Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Πρόωρο τέλος σε 150.000 πρόωρες συντάξεις

Πρόωρο τέλος σε 150.000 πρόωρες συντάξεις

Σε «διορθώσεις» στο περιεχόμενο της δικής της πρότασης προσανατολίζεται η ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθεια να συγκλίνει με τους Ευρωπαίους.
prowro-telos-se-150000-prowres-suntakseis
 
Παρά τα όσα είπε ο πρωθυπουργός την Παρασκευή στη Βουλήυπερασπιζόμενος την ελληνική πρόταση των 47 σελίδων, στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι για να υπάρξει συμφωνία θα πρέπει και η ελληνική πλευρά να αποδεχτεί περισσότερα μέτρα προκειμένου –σε αντάλλαγμα- να κερδίσει τη μη κατάργηση του ΕΚΑΣ αλλά καιτη μη μετάταξη του ηλεκτρικού ρεύματος στο συντελεστή του 23%.

Δημοσιονομικά και ασφαλιστικό προκαλούν πονοκέφαλο την κυβέρνηση 

Ο μεγάλος πονοκέφαλος της κυβέρνησης δεν έχει να κάνει μόνο με το περιεχόμενο των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό –στα τρία δισεκατομμύρια ευρώ το υπολογίζουν οι δανειστές κάτω από τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ το κατεβάζει η ελληνική πλευρά- αλλά και με το τι θα γίνει στο καυτό μέτωπο του ασφαλιστικού. Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι δανειστές ζητούν μέτρα που στο δωδεκάμηνο θα μειώσουν τη συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ ή κατά 1% του ΑΕΠ.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι δανειστές ζητούν μέτρα που στο δωδεκάμηνο θα μειώσουν τη συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ ή κατά 1% του ΑΕΠ
Με δεδομένο ότι η συνολική συνταξιοδοτική έχει αναρριχηθεί στα 28 δισεκατομμύρια ευρώ, για να συγκεντρωθεί το ποσό που απαιτούν οι δανειστές θα πρέπει να υπάρξει οριζόντια περικοπή όλων των συντάξεων περίπου κατά 7% κίνηση που ασφαλώς θα «χτυπήσει» μια από τις τελευταίες κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης που λέει ότι δεν πρέπει να μειωθούν οι συντάξεις. Προφανώς το να έχει υποσχεθεί προεκλογικά στην καταβολή 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους και αντί γι’ αυτό να βρεθεί να μειώνει οριζόντια τις συντάξεις, είναι τεράστια «στροφή» με πολύ μεγάλο κόστος. Από την άλλη, το να επικεντρωθούν οι όποιες περικοπές στις μεγαλύτερες συντάξεις –στις οποίες έχουν πέσει όλα τα βάρη στα πέντε χρόνια του μνημονίου- πλέον δεν μπορεί να έχει σημαντικό αποτέλεσμα όσον αφορά στη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης.
Αντιθέτως, η κυβέρνηση έχει συμβιβαστεί με την ιδέα ότι θακαταργήσει τα «παράθυρα» που οδηγούν πρόωρα στη σύνταξη. Το πότε θα γίνει αυτή η κατάργηση είναι πολύ σημαντικό ζήτημα καθώς όσο πιο κοντά στο χρόνο έρθει η κατάργηση των ευεργετικών διατάξεων που προβλέπει ακόμη και σήμερα η νομοθεσία, τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο αριθμός των εργαζόμενων που θα «εγκλωβιστούν» στην αγορά εργασίας και τόσο μεγαλύτερο θα είναι το οικονομικό όφελος για το ασφαλιστικό.

Οι πρόωρες συντάξεις

Σε αυτό το πλαίσιο, στο τραπέζι έχει πέσει πρόταση, να κοπούν όλες οι πρόωρες «εδώ και τώρα» χωρίς καμία περίοδο μεταβατικότητας (σ.σ. η κυβέρνηση έχει μεν αποδεχτεί το να καταργηθούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις αλλά με μια μεταβατικότητα έως το 2019-2020 ώστε να μην εγκλωβιστούν όσοι έχουν κατοχυρώσει αλλά δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα).
Άμεση αλλαγή του νόμου, θα κρατήσει στην αγορά εργασίας –καθώς δεν θα έχουν επιλογή- περισσότερους από140-150.000 εργαζόμενους ενώ το έμμεσο και άμεσο όφελος για τη συνταξιοδοτική δαπάνη, θα μπορέσει να φτάσει περίπου στα 200 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό θα συμβεί υπό μια προϋπόθεση ότι θα θιγούν όλοι όσοι διατηρούν το δικαίωμα συνταξιοδότησης πριν τα 67: εργαζόμενοι στα βαρέα, μητέρες ανηλίκων κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: