Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Τι ζητούν οι δανειστές για τον ΦΠΑ- Τι θέλει η Ελλάδα

Τι ζητούν οι δανειστές για τον ΦΠΑ- Τι θέλει η Ελλάδα

Η διαπραγμάτευση για τον ΦΠΑ επέστρεψε εκεί από όπου ξεκίνησε. Οι απαιτήσεις των δανειστών για δύο συντελεστές και τι σημαίνουν για τους καταναλωτές.
ti-zitoun-oi-daneistes-gia-ton-fpa--ti-thelei-i-ellada
 
Ύστερα από ένα σύντομο «διάλειμμα» με το σενάριο Βαρουφάκη –το οποίο φάνταζε ιδανικό για τους πολίτες καθώς προέβλεπε πολύ χαμηλούς συντελεστές ειδικά για τους χρήστες κάρτας αλλά αποδείχτηκε πολύ ιδανικό για να γίνει αποδεκτό- η διαπραγμάτευση για τον ΦΠΑ επέστρεψε ακριβώς από εκεί που ξεκίνησε: «κάντε δύο τους συντελεστές» υποστηρίζουν οι δανειστές, τρεις θέλει η ελληνική πλευρά για να σώσει ότι μπορεί είτε από το ξενοδοχειακό πακέτο, είτε από τα φάρμακα.
Από τα σενάρια που έρχονται στο φως, καθίσταται σαφές ότι οι «θεσμοί» πιέζουν προς δύο κατευθύνσεις.
Πρώτον τη «μεταρρυθμιστική»: θέλουν λιγότερους συντελεστές για να αποφευχθεί το λεγόμενο αρμπιτράζ (σ.σ επιχειρήσεις αγοράζουν με  υψηλό συντελεστή και πωλούν με χαμηλό με αποτέλεσμα να εμφανίζονται συνεχώς ως δικαιούχοι επιστροφής φόρου).
Η δεύτερη κατεύθυνση είναι η «δημοσιονομική»: Θέλουν περισσότερα έσοδα από τον ΦΠΑ για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2015 και (κυρίως) του 2016 και δεν πείθονται ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τα μέτρα που προτείνει η ελληνική πλευρά (λοταρίες,
Όλα τα σενάρια που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής συγκλίνουν σε δύο σημεία: Κινδυνεύουν με αυξήσεις όλα τα προϊόντα που κατατάσσονται στον πολύ χαμηλό συντελεστή (ξενοδοχεία, φάρμακα, βιβλία εφημερίδες), ενώ έντονες είναι οι πιέσεις για την κατάργηση της έκπτωσης στα νησιά. Αυτές οι απαιτήσεις καλύπτουν και τις δύο «ανάγκες» των δανειστών, δηλαδή να υπάρχουν λιγότεροι συντελεστές (στην πραγματικότητα σήμερα υπάρχουν έξι, 6,5%, 13% και 23% για όλη την Ελλάδα και 5%, 9% και 16% για τα νησιά) και να αυξηθούν τα έσοδα.

Οι τρεις... δύο

Η επιμονή των δανειστών για την επιβολή δύο φορολογικών συντελεστών, έναν χαμηλό στο 11% και έναν υψηλό στο 23%,συνεπάγεται αυτομάτως πολύ μεγάλες ανατιμήσεις στα φάρμακα, στα βιβλία και στις υπηρεσίες διαμονής, δηλαδή τις υπηρεσίες που σήμερα υπάγονται στο 6,5% και εξαιτίας της κατάργησης του συγκεκριμένου συντελεστή, θα μετατοπιστούν αναγκαστικά στο 11%. Από την άλλη πλευρά βέβαια, θα υπάρξουν και μειώσεις υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα ζητηθεί και «μετάταξη» προϊόντων ή υπηρεσίων από τον χαμηλό στον υψηλό συντελεστή. Στο πακέτο των προϊόντων και των υπηρεσιών που θα γίνουν φθηνότερα, περιλαμβάνεται το ρεύμα, τα τρόφιμα, τα εισιτήρια (αεροπορικά, ακτοπλοϊκά κλπ) και ο λογαριασμός του νερού.
Υπό μια προϋπόθεση: ότι αυτά τα προϊόντα θα παραμείνουν στον χαμηλό συντελεστή. Διότι πληροφορίες αναφέρουν ότι ασκούνται πιέσεις για μαζικές μετατάξεις στο 23% και παραμονή στο 11% μόνο ορισμένων ευαίσθητων προϊόντων και υπηρεσιών όπως είναι το ρεύμα, το ψωμί, το γάλα, τα φάρμακα ενδεχομένως και το τουριστικό πακέτο (εστίαση και διαμονή).
Η Αθήνα από την πλευρά της φέρεται να ζητάει τρεις συντελεστές (σ.σ αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των χωρών της Ε.Ε διαθέτουν δύο συντελεστές και όχι τρεις). Έναν χαμηλό στο 7%, έναν μεσαίο στο 14% και έναν υψηλό στο 22%. Με αυτό το σύστημα –και χωρίς μετατάξεις από κατηγορία σε κατηγορία- αυξάνουν λίγο οι τιμές σε φάρμακα, βιβλία και ξενοδοχεία αλλά και σε όλα τα βασικά προϊόντα του καλαθιού της νοικοκυράς όπως είναι τα τρόφιμα, το ρεύμα κλπ. Λίγο ακριβότερη γίνεται επίσης και η εστίαση. Από την άλλη, χαμηλότερη θα είναι η φορολογική επιβάρυνση –λόγω της μείωσης του ανώτατου συντελεστή από το 23% στο 22% σε παπούτσια, ρούχα, ηλεκτρικές συσκευές ηλεκτρονικές συσκευές, υπηρεσίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας κλπ.

Η έκπτωση του 30%

Από τη διαπραγμάτευση θα φανεί και αν το φετινό καλοκαίρι θα είναι το τελευταίο κατά το οποίο θα εφαρμοστεί η έκπτωση του 30% στους φορολογικούς συντελεστές των νησιών. Το πιθανότερο, τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα δεδομένα, είναι ότι από τον Σεπτέμβριο, το σύστημα θα αντικατασταθεί από μια διαδικασία επιστροφής φόρου μόνο για τους μόνιμους κατοίκους. Επισκέπτες και τουρίστες θα πληρώνουν κανονικά με βάση τους ενιαίους συντελεστές που θα ισχύουν για ολόκληρη τη χώρα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: