Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ Κλείνουν παγίδες των τεκμηρίων

Κλείνουν παγίδες των τεκμηρίων

ypourgeio_oikonomikon.jpg

Ερχεται «μίνι» φορολογικό για τεκμήρια, «μπλοκάκια» και αγρότες | ΕΦ.ΣΥΝ./ ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
«Μίνι» φορολογικό νομοσχέδιο με το οποίο θα αντιμετωπίζονται σοβαρές φορολογικές εκκρεμότητες, οι οποίες μπλοκάρουν τη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, καθώς θίγουν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους, προωθεί άμεσα στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.
«Υπαίτιος» των προβλημάτων ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, πολλές διατάξεις του οποίου οδηγούν στην υπερφορολόγηση των φορολογουμένων με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την «παγίδα» των τεκμηρίων. Ακολουθούν οι εκκρεμότητες με τη φορολόγηση εισοδημάτων από «μπλοκάκι», οι αγρότες, ακόμα και τα βοηθήματα που χορηγήθηκαν στους συγγενείς θυμάτων της ναυτικής τραγωδίας του «Norman Atlantic». Στο νομοσχέδιο δεν αποκλείεται να συμπεριληφθούν οι αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ εφόσον «κλειδώσει» το νέο καθεστώς με τους δανειστές.
Ειδικότερα:
● Στο θέμα των τεκμηρίων αναμένεται λύση στο πρόβλημα της υπερφορολόγησης χιλιάδων φορολογουμένων με πολύ χαμηλά πραγματικά εισοδήματα από τόκους ή ακίνητα οι οποίοι πιάνονται στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα εφαρμόζεται το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης των 3.000 ευρώ για τον άγαμο ή των 2.500 ευρώ για τον έγγαμο σε κάθε περίπτωση φορολογουμένου που δηλώνει εισοδήματα προερχόμενα μόνον από τόκους ή από ακίνητα. Ακόμη δηλαδή κι αν ο φορολογούμενος που υπάγεται σε μια τέτοια περίπτωση έχει στην κατοχή του ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο ή και κατοικεί σε ιδιόκτητη ή ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρηθείσα κατοικία δεν θα συνυπολογίζεται το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης.
Παρόμοιο θέμα είχε προκύψει και πέρυσι και τότε είχε αποφασιστεί να φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών- συνταξιούχων όσοι φορολογούμενοι (εξαιρουμένων των ελευθέρων επαγγελματιών, των ατομικών επιχειρήσεων και των εισοδημάτων από ακίνητα) έχουν εισόδημα που δεν υπερβαίνει τα 5.000 ευρώ ή εναλλακτικά τα 9.500 ευρώ τεκμαρτό εισόδημα.
● Διόρθωση της ρύθμισης αναμένεται και για τους μισθωτούς που ενισχύουν το ετήσιο εισόδημά τους με έσοδα από «μπλοκάκι». Οσοι είχαν το 2014 αμοιβές με «μπλοκάκι» και παράλληλα είχαν και εισόδημα από μισθωτή εργασία, για το μεν «μπλοκάκι» θα φορολογηθούν με 26% από το πρώτο ευρώ και για τον μισθό με συντελεστές 22-42% και φοροέκπτωση 2.100 ευρώ.
Η επικείμενη αλλαγή θα δίνει τη δυνατότητα να φορολογηθούν για το σύνολο του εισοδήματός τους ως μισθωτοί. Πέρυσι οι μισθωτοί με «μπλοκάκι» είχαν τη δυνατότητα να φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών-συνταξιούχων εφόσον:
● Είχαν έγγραφη σύμβαση με τα φυσικά ή και νομικά πρόσωπα στα οποία εργάζονται,
● Τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα για τα οποία εργάζονται δεν υπερβαίνουν τα τρία σε αριθμό. Αν είναι περισσότερα των τριών τότε το 75% του εισοδήματος έπρεπε να προέρχεται τουλάχιστον από έναν.
● Δεν διεξάγουν εμπορική δραστηριότητα και η επαγγελματική εγκατάσταση ταυτίζεται με τη διεύθυνση κατοικίας τους.
● Για τους αγρότες πρόκειται να διευκρινιστεί πώς ακριβώς θα πρέπει να προσδιορίσουν το τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοχρησιμοποίηση των αγροτεμαχίων τους.
Σύμφωνα με τον νέο ΚΦΕ, το εισόδημα αυτό προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της αντικειμενικής αξίας του αγροτεμαχίου ή του αγρού με ποσοστό 3%. Φορολογείται δε κι αυτό με 11% από το πρώτο ευρώ.
● Αφορολόγητα θα καταστούν τα βοηθήματα που έλαβαν οι συγγενείς των θυμάτων του «Norman Atlantic». Στη διάταξη θα κατονομάζονται ως αφορολόγητα τόσο το βοήθημα των αυτοκινητιστών στις οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας, όπως και οποιαδήποτε άλλα βοηθήματα δοθούν με καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου 2015.
Παράλληλα, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη προανήγγειλε από τη Βουλή μείωση του φόρου δωρεών και γονικών παροχών σε χρήμα, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης της έκπτωσης φόρου 2% για τους φορολογουμένους που πληρώνουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: