Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Έτσι εκβιάζουν την Ελλάδα οι δανειστές της – Οι αριθμοί

Έτσι εκβιάζουν την Ελλάδα οι δανειστές της – Οι αριθμοί

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Έτσι εκβιάζουν την Ελλάδα οι δανειστές της – Οι αριθμοί
Πόσες χώρες υπάρχουν στον κόσμο που μπορούν να σταθούν όρθιες αν τους κοπεί η δυνατότητα αναχρηματόδησης του δημοσίου χρέους για περισσότερους από οκτώ μήνες; Κι όμως, η Ελλάδα τα έχει καταφέρει μέχρι τώρα να σταθεί στα πόδια της παρά το γεγονός ότι της έχουν στερήσει όλες τις πηγές χρηματοδότησης: οι αγορές είναι κλειστές, τα έντοκα γραμμάτια έχουν φτάσει στο πλαφόν και έχει απαγορευτεί στη χώρα να εκδόσει καινούργια ενώ ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης δεν... στηρίζει μέχρι να κλείσει η διαπραγμάτευση.
Γράφει:  
Με αυτά και με αυτά, η Ελλάδα πρέπει να είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2015 κατάφερε να μειώσει το δημόσιο χρέος της όχι μόνο ως ποσοστό του ΑΕΠ αλλά σε απόλυτους αριθμούς και μάλιστα κατά τουλάχιστον 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Αφού της αφαίρεσαν τα χρήματα που βρίσκονταν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οι δανειστές κάλεσαν την Ελλάδα να φανεί συνεπής στις υποχρεώσεις για να μην υπάρξει πιστωτικό γεγονός.
Και τι έγινε; Τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους το δημόσιο χρέος μειώθηκε στα 312,7 δισεκατομμύρια ευρώ αό 324,127 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του έτους. Δηλαδή μειώθηκε περισσότερο από ότι ήταν τα χρήματα του ΤΧΣ που επέστρεψαν στο Λουξεμβούργο. Προφανώς η μείωση αποδίδεται στην έγκαιρη καταβολή των δόσεων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στην πραγματικότητα αυτή τη στιγμή το ελληνικό δημόσιο χρέος έχει πέσει κάτω από τα 310 δισεκατομμύρια ευρώ καθώς στο ποσό που προαναφέρθηκε δεν περιλαμβάνονται οι αποπληρωμές του Απριλίου και του Μαίου.
Που βρήκε τα λεφτά η Ελλάδα για να πληρώσει; Καταρχήν άδειασε τους λογαριασμούς των διαθεσίμων. Με ημερομηνία 31/03 υπήρχε ένα υπόλοιπο 796 εκατ. ευρώ έναντι 2,574 δισεκατομμυρίων ευρώ στο τέλος του 2014. Σήμερα δεν υπάρχουν ούτε αυτά. Κατά δεύτερον προχώρησε στην έκδοση repos (το υπόλοιπό τους ανέβηκε στα 9,8 δισεκατομμύρια ευρώ από 8,6 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του 2014). Και κατά τρίτον εξαντλήθηκε και η τελευταία δυνατότητα για δανεισμό μέσω της έκδοσης εντόκων γραμματίων.
Με ημερομηνία 31/03, το ελληνικό χρέος διαμορφωνόταν ως εξής:
1. 9,8 δισεκατομμύρια ευρώ σε Repos (από 8,6 δις. Ευρώ στο τέλος του έτους). Είναι η μοναδική πηγή από την οποία μπόρεσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να αντλήσει κάποια ρευστότητα για να πληρώσει τους δανειστές
2. 204,98 δισεκατομμύρια ευρώ χρωστάμε στον μηχανισμό στήριξης (από 217,9 δις. Ευρώ στο τέλος του 2014).
3. Στα έντοκα γραμμάτια, εξαντλήθηκε και η τελευταία δυνατότητα. Το υπόλοιπο έφτασε στο τέλος Μαρτίου στα 14,95 δισεκατομμύρια ευρώ από 14,528 δις. Ευρώ στο τέλος του 2014.
4. Τέλος, τα ομόλογα των ιδιωτών που εξακολουθούν να κυκλοφορούν είναι της τάξεως των 63,78 δις. Ευρώ


Δεν υπάρχουν σχόλια: