Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Τα νέα σενάρια για τον ΦΠΑ

Τα νέα σενάρια για τον ΦΠΑ

Πρώτη καταχώρηση: 20/05/2015 - 10:36
Τελευταία δημοσίευση: 10:36Οικονομία
Τα νέα σενάρια για τον ΦΠΑ
Στη δομή του υπάρχοντος συστήματος στηρίζονται οι νέες προτάσεις για την αναθεώρηση του ΦΠΑ, που συζητούν η κυβέρνηση και οι «Θεσμοί», μετά τις ενστάσεις των τελευταίων στην πρόταση για την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή με έκπτωση στις συναλλαγές με κάρτες.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκονται μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών προς τον υψηλότερο συντελεστή με παράλληλη διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή για βασικά είδη πρώτης ανάγκης των νοικοκυριών.
Το σημερινό καθεστώς προβλέπει συντελεστές 13% και 23% και έναν υπερμειωμένο 6,5%. Στόχος της κυβέρνησης είναι να διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα ο υπερμειωμένος συντελεστής και να μεταταγούν σε αυτόν βασικά είδη πρώτης ανάγκης μαζί με τα φάρμακαβιβλία και ενδεχομένως κάποιες άλλες κατηγορίες. Στη συνέχεια και χωρίς να αποκλείονται οριακές μεταβολές στον συντελεστή 13% η διαπραγμάτευση επικεντρώνεται στο ποια προϊόντα καιυπηρεσίες θα παραμείνουν σε αυτόν. Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης προβλέπουν τη διατήρηση στο επίπεδο αυτό, μεταξύ άλλων , των τροφίμων, τηςεστίασης και άλλων βασικών κατηγοριών υπηρεσιών για τους καταναλωτές.
Η συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και βασική επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι ή ένταξη στον κανονικό ΦΠΑ όσο το δυνατόν περισσότερων προϊόντων και υπηρεσιών προκειμένου να αποφευχθούν επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από ενδεχόμενη μετάταξή τους στον υψηλό συντελεστή 23% ο οποίος αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητος.
Στο τραπέζι των συζητήσεων εξακολουθεί να βρίσκεται η κατάργηση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου όπως και του συνόλου τωνφοροαπαλλαγών που ισχύουν σήμερα. Προκειμένου να αντισταθμισθεί το κόστος που θα προκύψει από ένα τέτοιο ενδεχόμενο συζητούνται διάφορα σενάρια μεταξύ των οποίων η επιστροφή του φόρου στους επιχειρηματίες των νησιών εφόσον βέβαια εκδίδουν αποδείξεις. Μέτρο που, αν ισχύσει, εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως κίνητρο για την φορολογική συμμόρφωση των επαγγελματιών στις περιοχές αυτές.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια: