Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Κλειδώνουν εισφορά αλληλεγγύης και ΕΝΦΙΑ, υπό εξέταση ο ΦΠΑ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Κλειδώνουν εισφορά αλληλεγγύης και ΕΝΦΙΑ, υπό εξέταση ο ΦΠΑ

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μία δύσκολη εξίσωση επιχειρεί να λύσει το Brussels Group στον τομέα της φορολογίας. Από τη μία πλευρά είναι ο ΦΠΑ και ο εξορθολογισμός του συστήματος χωρίς να επιβαρυνθούν περαιτέρω νοικοκυριά και επιχειρήσεις, και από την άλλη τα ειδικά τέλη στον τουρισμό και στα είδη πολυτελείας. Στην περίπτωση που οι αποφάσεις κυβέρνησης και δανειστών καταλήξουν σε απλοποιημένο σύστημα για τον ΦΠΑ στα τέλη διαμονής και οι φόροι στα είδη πολυτελείας θα αφαιρεθούν από την ατζέντα υπό προϋποθέσεις (θα εξαρτηθεί από τον συντελεστή που θα αποφασιστεί για τις υπηρεσίες αυτές).

Την ίδια στιγμή, φαίνεται να έχει κλειδώσει η αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Αυτό που δεν έχει γίνει γνωστό είναι εάν θα επανέλθουν οι συντελεστές στα επίπεδα του 2014 (δηλαδή προ της μείωσης των συντελεστών κατά 30%) για όλους τους φορολογουμένους ή εάν θα γίνουν επιμέρους αυξήσεις των συντελεστών στα φυσικά πρόσωπα με εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ.

Ολα τα θέματα εξετάζονται με γνώμονα τις επιπτώσεις που θα έχουν στον προϋπολογισμό, και συγκεκριμένα στον τομέα των εσόδων, και κατά πόσο επηρεάζουν ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αφορούν:

1. Νέο σύστημα ΦΠΑ:

• Καταργούνται οι τρεις συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν σήμερα: 23%, 13% και 6,5%.

• Εφαρμόζεται ενιαίος συντελεστής στα επίπεδα του 18%. Το ακριβές ύψος του συντελεστή αυτού θα διαμορφωθεί αφού προηγουμένως καταλήξουν οι δύο πλευρές για τις εξαιρέσεις. Στην περίπτωση που αποφασιστεί η θέσπιση δύο συντελεστών, ο υψηλός θα ανέλθει στο 18% και ο χαμηλός από 6,5 έως 9%. Με αυτό τον τρόπο δεν προκύπτουν επιπλέον έσοδα, ενώ δεν θα αντιμετωπίσει κάποιο «κενό» ο προϋπολογισμός. Εφόσον υιοθετηθεί ο συντελεστής 18%, αυτός θα επιβληθεί στο σύνολο των προϊόντων και υπηρεσιών, με εξαίρεση τα φάρμακα και ίσως τα βιβλία, τον Τύπο και βασικά είδη διατροφής όπως το γάλα και το ψωμί, τα οποία ενδεχομένως να ενταχθούν στον χαμηλό συντελεστή ο οποίος όπως προαναφέρθηκε θα κυμανθεί μεταξύ 6,5 - 9%.

• Η κυβέρνηση προτείνει στον χαμηλό συντελεστή να ενταχθεί η διαμονή στα ξενοδοχεία. Εφόσον η διαμονή στα ξενοδοχεία φορολογηθεί με τον χαμηλό συντελεστή, δεν αποκλείεται να επιβληθεί και τέλος διαμονής 1 έως 5 ευρώ στα ξενοδοχεία άνω των τριών ή πέντε αστέρων κατά την τουριστική περίοδο και μόνο.

• Φαίνεται να διασώζεται η μείωση κατά 30% των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

2. Εισφορά αλληλεγγύης. Επαναφορά της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης με αύξηση των συντελεστών για τα εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ ή ακόμη και με κατάργηση της έκπτωσης 30% που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2015 για όλα τα φυσικά πρόσωπα. Εάν επανέλθουν στα προηγούμενα επίπεδα οι συντελεστές, τα έσοδα θα φθάσουν το 1,3 δισ. ευρώ. Οι συντελεστές που επιβάλλονται σήμερα σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ κυμαίνονται από 0,7% έως 2,8%.

3. Διατήρηση του φόρου ακινήτων και το 2015. Σημειώνεται ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2014 καταβλήθηκε σε έξι δόσεις με την πρώτη δόση να πληρώνεται στα τέλη Σεπτεμβρίου και την τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου.

4. Αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης κατά 30%. Ο φόρος υπολογίζεται με βάση το τεκμήριο διαβίωσης που ισχύει για τα αυτοκίνητα, τις πισίνες και τα αεροσκάφη, και με την αύξηση κατά 30% θα διαμορφωθεί σε:

• 6,5% από 5% επί της αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης (επί του τεκμηρίου διαβίωσης) για Ι.Χ. αυτοκίνητα 1.929 κυβικών εκατοστών και άνω και μέχρι 2.500 κ.εκ. παλαιότητας μέχρι 10 ετών.

• 13% από 10% επί της αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 2.500 κ.εκ. παλαιότητας μέχρι 10 ετών, για τις πισίνες, τα αεροσκάφη και τα ανεμόπτερα. Το μέτρο θα εφαρμοστεί και για τα σκάφη αναψυχής.

5. Νομιμοποίηση αδήλωτων εισοδημάτων που βρίσκονται σε τράπεζες του εσωτερικού και του εξωτερικού. Θα θεσπιστεί ένα ενιαίος συντελεστής ο οποίος θα κυμαίνεται μεταξύ 15-20% για τη φορολόγηση των εισοδημάτων αυτών, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι θα αρθούν οι ποινικές διώξεις για όσους προχωρήσουν στη νομιμοποίησή τους. Η δυνατότητα αυτή θα δοθεί τόσο για όσους έχουν αποκρύψει εισοδήματα τα οποία διατηρούν στην Ελλάδα όσο και γι’ αυτούς που έχουν βγάλει αδήλωτα χρήματα στο εξωτερικό. Μάλιστα, οι ανωτέρω δεν είναι απαραίτητο να τα επαναπατρίσουν, απλώς να τα δηλώσουν στην εφορία. Σε κάθε περίπτωση, όσοι έχουν «μαύρο χρήμα» στο εξωτερικό θα πρέπει να εμφανίζουν κατά τη δήλωση των εισοδημάτων αυτών και τα σχετικά τραπεζικά έγγραφα που θα αποδεικνύουν την ύπαρξη των χρημάτων.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια: