Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Δημοψήφισμα για τον ΦΠΑ στα νησιά

Δημοψήφισμα για τον ΦΠΑ στα νησιά

Πρώτη καταχώρηση: 09/06/2015 - 10:50
Τελευταία δημοσίευση: 11:19Οικονομία
Δημοψήφισμα για τον ΦΠΑ στα νησιά
Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ανακοίνωσε την διενέργεια δημοψηφίσματος για το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά.
Συνέντευξη Τύπου έδωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος για να παρουσιάσει το πλαίσιο των τριών σημείων που συμφωνήθηκαν στην συνάντηση των φορέων του Αιγαίου με τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη την περασμένη Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015.
Μεταξύ αυτών και η διενέργεια δημοψηφίσματος κινηματικού χαρακτήρα, με έντονο πολιτικό συμβολισμό, στα νησιά του Αιγαίου, την οποία πρότεινε ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών, με στόχο την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της κυβέρνησης.
Ο κ. Χατζημάρκος, παρουσιάζοντας το ερώτημα του δημοψηφίσματος που έχει ήδη γνωστοποιηθεί δι’ επιστολής στον Υπουργό Οικονομικών, με κοινοποίηση στους υπουργούς κκ. Γιάννη Δραγασάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους βουλευτές του Νοτίου Αιγαίου, δήλωσε ότι αφορά στην νησιωτικότητα, η οποία παραμένει ζητούμενο για την χώρα και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ειδικών νησιωτικών πολιτικών, που ενώ προβλέπονται από το Σύνταγμα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ενώ τυγχάνουν ευρείας εφαρμογής εδώ και χρόνια σε νησιωτικές περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (όπως π.χ. στα νησιά Μαδέρα, Αζόρες, Κανάρια, Θέουτα, Μελίγια, Κορσική), εν τούτοις ποτέ δεν έγινε ούτε καν απόπειρα θέσπισής τους στην Ελλάδα, τη χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό κατοικημένων νησιών της Ευρώπης, με αποτέλεσμα να έχει διαμορφωθεί στο Αιγαίο ένας χώρος ανισοτήτων και βασικών ελλείψεων ζωτικής σημασίας, αντί για τον χώρο των ίσων ευκαιριών, όπως άλλωστε προβλέπεται στην ιδρυτική της Ευρώπης, Συνθήκη της Ρώμης.
Ειδικότερα για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου που οι πληροφορίες των τελευταίων ωρών θέλουν να διατηρούνται, ως αποτέλεσμα των όσων συμφωνήθηκαν στην συνάντηση των φορέων με τον Υπουργό Οικονομικών, ο Περιφερειάρχης δήλωσε πως αναμένει την επίσημη διαβεβαίωση αυτής της καθόλα θετικής εξέλιξης που δικαιώνει τους αγώνες του Αιγαίου όλους αυτούς τους μήνες. Πρόσθεσε χαρακτηριστικά πως «η σημερινή ημέρα είναι μια μέρα ελπίδας, μια μέρα που αποδεικνύει ότι η επιμονή, η μεθοδικότητα και η σοβαρή τεκμηρίωση προτάσεων φέρνει αποτέλεσμα, ακόμα και μέσα στις πιο δύσκολες συνθήκες» και κατέληξε λέγοντας «πως οι μόνοι αγώνες που χάθηκαν είναι αυτοί που δεν δόθηκαν ποτέ».
Διαβάστε επίσης:

Το ΦΠΑ στα νησιά στο τραπέζι Βαρουφάκη-φορέων

Αναπροσαρμόζει το σχέδιο για τον ΦΠΑ η κυβέρνηση

Δεν υπάρχουν σχόλια: