Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ BLOOMBERG Ανυποχώρητοι οι δανειστές - Ζητούν νέα μέτρα 3 δισ. ευρώ από την Ελλάδα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ BLOOMBERG

Ανυποχώρητοι οι δανειστές - Ζητούν νέα μέτρα 3 δισ. ευρώ από την Ελλάδα

Ανυποχώρητοι οι δανειστές - Ζητούν νέα μέτρα 3 δισ. ευρώ από την Ελλάδα
Πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα 3 δισ. ευρώ ζητούν οι θεσμοί από την Ελλάδα για το 2015, σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο τονίζει ότι φαίνονται ανυποχώρητοι σε ασφαλιστικό, ιδιωτικοποιήσεις και εργασιακά.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται αξιωματούχο με γνώση των διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση καλείται να προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπές, ώστε να συγκεντρώσει άλλα 3 δισ. ευρώ και να ανταποκριθεί στους ελάχιστους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν θέσει οι δανειστές.
Σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου επικαλούμενο αξιωματούχο, που μίλησε στο πρακτορείο σε καθεστώς ανωνυμίας χωρίς τη λήψη νέων μέτρων και χωρίς αλλαγές στη δημοσιονομική πολιτική οι πιστωτές εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα καταγράψει φέτος πρωτογενές έλλειμμα 0,5% του ΑΕΠ.
Οι περικοπές θα φέρουν πρωτογενές πλεόνασμα μόλις πάνω από 1% του ΑΕΠ, ένας στόχος που χαρακτηρίστηκε «αποδεκτός» από τον υπουργό Εσωτερικών, Ν. Βούτση, σημειώνει το Bloomberg, προσθέτοντας ότι χωρίς καμία αλλαγή στη δημοσιονομική πολιτική, η Ελλάδα θα εμφανίσει στο τέλος του 2015 έλλειμμα της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.
Και αυτή η απόκλιση μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω, και επομένως να απαιτηθούν ακόμα περισσότερο δημοσιονομικά μέτρα, όσο χειροτερεύει η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Ήδη τα στοιχεία που κοινοποίησε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν ότι το ΑΕΠ στο α” τρίμηνο υποχώρησε 0,2% σε σχέση με το δ” τρίμηνο του 2014 επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι η οικονομία μπαίνει σε τροχιά ύφεσης.
Στις κύριες εκτιμήσεις τους οι πιστωτές, σύμφωνα με το Bloomberg, θεωρούν ότι φέτος το Δημόσιο δεν θα αντλήσει έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις αφού η κυβέρνηση απαιτεί την αναδιαπραγμάτευση των όρων των διαγωνισμών.
Eπιπρόσθετα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, θεωρούν πως όσα μέτρα έχει προτείνει η Αθήνα μέχρι στιγμής για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων στην πραγματικότητα δεν έχουν κάποιο θετικό αντίκτυπο στον προϋπολογισμό.
Δεύτερος αξιωματούχος που μετέχει στις συνομιλίες δήλωσε στο Bloomberg πως διαφωνίες μεταξύ Ελλάδας και θεσμών υπάρχουν ακόμα στα ζητήματα των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, στις περικοπές των συντάξεων, στις ιδιωτικοποιήσεις και στην πρόθεση της κυβέρνησης να επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στην αγορά εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: