
Δείτε εδώ της ανακοίνωση της Markit
Δείτε επίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: