Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Βαρουφάκης: Έχουμε χρήματα για τις επόμενες δύο εβδομάδες - ΒΙΝΤΕΟ

Βαρουφάκης: Έχουμε χρήματα για τις επόμενες δύο εβδομάδες - ΒΙΝΤΕΟ 

Πρώτη καταχώρηση: 11/05/2015 - 22:21
Τελευταία δημοσίευση: 07:34Οικονομία
Βαρουφάκης: Έχουμε χρήματα για τις επόμενες δύο εβδομάδες -  ΒΙΝΤΕΟ
«Το θέμα της ρευστότητας είναι ένα φλέγον ζήτημα», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν υπήρχε αναφορά στο θέμα στην ανακοίνωση του Eurogroup είπε:
«Σε αυτή την ανακοίνωση ο λόγος για τον οποίο δεν αναφέρθηκε είναι ότι θεωρήθηκε ότι δεν είναι κατάλληλο να γίνει μνεία σε αυτό. Σήμερα αποφασίσαμε και σκεφτήκαμε από κοινού ότι αυτό που ήταν ουσιαστικό ήταν να διατυπωθεί δημόσια ότι η μεγάλη προσπάθεια έχει επιτευχθεί προκειμένου να διατηρήσουμε ένα καλό κλίμα για να μπορέσουμε να επιλύσουμε αυτό το θέμα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα πριν γίνουν ασφυκτικές και δεσμευτικές οι πιέσεις από πλευράς ρευστότητας».
«Το θέμα της ρευστότητας είναι εξαιρετικά επείγον», είπε και πρόσθεσε: "Με όρους χρονοδιαγράμματος, μιλάμε για τις δύο επόμενες εβδομάδες", πρόσθεσε.
«Έχουμε συμβιβαστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Συμβιβαζόμαστε για να φτάσουμε σε κάποιο συμπέρασμα αλλά δεν θα υπαναχωρήσουμε από τις βασικές αρχές τις οποίες θεωρούμε "κόκκινη γραμμή"», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, ΓιάνηςΒαρουφάκης κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.
Ο υπουργός τόνισε ότι «όπως κάθε κυβέρνηση, έτσι και η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να τηρεί τις υποχρεώσεις της απέναντι σε όλους τους δικαιούχους» και συμπλήρωσε:
«Τους περασμένους μήνες η κυβέρνησή πάσχιζε, διαπραγματευόταν και εργαζόταν νυχθημερόν για να βρει μία λυτρωτική συμφωνία».
Ο Γιάνης Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι στόχος είναι να βρεθεί ο κοινός τόπος μεταξύ του προηγούμενου προγράμματος και του μεταρρυθμιστικού προγράμματος που ενέκρινε ο ελληνικός λαός την 25η Ιανουαρίου, σημειώνοντας ότι ηδιαπραγμάτευση «δεν είναι εύκολη υπόθεση».
Ανέφερε, ωστόσο, ότι το τελευταίο δεκαπενθήμερο υπήρξε σύγκλιση στις θέσεις της Ελλάδας και των εκπροσώπων των δανειστών, στο πλαίσιο του Brussels Group, κυρίως χάρη στην «υπερπροσπάθεια» της ελληνικής πλευράς και των «μεγάλων υποχωρήσεων» που έκανε η Αθήνα. Τόνισε, ωστόσο, την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να μην κάνει συμβιβασμούς σε πολιτικές που αναπαράγουν την κρίση.
Όσον αφορά στην αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup, o Γ. Βαρουφάκης είπε ότι διεξήχθη σε θετικό κλίμα και κατέγραψε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις. Πρόσθεσε επίσης ότι οι ομόλογοί του καταδίκασαν τις «απαράδεκτες και εντελώς ανακριβείς διαρροές» που έγιναν στο προηγούμενο Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας.
«Η ΕΚΤ δεν δέχεται εντολές ούτε από εμάς, ούτε από το Eurogroup»
Σε ερώτηση για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υπογράμμισε: «Η κυβέρνηση σέβεται απολύτως την ανεξαρτησία της ΕΚΤ. Η ΕΚΤ δεν δέχεται εντολές ούτε από εμάς, ούτε από το Eurogroup, ακολουθεί τους κανόνες της και κρίνει το πότε θα κάνει την όποια κίνηση κρίνει ότι πρέπει να κάνει».
«Οι διαφορές μας έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό»
«Οι διαφορές μας έχουν περιοριστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό οπότε όταν φθάνουμε σε θέματα φορολογικά για το 2015 και έπειτα, υπάρχει πολύ μεγάλη σύγκλιση. Σήμερα μπορούμε να μιλάμε για κάποιες διαφορές οι οποίες είναι ανύπαρκτες σχεδόν», σημείωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης και εξήγησε:
«Όσον αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις, τα δάνεια και τον ΦΠΑ υπάρχει μεγάλη σύγκλιση, δεν έχουμε φθάσει σε μία κοινή θέση αλλά μεγάλη σύγκλιση. Όσον αφορά στην αγορά εργασίας, έχουμε μία συγκεκριμένη οπτική και άποψη η οποία δεν είναι συμβατή με αυτή των Θεσμών και αυτή έχει να κάνει, όχι με μία ιδεολογική διαφορά αλλά με μία συγκεκριμένη ερμηνεία του εργασιακού χώρου στην Ελλάδα».
«Το να κόβεις τις συντάξεις δεν αποτελεί μεταρρύθμιση»
«Καίριο ζήτημα στη διαπραγμάτευση» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών το θέμα των συντάξεων».
« Είναι κομβικό σημείο. Είναι ένα ζήτημα στο οποίο η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατεύσει όλους εκείνους τους ανθρώπους οι οποίοι αυτή τη στιγμή, αν επιβάλλουμε σε αυτούς αυτό που είχε υιοθετήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, και θα υποφέρουν και θα συνεισφέρουν στην αυτοτροφοδοτούμενη κρίση», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης.
«Κανένα ασφαλιστικό σύστημα δεν μπορεί να είναι βιώσιμο σε μία χώρα με τόσο υψηλά ποσοστά ανεργίας, τόσο χαμηλά ποσοστά απασχόλησης και τόσο υψηλά ποσοστά μη δηλωμένης εργασίας.
Το ασφαλιστικό σύστημα για να γίνει βιώσιμο χρειάζεται μία ενίσχυση της μεγέθυνσης της ανάπτυξης, ενίσχυση των ασφαλιστικών Ταμείων, χρειάζεται να υπάρξει ένας εξορθολογισμός των ασφαλιστικών Ταμείων, να υπάρξει μία σημαντική μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Το να κόβεις τις συντάξεις δεν αποτελεί μεταρρύθμιση», κατέληξε.



Διαβάστε επίσης:


Δεν υπάρχουν σχόλια: