Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Mαύρη τρύπα 900 εκατ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα

Mαύρη τρύπα 900 εκατ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα

Η κατάσταση θα επιδεινωθεί τον Μάιο καθώς ήταν προγραμματισμό να εισπραχθούν και ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων.
mauri-trupa-900-ekat-eurw-sta-forologika-esoda
 
Ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις έλαβε τον Απρίλιο η «μαύρη τρύπα» στα φορολογικά έσοδα καθιστώντας προβληματική την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Μπορεί τα συνολικά στοιχεία να δείχνουν ότι ο προϋπολογισμός εκτελείται «κατά γράμμα» εμφανίζοντας μάλιστα πρωτογενή πλεονάσματα, ωστόσο, η ανάλυση των στοιχείων δείχνει ότι η κατάσταση μόνο ρόδινη δεν είναι.
Τα φορολογικά έσοδα, εμφανίζουν απόκλιση 884 εκατομμυρίων ευρώ έναντι του στόχου καθώς εισπράχθηκαν 12,221 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ στο ταμείο θα έπρεπε να έχουν εισρεύσει στο 4μηνο 13,105 δισεκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, η κατάσταση θα επιδεινωθεί τον Μάιο καθώς ήταν προγραμματισμό να εισπραχθούν και ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων. Τίποτα από τα δύο δεν θα συμβεί καθώς η ηλεκτρονική εφαρμογή για τις δηλώσεις νομικών προσώπων δεν έχουν ανοίξει καν ενώ για τον ΕΝΦΙΑ η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποφασίσει τη θέλει να κάνει.

Η «τρύπα» στα φορολογικά έσοδα οφείλεται:

Στην υστέρηση της τάξεως των 625 εκατ. ευρώ στην άμεση φορολογία. Χάθηκαν 180 εκατ. ευρώ από τους φόρους φυσικών προσώπων, 144 εκατ. ευρώ από τους φόρους νομικών προσώπων και 389 εκατ. ευρώ από τους άμεσους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών.
Επιπλέον 259 εκατ. ευρώ ήταν η υστέρηση στην έμμεση φορολογία. Μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στον ΦΠΑ όπου η υστέρηση έφτασε στα 280 εκατ. ευρώ
Παρά την καθίζηση των φορολογικών εσόδων, ο προϋπολογισμός εμφανίζει υπέρβαση στόχου στο τετράμηνο καθώς τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού έφτασαν στα 15,815 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι στόχου 15,444 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πώς έγινε αυτό; Κυρίως χάρη στο Πρόγραμμα δημοσίων Επενδύσεων το οποίο απέφερε έσοδα 465 ευρώ πάνω από τον στόχο. Επίσης, υπέρβαση στόχου εμφανίζεται στον κωδικό «έσοδα προγράμματος ενίσχυσης της ρευστότητας λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης». Τα 629 εκατ. ευρώ που γράφτηκαν στον συγκεκριμένο κωδικό, ήταν αρκετά για να κλείσουν το «άνοιγμα». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: