Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Επί τάπητος φόρος στις καταθέσεις και στις χρηματιστηριακές συναλλαγές

Επί τάπητος φόρος στις καταθέσεις
και στις χρηματιστηριακές συναλλαγές

Πρώτη καταχώρηση: 23/05/2015 - 09:24
Τελευταία δημοσίευση: 09:24Επικαιρότητα
Επί τάπητος φόρος στις καταθέσεις και στις χρηματιστηριακές συναλλαγές
Φόρος επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών, αλλά και το ενδεχόμενο επιβολής κάποιου φόρου στις καταθέσεις, από ένα ύψος και πάνω, έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, πέραν του τέλους τραπεζικών συναλλαγών.
Τις τελευταίες ώρες γίνονται αγωνιώδεις προσπάθειες να πειστούν οι δανειστές για τις προθέσεις της ελληνικής πλευράς και στο σκληρό «παζάρι» που γίνονται για να κλείσουν τα δημοσιονομικά κενά, συζητούνται διάφορες προτάσεις.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, τα θέματα που συζητώνται στο Brussels Group είναι:
1. Δημοσιονομικά μεγέθη. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι οι δανειστές ζητούν υψηλότερους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα από ό,τι θεωρεί εφικτό η ελληνική πλευρά. Για το 2015, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να κινηθεί κοντά στο 1% του ΑΕΠ, ενώ για το 2016 να αυξηθεί στα επίπεδα του 2% του ΑΕΠ και για το 2017 και μετά στο 3,5% του ΑΕΠ ετησίως. «Οι δανειστές εμμένουν σε υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα» αναφέρουν από το ΥΠΟΙΚ.
2. ΦΠΑ και άλλα μέτρα. Το ζήτημα του ΦΠΑ έχει μετατραπεί σε κεντρικό θέμα των διαπραγματεύσεων. Οι δανειστές ζητούν δύο συντελεστές αντί για τρεις που προτείνει η Αθήνα (23%-14%-7%). Από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι η πρόταση των θεσμών είναι να υπάρξει ένας υψηλός συντελεστής 23% και ένας χαμηλότερος στο 12%. Μάλιστα, προσθέτουν ότι οι δανειστές ζητούν η ενέργεια να μεταφερθεί στον υψηλό συντελεστή του 23% και χαρακτηρίζουν υφεσιακή την πρόταση. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπάρχουν και άλλα μέτρα, όπως η επιβολή τέλους επί των τραπεζικών συναλλαγών άνω των 500 ευρώ (πλην ΑΤΜ) ύψους 0,1%. Επίσης, συζητείται το ενδεχόμενο αύξησης του φόρου επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών και της επιβολής κάποιου φόρου σε καταθέσεις από ένα επίπεδο και πάνω. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, για το τελευταίο η συζήτηση έχει επεκταθεί και στις λεπτομέρειες εφαρμογής του.
3. Ασφαλιστικό. Οι δανειστές επιμένουν στην εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία, που επί της ουσίας θα οδηγήσει σε μείωση των επικουρικών συντάξεων. Αυτό, όμως, αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση.
4. Ιδιωτικοποιήσεις. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου διακρίνουν «σύγκλιση» στο θέμα, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης εξασφαλίζουν περίπου τα μισά έσοδα από ό,τι προβλέπονταν για την επόμενη 5ετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: