Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Προς οριστικοποίηση φέτος του «άδικου» ΕΝΦΙΑ Οι θεσμοί πιέζουν για εισπράξεις 2,65 δισ. ευρώ, διαφορετικά απαιτούν ισοδύναμα

Προς οριστικοποίηση φέτος του «άδικου» ΕΝΦΙΑ

Οι θεσμοί πιέζουν για εισπράξεις 2,65 δισ. ευρώ, διαφορετικά απαιτούν ισοδύναμα
Παρασκευή, 29 Μαΐου 2015 10:26
 
UPD:10:27
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Από την έντυπη έκδοση 
Του Γιώργου Κούρου
 gkouros@naftemporiki.gr
Οριστική φαίνεται ότι είναι τελικά η απόφαση της κυβέρνησης για τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και φέτος, αλλά με το τοπίο να παραμένει θολό σε ό,τι αφορά το ύψος των εισπράξεων, καθώς οι θεσμοί πιέζουν να μην υπολείπονται των 2,65 δισ. ευρώ που απέδωσε ο φόρος το 2014, διαφορετικά απαιτούν ισοδύναμα.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, αν και παραδέχθηκε για μια ακόμη φορά ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας «άδικος φόρος», έσπευσε να επισημάνει ότι το βλέπει πολύ δύσκολο να καταργηθεί για φέτος, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι θα ισχύσει και με τις νέες αντικειμενικές αξίες που θα έρθουν στη Βουλή σε περίπου 15 ημέρες.
Ετσι, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν ορισμένα κυβερνητικά στελέχη να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, με στόχο την αποφυγή εσωκομματικών αναταράξεων λόγω μιας ακόμη κυβερνητικής δέσμευσης που δεν θα υλοποιηθεί, αλλά και των αντιδράσεων των ιδιοκτητών που ανέμεναν σημαντικές ελαφρύνσεις από φέτος, ο ΕΝΦΙΑ είναι πάλι προ των πυλών και μάλιστα με υψηλούς εισπρακτικούς στόχους.
Η ισχύουσα νομοθεσία
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, για την εφαρμογή του θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που ίσχυαν την 1η Ιανουαρίου 2015 και όχι οι νέες μειωμένες, κατά 20% - 30%, οι οποίες αναμένονται και θα μπορούν να ισχύσουν από τις αρχές του 2016.
Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει τη δυνατότητα στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή να ορίσει ότι για τον φετινό ΕΝΦΙΑ θα ληφθούν υπ’ όψιν οι νέες αντικειμενικές τιμές ή αυτές που ίσχυαν στις αρχές του έτους μειωμένες κατά ένα ποσοστό, εάν οι νέες υιοθετηθούν από το 2016, μαζί με την «πρεμιέρα» του πολυδιαφημιζόμενου νέου Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν ληφθούν υπ’ όψιν όπως ορίζει μέχρι σήμερα ο νόμος, οι τιμές της 1ης Ιανουαρίου τρέχοντος έτους, ενδέχεται για να μετριαστούν οι αντιδράσεις εντός και εκτός κυβέρνησης, να ισχύσουν ορισμένες επιπλέον εκπτώσεις για να ανακουφιστούν πρωτίστως οι ασθενέστερες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού. Στην περίπτωση που για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ ληφθούν υπ’ όψιν οι νέες μειωμένες αντικειμενικές αξίες, δεν θα υπάρξει αφορολόγητο όριο και γενικά οι αλλαγές στην κλίμακα θα είναι περιορισμένες.
Σε λιγότερες δόσεις
Σε κάθε περίπτωση οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα βάλουν και φέτος βαθιά το χέρι στην τσέπη, παρά τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί, ανεξάρτητα εάν ο εισπρακτικός στόχος παραμείνει στα 2,65 δισ. ευρώ ή κινηθεί λίγο υψηλότερα από τα 2 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό φυσικά ότι θα κληθούν να πληρώσουν τον φόρο και σε λιγότερες δόσεις.
Διότι, μέχρι να υλοποιηθούν όλες οι αναπροσαρμογές στις τιμές και στα συστήματα του υπουργείου, η διαδικασία είσπραξης πολύ δύσκολα θα ξεκινήσει πριν από τον Σεπτέμβριο και θα ολοκληρωθεί το αργότερο τον Φεβρουάριο του 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια: