Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Αλλάζουν όλα στους φόρους αυτοκινήτων

Δευτέρα, 25 Μαΐου 2015 11:36

Αλλάζουν όλα στους φόρους αυτοκινήτων

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Αλλάζουν όλα στους φόρους αυτοκινήτων
Και τέλη κυκλοφορίας και τεκμήρια και τέλη ταξινόμησης και καθεστώς ελέγχου για την καταβολή των ασφαλίστρων αλλά και για τα ΚΤΕΟ. Η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών προαναγγέλλουν ριζικές αλλαγές στη φορολογία αυτοκινήτων και καλούν τους εμπλεκόμενους φορείς για διάλογο. Βασικότερη αλλαγή; Ο υπολογισμός των τελών ταξινόμησης όχι με βάση τον κινητήρα αλλά με βάση την τιμή λιανικής.
Γράφει:  
Από τα μέτρα που προτίθεται να πάρει το υπουργείο Οικονομικών, προκύπτει ότι θέλει να βάλει τέλος στο άδικο σύστημα υπολογισμού των φόρων με βάση τον κυβισμό που έχει ως αποτέλεσμα να την πληρώνουν οι έχοντες παλαιά αυτοκίνητα μικρής αξίας αλλά μεγάλου κυβισμού. Από την άλλη, προαναγγέλλεται η θέσπιση τέλους περιβάλλοντος για τα αυτοκίνητα ηλικίας άνω των 20 ετών αλλά και πλήρης αλλαγή του συστήματος των τεκμηρίων.
Όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο από το υπουργείο Οικονομικών η κυβέρνηση σχεδιάζει:
o   Κατάργηση του κριτήριου του κυβισμού των οχημάτων ως βάση της φορολόγησής τους. Αντί γι’ αυτό προτείνεται υπολογισμός της φορολογίας στη βάση της λιανικής τιμής (προ φόρων), με προοδευτική αναπροσαρμογή των συντελεστών του τέλους ταξινόμησης.
o   Καταβολή ΦΠΑ, έλεγχο στοιχείων και υπαγωγή στις διατάξεις της σχετικής φορολογίας των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων τα οποία προέρχονται από χώρες του εξωτερικού.
o   Θέσπιση αντικινήτρων στην κυκλοφορία παλαιών και ρυπογόνων οχημάτων (π.χ. για οχήματα άνω της  20ετίας) με ένα «τέλος περιβάλλοντος».
o   Αντικατάσταση του συστήματος απόσυρσης από ένα δικαιότερο σύστημα φορολόγησης το οποίο θα επιδοτεί τα οχήματα χαμηλής τιμής αγοράς.
o   Ανάλογη  προσαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης σχετικά με τα αυτοκίνητα.
o   Αλλαγή του τρόπου ελέγχου ανασφάλιστων και ανέλεγκτων από ΚΤΕΟ οχημάτων (π.χ. με ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων τους).

Δεν υπάρχουν σχόλια: