Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Bloomberg View: Ο "πατέρας του ευρώ" ήξερε για το προβληματικό παιδί

Bloomberg View: Ο "πατέρας του ευρώ" ήξερε για το προβληματικό παιδί

Πρώτη καταχώρηση: 14/05/2015 - 09:11
Τελευταία δημοσίευση: 09:11Οικονομία
Bloomberg View: Ο πατέρας του ευρώ ήξερε για το προβληματικό παιδί
Κανείς δεν ακούει τις παραινέσεις του «πατέρα του ευρώ» για το προβληματικό παιδί του, αναφέρει σχόλιο στο Bloomberg View με αφορμή το θάνατο του οικονομολόγου Αλεξάντρ Λαμφαλουσί από το Βέλγιο που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών πριν λίγες ημέρες στις 11 Μαΐου.
Ο Λαμφαλουσί διέφυγε από την Ουγγαρία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο όπου γεννήθηκε το 1929, για να φτάσει στο Βέλγιο, όπου και πήρε τη βελγική υπηκοότητα. Σπούδασε οικονομία στη Λουβάν, για να συνεχίσει τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στην Τράπεζα των Βρυξελλών. Μετά πήγε στη Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) στη Βασιλεία της Ελβετίας, όπου έγινε γενικός διευθυντής το διάστημα 1986 έως 1994.  Ήταν ο πρώτος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ιδρύματος (ΕΝΙ) και πρόδρομος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Ωστόσο, αρκετοί  που του πλέκουν το εγκώμιο έχουν παραλείψει να σημειώσουν ένα από τα κύρια επιτεύγματα του, σημειώνει το σχόλιο στο Bloomberg View. Ακόμη κι αν έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία της νομισματικής ένωσης, ο Λαμφαλουσί κατανόησε το μοιραίο λάθος στην καρδιά της: την απουσία δημοσιονομικής και πολιτικής ένωση για να την κρατήσει.
Καθώς η ζώνη του ευρώ παραπαίει στη σκιά της αναμέτρησης με την Ελλάδα, ορισμένα σημεία της εκτίμησης του αναδεικνύουν σήμερα τις μεταρρυθμίσεις που ενδέχεται να χρειαστούν για να διασφαλιστεί η επιβίωση του ευρώ.
Χωρίς δημοσιονομική και πολιτική ένωση, θα ήταν σχεδόν αδύνατο να δημιουργήσει μια νομισματική ένωση, υποστήριζε καθώς ο Ψυχρός Πόλεμος τελείωνε και ο Ζακ Ντελόρ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έφτιαξε την Επιτροπή Ντελόρ για να δημιουργήσει ένα οδικό χάρτη προς το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.
Από το 1988 έως το 1989 ο Λαμφαλουσί ήταν παράλληλα μέλος της Επιτροπής Ντελόρ και επεσήμανε τις εν δυνάμει αδυναμίες της νομισματικής ένωσης. Στο διάστημα 1994-1997 διετέλεσε διευθυντής του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ινστιτούτου, από το οποίο προέκυψε η ΕΚΤ. Το 2000 προήδρευσε μιας «επιτροπής σοφών», που ανέλαβε να εναρμονίσει τις χρηματιστηριακές πρακτικές στην Ευρώπη και εν μέσω της χρηματοπιστωτικής κρίσης, το 2008, του ζητήθηκε από τη βελγική κυβέρνηση να προεδρεύσει σε επιτροπή που θα πρότεινε τρόπους ενίσχυσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Δυσπιστία
«Ήταν ένας από τους πρώτους που εξέφρασαν δυσπιστία για τις αγορές και τις κερδοσκοπικές φούσκες και πρότεινε μια καλύτερη ρύθμιση των οικονομικών συστημάτων», δήλωσε ο γιος του, Κριστόφ, που είναι δημοσιογράφος στην εφημερίδα «La Libre Belgique».
Για την νομισματική ένωση στην Ευρώπη, ο Λαμφαλουσί αμφισβήτησε τη συμβατική σοφία ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα μπορούσαν να «ξεπεράσουν τις διαφορές στη δημοσιονομική συμπεριφορά μεταξύ των χωρών μελών», οδηγώντας τα κράτη να πληρώνουν υψηλότερα επιτόκια για να δανειστούν.
Αυτό ήταν απίθανο να πετύχει, έγραψε, επειδή «η επιβάρυνση του επιτοκίου που πρέπει να καταβληθεί από μια χώρα μέλος με υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα θα ήταν δύσκολο να είναι πολύ μεγάλη, δεδομένου ότι οι συμμετέχοντες στην αγορά θα έχουν την τάση να ενεργούν με βάση την υπόθεση ότι η αλληλεγγύη της ΟΝΕ θα αποτρέψει το «πτώχευση» της χώρας με τα υψηλά ελλείμματα».
Επιχειρηματολογούσε για μια «Κοινότητα με κοινή μακροοικονομική δημοσιονομική πολιτική η οποία θα είναι το φυσικό συμπλήρωμα της κοινής νομισματικής πολιτικής της Κοινότητας». Αλλά μια τέτοια ρύθμιση ήταν μη ρεαλιστική την εποχή εκείνη, όπως φαίνεται σε πολλούς ακόμα και σήμερα.
Δείτε επίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: