Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Η αγορά σε απόγνωση: Εβαλαν «λουκέτο» 7.000 επιχειρήσεις

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Η αγορά σε απόγνωση: Εβαλαν «λουκέτο» 7.000 επιχειρήσεις

Η αγορά σε απόγνωση: Εβαλαν «λουκέτο» 7.000 επιχειρήσεις

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΟΛΩΝΑ
Τραγικός είναι ο απολογισμός στην αγορά και τον χώρο των επιχειρήσεων από την παρατεταμένη πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα που διαρκεί στη χώρα μας τους τελευταίους οκτώ μήνες.
Στην «Η» μιλούν επικεφαλής των φορέων εκπροσώπησης των βιομηχάνων, εμπόρων, εξαγωγέων, μικρομεσαίων επιχειρηματιών, βιοτεχνών και ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι παραθέτουν με αριθμούς και περιστατικά την τεράστια ζημιά που έχει υποστεί το παραγωγικό κομμάτι της χώρας. Η κατάσταση έχει ιδιαίτερα επιδεινωθεί με τις ατελέσφορες διαπραγματεύσεις των τελευταίων τεσσάρων μηνών ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές.
Η αγορά από τον Οκτώβριο του 2014 (οπότε και σταμάτησαν οι διαπραγματεύσεις) μέχρι και σήμερα (όπου δεν υπάρχει συμφωνία) υποφέρει και μία νέα γενιά «λουκέτων» και απολυμένων έρχεται να προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες στρατιές... των κλειστών επιχειρήσεων και ανέργων.
Η αγορά σε απόγνωση: Εβαλαν «λουκέτο» 7.000 επιχειρήσεις
Εξαγωγές 
Μια διαφορετική εικόνα, όμως, δίνει η πρόεδρος του ΠΣΕ Χ. Σακελλαρίδη, όπου όπως φαίνεται οι εξαγωγείς διασώζονται:   Κατά την περίοδο Οκτώβριος 2014 - Μάρτιος 2015, καταγράφεται μία συνεχής αύξηση των εξαγωγών, που εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών αγγίζει το 11% (10,77%).
Αύξηση 3,4% (σε σχέση με την περίοδο Οκτώβριος 2013- Μάρτιος 2014) προκύπτει αν συνυπολογιστούν και τα πετρελαιοειδή, παρά τις μειώσεις στις διεθνείς τιμές των καυσίμων, λέει η κ. Σακελλαρίδη κι εξηγεί τους λόγους: «Συνοπτικά, θα μπορούσε κανείς να πει ότι η υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου προσέδωσε δυναμική στις ελληνικές εξαγωγές και στα δύο τελευταία οικονομικά τρίμηνα, εξήχθησαν από την Ελλάδα προϊόντα συνολικής αξίας 13,42 δισ. ευρώ (έναντι 12,9 δισ. ευρώ στην περίοδο Οκτώβριος 2013 - Μάρτιος 2014. Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι κινητήριος δύναμη των εξαγωγών ήταν η ζήτηση από τις χώρες της Ε.Ε., που πλέον απορροφούν το 66,2% της αξίας των ελληνικών εξαγόμενων προϊόντων (εκτός πετρελαιοειδών)».
Γ. Καββαθάς
Γ. Καββαθάς
Λουκέτα
Τα κλεισίματα επιχειρήσεων έκαναν ξανά την εμφάνισή τους, αφού πολλοί επιχειρηματίες δεν άντεξαν αυτή τη δύσκολη περίοδο: «Περισσότερες από 3.500 επιχειρήσεις έχουν διαγραφεί αυτή την περίοδο από τα μητρώα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας», αποκαλύπτει με απογοήτευση ο κ. Μίχαλος και συνεχίζει ανησυχώντας: «Ωστόσο, ανάλογος αριθμός επιχειρήσεων έχει διαγραφεί και από τα άλλα επιμελητήρια της χώρας, δημιουργώντας ταυτόχρονα νέα γενιά ανέργων που συνεχώς θα διογκώνεται αν δεν υπάρξει άμεσα στο πρόβλημα ρευστότητας της αγοράς».
Β. Κορκίδης
Β. Κορκίδης
Για δραματική επιβεβαίωση των προβλέψεων της ΓΣΕΒΕΕ κάνει λόγο ο κ. Καββαθάς: «Δυστυχώς, επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά η εκτίμηση της ΓΣΕΒΕΕ ότι η ανάκαμψη που επιτεύχθηκε την προηγούμενη χρονιά ήταν εύθραυστη και σε μεγάλο βαθμό αποτελούσε σύμπτωμα ανάσχεσης της πτωτικής υφεσιακής πορείας της οικονομίας, χωρίς ενδείξεις για αναπτυξιακό δυναμισμό. Οι εξελίξεις δε διέψευσαν αυτήν τη θεώρηση» και παραθέτει τα στοιχεία: «Με βάση την ανάλυση της μελέτης του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, η οποία διεξήχθη το Φεβρουάριο του 2015, αναμένονταν περίπου 8.500 λουκέτα σε επιχειρήσεις για το 2015, γεγονός που συνεπάγεται 20.000 απώλειες θέσεων εργασίας. Ωστόσο, μέσα στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται αυτές οι εκτιμήσεις κρίνονται συντηρητικές και μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσουμε προς το αρνητικότερο τις προβλέψεις του οικονομικού κλίματος», υπογραμμίζει προβλέποντας χειρότερες μέρες.
«Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2015, 5.341 επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, ενώ η συρρίκνωση της εγχώριας αγοράς από την αρχή του χρόνου υπολογίζεται σε 59 λουκέτα την ημέρα», λέει με τη σειρά του ο κ. Κορκίδης και γίνεται πιο παραστατικός: «Τέλη Ιουνίου του 2015 εκτιμάται ότι τα συνολικά λουκέτα θα ξεπεράσουν τα 8.500. Κατ’ αντιστοιχία, κάθε 24 ώρες χάνονται 613 θέσεις εργασίας».
ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ
Χρεοκοπεί μια νέα γενιά επιχειρήσεων
Με αυτά τα δεδομένα οι επιχειρηματίες δεν μπορούν να εκπονήσουν επιχειρηματικά σχέδια.
«Μια νέα γενιά επιχειρήσεων χρεοκοπεί», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, ενώ η κ. Σακελλαρίδη υπογραμμίζει ότι οι επιχειρήσεις αναστέλλουν επενδυτικές ενέργειες: «Για παράδειγμα, έχουν παγώσει ‘λανσαρίσματα’ νέων προϊόντων, εγχώριες επενδύσεις σε παραγωγικές μονάδες, καθώς και εισαγωγών επαρκών πρώτων υλών για την εκτέλεση παραγγελιών, εν αναμονή της τελικής έκβασης των διαπραγματεύσεων». Και ο κ. Καββαθάς συμφωνεί: «Είναι προφανές ότι οι επιχειρήσεις που σημειώνουν κάποια δυναμική και εξωστρέφεια τείνουν να καθυστερούν την εφαρμογή αναπτυξιακών προγραμμάτων, να μη δραστηριοποιούνται σε νέους τομείς και να μη προβαίνουν σε νέες επενδύσεις. Από την άλλη οι επιχειρήσεις που προσπαθούσαν να επιβιώσουν αναστέλλουν κάθε σχεδιασμό για αναδιάρθρωση, έρευνα νέων αγορών, γεγονός που τροφοδοτεί το φαύλο κύκλο στασιμότητας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: